Nezabudnite na Deň matiek!

Naše mamy sa o nás starajú deň čo deň, plnia nám naše želania počas celého roka. Teraz je vhodná príležitosť im láskavosť oplatiť a splniť ich želania. Využite Deň matiek na to, aby ste svoju mamičku potešili kvetom alebo malým darčekom. Nechajte sa inšpirovať a vyberte pre ňu darček z našej bohatej ponuky kníh.

Každoročne druhú májovú nedeľu si už tradične celý svet vzdáva hold všetkým matkám. Tento rok Deň matiek pripadol na nedeľu 8. mája.

Tento sviatok sa začal sláviť v 17. storočí v Anglicku. V novodobej histórii sa Deň matiek dostal do povedomia až na prelome 19. a 20. storočia. Zásluhu na tom má Anna Marie Jarvisová, ktorá v ženskom spolku v roku 1907 navrhla vzdať hold svojej mame a všetkým matkám sveta. Lobizmus dám spôsobil, že Kongres USA vyhlásil 8. mája 1914 druhú májovú nedeľu za Deň matiek. Prezident Woodrow Wilson podpísal neskôr dokument, v ktorom bol Deň matiek definovaný ako celoamerický národný sviatok.

Dátum druhej májovej nedele sa rozhodli prijať za svoj takmer všetkykrajiny na svete. Oslavy dňa matiek v iný deň sú vo svete skôr výnimkou ako pravidlom. V Latinskej Amerike sa oslavuje o niekoľko dní neskôr, v Argentíne napríklad až v septembri. Na európsku pôdu sa sviatok dostal prostredníctvom Švajčiarok v roku 1917. V Španielsku a v Portugalsku oslavujú Deň matiek v decembri, na Slovensku po roku 1989. Krajiny bývalého socialistického zriadenia oslavovali v minulosti skôr Medzinárodný deň žien pripadajúci na 8. marec.