Bernard MInier: Tma

Bernard MInier: Tma

Na Štědrý deň dostane Christine list od ženy, ktorá oznamuje svoju sebevraždu…

Veľmi som sa tešila na tretiu knihu Bernarda Miniera. Štýl kníh Mráz a Kruh bol ako jazda na horskej dráhe. Neustále napätie, prekvapenie a ani chvíľa na oddych. Tma je však iná. Desivejšia, tajomnejšia, zvrátenejšia.

Pokiaľ v prvých dvoch hrá hlavnú úlohu major francúzskej kriminálky Martin Servaz, tu je hlavnou hrdinkou žena. Úspešná, mladá rozhlasová moderátorka Christina Steinmeyerová. Má očarujúceho snúbenca Géralda, svoj vlastný byt, štvornohého miláčika – psa Iggiho. Vlastne jej k šťastiu celkom nič nechýba. Čo jej trošku kazí pocit šťastia je to, že nemá rada svojich rodičov, lebo stále majú radšej jej už dlhšiu dobu mŕtvu sestru, s ktorou ju neustále porovnávajú. Nemá s nimi dobrý vzťah, okrem toho jej rodičia boli známi a slávni v masmediálnej brandži.

Je Štedrý deň a Christina má prvýkrát predstaviť Géralda jej rodičom, je z toho nervózna. A vtedy nájde v schránke dopis, v ktorom nejaká žena píše o tom, že spácha samovraždu. List je spúšťačom ďalších udalostí, ktoré Christine nielenže obrátia život na ruby, ale spravia jej z neho doslova peklo. Zrazu je bez roboty, má čudné telefonáty, niekto o nej vie naozaj všetko a zneužíva to, vravia o nej veci, ktoré nie sú pravda, považujú ju za blázna, pripisujú jej sexuálne útoky na jej kolegyňu v práci. Z jej mailu sú rozposielané maily, ktoré ona nepíše, do jej bytu sa v noci niekto dostane, zlomí jej psovi nohu a zhodí ho do pivnice, susedia ju považujú za blázna, v robote ju považujú za nymfomanku a sexistickú mrchu, snúbenec ju opustí kvôli kolegyni, neustále ju niekto prenasleduje, bojí sa tmy, nemôže spať.

V jednu noc sa jej do bytu dostane muž, ktorý ju zdroguje a znásilní, pritom ju vedome nakazí vírusom HIV podreže jej psa, psychický teror na ňu je obrovský. A polícia jej neverí. Samozrejme sú tu aj vyhrážky kompromitujúcimi fotkami. Vlastne nik jej neverí. Ale aj ona už nevie, komu môže veriť. Niekto sa jej snaží zničiť život a dohnať ju k samovražde a darí samu to. O pomoc sa obráti na svojho ex-milenca – očarujúceho kozmonauta vo výslužbe Lea. A na bezdomovca, ktorý sedáva pod jej domom. Ten za to zaplatí svojim životom. Christininym príbehom sa prepletá súbežne aj príbeh Martina Servaza, ktorý skončil s depresiami v liečebni a je mimo služby. Stále je to samotár, neznáša televízor a nadovšetko miluje hudbu Mahlera. Bojuje so svojou chorobou aj svojim svedomím. Od Julia Hirtmanna, sadistického prokurátora, ktorý uniesol Mariannu, ženu, ktorú Martin miloval, dostal darček. Nádobu s Marianinou krvou, v ktorej bolo jej srdce.

Ale dostane aj ďalší darček, kľúč od hotelovej izby. Jeho vrodená zvedavosť mu nedá a ide s a pozrieť do hotela. Dozvedá sa, že v tej izbe spáchala krutým spôsobom samovraždu jedna umelkyňa. Servazovi to nedá pokoj a začne vyšetrovať na vlastnú päsť. Jeho práca a zabehnutá policajná rutina mu vracajú chuť do života nachádza stratené istoty. Príbehy Christiny a Martina sa prepletajú, začínajú ich spájať rovnakí ľudia a najmä Léo Fontaine – očarujúci kozmonaut. Útoky na Christinu sa stupňujú, je na konci svojich síl a keď sa už rozhodne skoncovať so svojim životom, ktorý u ani životom nie, niečo sa v nej zlomí. A z obete sa stáva prenasledovateľ. Neľútostný, tvrdý. Naučí sa byť tým, čo ju skoro stálo život. Psychickým manipulátorom. Konečne sa stretne aj so Servazom, ten jediný jej verí. Prostredníctvom neho sa dozvedá, ako to vlastne bolo s jej sestrou.

Zrazu vidí všetko inak. A ten, čo jej spravil zo života peklo ho teraz prežíva sám. Ale aj Martin Servaz dostáva nádej. V čom? Prečítajte si knihu. Ale, ak ste ešte nečítali ani jednu, určite začnite Mrazom. Aby bol zážitok dokonalý. Ako som napísala iný štýl príbehu. Nie je to krimi, ako predchádzajúce dve knihy, ale tvrdý psychotriler, ktorý sa miestami až ťažko (vzhľadom k deju, nie spôsobu písania) číta. Nebuďte si istý svojim spokojným životom, môže sa to zmeniť, ak sa na vás zameria psychický manipulátor.

Kniha je výborná, číta sa veľmi ľahko a rýchlo, i keď má 608 strán, prečítala som ju za tri dni. Spisovateľ sa vyžíva v kratučkých názvoch kníh Mráz, Kruh, Tma – ale ich príbehy sú neuveriteľné rozsiahle, plastické, plné postáv s rôznymi charaktermi a životnými príbehmi. Všetkými sa prelína postava majora Servaza (a jeho vyšetrovacieho tímu) a Hirtmanna, ktorý aj keď priamo vystupuje len v prvej knihe, v ďalších dvoch je stále v pozadí a čitateľ si stále myslí, že za tie zvrátenosti a krutosti môže práve on. Alebo nie? Svet je plný zvrátených monštier.

VÝBORNÁ séria, určite odporúčam prečítať a keďže Hirtmanna stále nechytili dúfam, že Bernard Minier bude písať aj ďalej príbehy, ktoré berú dych.

Tma Book Cover Tma
Martin Servaz
Bernard MInier
Krimi
XYZ
2016/06
http://www.literama.sk/sk/knihy/270158/tma-v-ceskom-jazyku-bernard-minier

Na Štědrý den objeví Christine Steinmeyerová, rozhlasová moderátorka z Toulouse, ve své poštovní schránce dopis od ženy, která v něm oznamuje svou sebevraždu. Christine je přesvědčená, že se dopis dostal do její schránky omylem. Chyba? Hoax? Jenže druhý den ji zavolá do rádia neznámý posluchač, který ji obviní z toho, že nic neudělala. Brzy se urážky, hrozby a různé incidenty znásobí. Jako by se někdo snažil převzít kontrolu nad jejím životem, který se jí začne rozpadat pod rukama jako domeček z karet a promění se v noční můru.