Jezerní hřbitov

Jezerní hřbitov

Život bývalého policajta Theodora Tatea sa razom obrátí hore nohami…

Začiatok knihy výborný – ponurý cintorín s jazierkom, upršané chladné počasie, a exhumácia mŕtvoly. Lenže okrem mŕtvoly v truhle, kde mal byť pochovaný muž, vykopú mladé dievča a jazierko sa práve vtedy rozhodne vydať svoje tajomstvá a na povrch vyplávajú tri ďalšie mŕtvoly, ku ktorým sú lanom priviazané betónové bloky. Tomu všetkému je prítomný bývalý policajt, ktorá teraz robí súkromného detektíva, Theodor Tatea.

Potom sa dej trošku „zadrhne“ a zdal sa mi taký chaotický, málo priamej reči, skorej opisy a myšlienky hlavného hrdinu Tatea. Ale je to len na začiatku, potom sa to opäť vráti k rýchlemu deju. Hlavná postava je zvládnutá veľmi pekne. I keď musíte sa dopracovať postupne k tomu, prečo je taký aký je a prečo vlastne odišiel od polície. Správal sa divne, ale nevedela som dôvod. O jeho živote z dôb, keď bol policajt sa nedozviete nič. Len to, že pred dvoma rokmi zanedbal ako policajt niečo, čo stálo život ďalšie mladé dievčatá.

Tate žije sám, má byt a kanceláriu, dá sa povedať že materiálne je zabezpečený. Mal kedysi aj rodinu, ženu s dcérou, pokiaľ ich v jeden deň, keď sa vracali z nákupov, nezrazil opitý vodič. Dcéra mu zomrela a ženu má v bdelej kóme, na nič nereaguje. Ten vodič to robil opakovane, stále riadil pod vplyvom alkoholu, ale keď ho zastavili zaplatil pokutu, auto mu vrátili a on opäť jazdil opitý ďalej. V Tateovi, ktorý je policajtom a bojuje proti kriminalite – i keď ako sa v knihe konštatuje, je to márny boj, sa niečo zlomí. Odíde od polície a začne rozbiehať vyšetrovanie na vlastnú päsť. A svoju vlastnú cestu za spravodlivosťou, ktorú mu nemôžu dať zákony, ani jeho kolegovia. Je neuveriteľné tvrdohlavý, ale bystrý. Exhumáciou mŕtvoly sa však roztočí niečo obludné, čo mu prevráti, už aj tak samotársky život na ruby. Aj napriek varovaniam od svojich bývalých kolegov policajtov, aby sa do vyšetrovania nestaral, sa pustí do pátrania na vlastnú päsť. Pri tom nie z jeho viny zomiera mladý správca cintorína, ktorý sa u neho v kancelárii zastrelí. Jeho otec to kladie Tateovi za vinu a chce ho potrestať. Zasiahne ho na veľmi citlivom mieste. Vykope telo jeho mŕtvej dcéry a vydiera ho.

Tate je na dne a začne to riešiť alkoholom. Prekračuje všetky hranice. Zisťuje, že farár, kostol ktorého stojí pri cintoríne niečo o tých mŕtvolách vie. Začne za ním chodiť a sledovať ho. Farára však tiež zavraždia. Zmizne aj otec mŕtveho správcu cintorína. Všetko to smeruje k Tateovi. Policajti predsa len majú voči nemu, ako bývalému kolegovi trochu slabosť, ale tým, že sa im neustále pletie do vyšetrovania, už ho majú dosť. Ale na druhej strane, aj keď opitý a protivný, dáva im veľmi dobré informácie o prípade. V knihe je opísaný jeden krásny okamih. Tateovi život zničil opitý šofér. A opitý Tate pri jednom prenasledovaní prejde na križovatke na červenú a spôsobí nehodu, pri ktorej skoro zahynie mladé dievča. Jeho otec sa potom chce za to pomstiť Tateovi. Ten si ale uvedomí, ako to zničilo život jemu, tak mu to povie.

Celkove jeho príbeh je o tom, že sa z neho stane to, čo ho do toho mizerného života dostalo a čo nenávidel. Je opilcom, smrdí, byt sa mu zmenil na špinavý brloh, kanceláriu mu vzali, nemá peniaze, neplatí účty. Keď už je jednou nohou nad priepasťou, dokáže sa pozviechať. Jeho život je však už navždy poznačený tým, čo spravil. A nie sú to pekné veci. Prinesie mu to však pokoj?

Prípad mŕtvych dievčat z cintorína však vyrieši. A pravda je naozaj obludná. I keď niekedy sa mi zdal byť dej trošku nepravdepodobný (ale zas neviem, či až tak veľmi, príbeh je situovaný na Nový Zéland), bol naozaj originálny a postava hlavného hrdinu bola krásne vykreslená. Budete mu držať palce, aj ho odsudzovať, budete s ním prežívať jeho vnútorné krízy a hlavne rozmýšľať, čo by som ja spravil/a na jeho mieste? Lebo pokiaľ sa nás niečo priamo nedotýka, vieme ako by sme to riešili, alebo čo by sme určite nespravili. Ale čo keď sa nás to priamo dotkne a my vieme, že pomoci ani spravodlivosti sa nám nikdy nedostane? Uspokojíme sa s tým? Je to krásna psychologická sonda do duše človeka, ktorý si myslí, že stratil všetko. Ale zistí, že sa dá stratiť ešte viac. Je to aj pohľad na spoločnosť, ktorej zákony nechránia ľudí, ktorí ich neporušujú a k čomu to môže viesť. Vytvára to nebezpečný paradox, obete, alebo ich príbuzní vezmú zákon do vlastných rúk.

Ale je to aj príbeh o tom, čo sa môže stať, keď človek, od ktorého sa čaká, že bude príkladom a ku ktorému vzhliada veľa ľudí, zneužije svoje postavenie vo svoj vlastný prospech a na to, aby zakryl svoje vlastné chyby. A hlavne je to o tom, že alkohol nič nerieši, ale problémy len prehlbuje. Naozaj originálna zápletka, krásne postavy a vynikajúci dej. A hlavne spôsob písania je opäť niečo iné, nové.

Kúpiť si túto knihu bola vynikajúca investícia. Odporúčam prečítať. Obal knihy presne vystihuje dej.

Jezerní hřbitov Book Cover Jezerní hřbitov
Paul Cleave
Krimi
Galatea
2015/10
145×215×37 mm
368
http://www.literama.sk/sk/knihy/256069/jezerni-hrbitov

To, co se zpočátku jeví jako rutinní exhumace možné oběti trestného činu, se v jediném okamžiku změní v drama, a život bývalého policisty Theodora Tatea se obrátí vzhůru nohama. Před dvěma lety se Tateovi zhroutil svět a od té doby se protlouká jako soukromý detektiv bez ambicí a bez víry v budoucnost. Svá tajemství nadobro pohřbil a odmítá se k nim vracet.