Jeff VanderMeer: Anihilace

Jeff VanderMeer: Anihilace

Fantasy o podivnom kúsku sveta na Zemi, ktorý sa označoval ako Oblasť X. Miesto oddelené neviditeľnou hranicou, v ktorej bol priechod.

V románe Jeffa VanderMeera: Anihilace je Zem poznačená ľudskou činnosťou – znečistená voda, vzduch. Oblasť X je naopak ako svet vo svete, prvá expedícia, ktorá sa tam vydala hlásila čistú prírodu. Ale má to háčik. Ďalších desať expedícií neskončí dobre. Ich členovia buď spáchajú samovraždu, vzájomne sa postrieľajú, vrátia sa ako iní, „prázdni“ ľudia, zomierajú na zákerný typ rakoviny.

[Pozor, spoilers!]

Na rade je dvanásta expedícia, ktorú tvoria štyri ženy – psychologička, kartografka, biologička a antopologička. Pred tým musia absolvovať prípravu a tréningy, ktorých súčasťou je aj „upravenie vedomia hypnózou“ troch jej členiek, ktoré však o tom nevedia. Po prechode do Oblasti X, kde narazia na čudnú, kruhovú stavbu, z ktorej nad zemou je len malá časť. Jednej z nich – hlavnej hrdinke – pripomína vežu obrátenú smerom do zeme, iným zas tunel. Pri jeho preskúmaní na stenách nájdu napísané zlovestné vety. Divné je to, že písmená sa skladajú z rastlín, podobných machu. Hlavná hrdinka, ktorá je biologičkou, sa dotkne ich povrchu a kontaminuje sa spórami, ktoré vdýchne. Pred ostatnými členkami expedície to zatají. Spóry začnú jej organizmus meniť a ona získava vlastnosti, ktoré predtým nemala. Zistí, že „veža“ je vlastne živý organizmus, ktorý dýcha a pulzuje, vytvára vety. Je aj odolná voči hypnotickej sugescii, ktorú má psychologička používať voči ostatným členkám. Zisťuje, že nie všetko je tak, ako ich to učili.

Podnikajú ďalšie výpravy do vnútra veže, v ktorej zomiera antropologička. V oblasti je aj maják, ktorý je súčasťou celého systému a biologičku neuveriteľne priťahuje. To čo nájde vo veži, dopĺňa poznatkami z majáka, kde nájde v skrytej miestnosti v podlahe zápisníky všetkých predchádzajúcich členov expedície. Zisťuje, že Oblasť X je vlastne niečo ako tŕň, ktorý sa zabodol do tela zeme. Je to niečo, alebo niekto?

Tvor – Lezoun – ktorého našla vo veži pretvára svet vo svojom okolí a pomaly speje k premene, tak ako ona. Zomiera psychologička, aj kartografka, ktorú biologička v sebaobrane zastrelí. Zostáva sama. Domov sa už nechce vrátiť, jej telo sa mení a ona sa vydáva hlbšie do Oblasti X.

Kniha sa mi nečítala veľmi dobre. Aj keď expedícia bola čisto ženská záležitosť, veľmi málo sa medzi sebou rozprávali – to znamená, že v knihe je veľmi málo priamej reči. Je písaná opismi toho, čo jednotlivé postavy zažívali. Postavy nemali mená – bola to psychologička, kartografka, biologička a antropologička. Také divné. Ale možno spisovateľovi šlo o to, aby ešte viac navodil ten dojem, že štyri ženy okrem roboty nespája nič viac ( i keď v takej situácii ako sa ocitli je to ťažko pochopiteľné – aspoň zo začiatku). Postavy sú dosť ploché. Viac sa dozvieme len o biologičke.

Je to fantasy, ale poriadne psychologické, sem-tam s prvkami hororu. Veľa rozmýšľania, dedukovania, porovnávania. Niektoré úvahy sú riadne zapletené a zložité. Dočítala som to do konca. Je to prvý diel trilógie a rozmýšľam, či si ešte dokúpiť ďalšie dve časti. Spisovateľ síce dostal za trilógiu cenu Nebula (je to napísané správne – nie je to Nobel), ale mne to veľmi nesadlo. I keď originalitu jej nemožno uprieť.

Anihilace Book Cover Anihilace
Anihilace
Jeff VanderMeer
Fantasy
KOSMAS (cz)
2015/09
180

Oblast X byla desítky let odříznutá od zbytku kontinentu. Rozlehlé pozůstatky lidské civilizace znovu opanovala příroda. První expedice se vrátila se zprávami o nedotčené, rajské krajině. Všichni členové druhé expedice spáchali sebevraždu. Třetí expedice zanikla při přestřelce, když se její členové obrátili proti sobě. Účastníci jedenácté expedice se vrátili jako stíny svých dřívějších já a během několika měsíců po návratu zemřeli na agresivní rakovinu. Nyní se chystá dvanáctá…