Vesmír z ničoho

Vesmír z ničoho

„Odkiaľ pochádza vesmír? Čo bolo pred ním? Čo prinesie budúcnosť? A konečne, prečo existuje niečo, namiesto aby neexistovalo nič?“ 

Vesmír z ničeho, Lawrence M. Krauss, Vydavateľstvo Universum 2013/10

Na tieto i na ďalšie nadčasové otázky dáva vynikajúci teoretický fyzik Lawrence Krauss provokujúce odpovede vo svojej populárnej prednáške zaznamenanej aj na YouTube s takmer miliónovou návštevnosťou. Posledná z otázok bola dlhodobo predmetom filozofických a náboženských debát o existencii Boha a často býva pokladaná za silný argument proti tým, ktorí popierajú jej nutnosť. Krauss ale zdôrazňuje, že historicky sa vedci zameriavajú predovšetkým na iné otázky – na to, ako vesmír skutočne funguje, čo vo svojom dôsledku môže zlepšiť aj kvalitu nášho života.

V kozmologickom príbehu, ktorý upútava tým viac, čím ďalej sa rozvíja, odhaľuje Lawrence Krauss prevratné vedecké objavy, ktoré stavia na hlavu rad základných filozofických otázok. Krauss je jeden z mála súčasných expertov, ktorí sa neboja prekročiť hranicu medzi vedou a všeobecnou kultúrou a názorne rozoberá dávnu filozofickú otázku: „Prečo existuje niečo, namiesto aby neexistovalo nič?“

0145458-23Dochádza k fascinujúcim výsledkom. V knihe s výstižným názvom Vesmír z ničoho ukazuje, že skvelé experimenty a dnešné prevratné teórie naznačujú nielen to, že niečo môže vzniknúť z ničoho, ale aj to, že z ničoho musí niečo vzniknúť vždy.
So svojím typickým humorom a popularizačným nadaním rozoberá to, čo sa dá chápať ako počiatok vesmíru. Potom na základe najnovších pozorovaní rozpráva, ako sa vesmír vyvíjal a ako možno skončí. Čitateľa provokuje aj fascinuje, veď sa dozvedá o tých najhlbších otázkach spojených s existenciou z úplne nového pohľadu.

Kraussov Vesmír z ničoho je možno tou najdôležitejšie vedeckou knihou od Charlesa Darwina. Vesmír z ničoho je provokatívny príspevok k diskusii o existencii Boha aj existencie čohokoľvek.

(Zdroj: Vesmír z ničeho, Lawrence M. Krauss, Vydavateľstvo Universum 2013/10)