Slovenský young-adult fiction 1.časť

Mnohý si určite všimli, ako neustále viac a viac pribúdajú knihy z žánru fantasy romantiky (mnohým známej ako dystópia či young-adult fiction). Ani ja nie som výnimkou a tiež som sa nechala strhnúť prúdom vynikajúcich kníh od svetoznámych spisovateľov. A tým myslím zahraničných spisovateľov. Teda aspoň spočiatku. Ukázalo sa totiž že ani naši autori nezaháľali a v niekoľkých nasledujúcich článkoch so vám o  knihách čo mi „otvorili oči“ poviem viac.

Musím sa priznať že v určitých veciach som veľmi nenárodná. Slovensko mám rada no vo veciach kníh, pesničiek, filmov atď. jednoznačne uprednostňujem zahraničnú tvorbu. Úprimne, Slováci sa mi v tomto zdali a stále trochu zdajú, pozadu. Ja to tak proste cítim. A preto si možno dokážete predstaviť moje prekvapenie keď som si na naliehanie svojej mamy prečítala zopár takýchto diel a bolo to! Moje predsudky boli roztrieštené na márne kúsky.

A moja reakcia …?!

Neľutujte zbavenie sa predsudkov zväzujúcich váš úsudok. Mňa to v tomto ohľade nemrzí. Teraz už viem že aj keď nie vo všetkom, aj my máme talent! Prinajmenšom autorky ktoré budem v týchto článkoch spomínať.

Rada by som prešla od slovám k činom – nie je však v mojej moci prinútiť vás vidieť niečo čo sami vidieť nechcete. Ja sama som ušla kus cesty kým som sa naučila neodsudzovať reflexívne každú slovenskú knihu a bude ešte dlho trvať kým prestanem vnímať slovenských autorov ako menej nadaných. Hlavne kvôli tomu že niektorý taký naozaj sú. V tejto „rubrike“ sa vám však pokúsim presvedčiť o tom že aj my máme svetlé chvíľky a aj na slovensku existuje kvalitný young-adult!