Rachel Hawkinsová – Démon z Hex Hall (Hex hall 2)

demon-z-hex-hall_bZmätok. To asi najviac vystihuje život démonky Sophie. Najprv jej zomrela kamarátka alias zlá čarodejnica (bývaly zarité nepriateľky). Navyše ju, Elodie, v podstate zabila Sophiina „mŕtva“ prababka, bývalý človek, premenený kúzlom na démona. Ani to že ju sama poslala do horúcich pekiel nijak nevylepšuje situáciu. A ako by toho ešte nebolo málo príde k nej do školy (čítajte vezenia v skoro-pralese) otec, vodca najmocnejšej skupiny nadprirodzených – Rady.

Dovolenka v skoro-paláci znie tak nevinne že Sophie nakoniec prijme jeho ponuku aby mohla v kľude zvážiť svoje rozhodnutie vzdať sa schopností. A tak sa s najlepšou kamarátkou upírkou, ne-snúbencom Callom a dvoma oficiálne neexistujúcimi démonmi začína rekreovať v kúzelnej prírode Anglicka. Možnosť že tam stretne svoju lásku, krásneho Archera „určite nezavážila“ … patrí predsa k skupine s cieľom absolútne vyhladiť takých ako je ona. Druhá časť fantastickej série o démonke Sophie rozhodne nesklame fanúšikov prvého dielu Čarodějnice z Hex Hall.

Máte v tom guláš? Tí, čo nečítali prvý diel kde sa o týchto udalostiach píše ho v tom určite budú mať. Pravda je však taká že v tejto sérií sa stále niečo deje. Ani na jednej strane sa nebudete nudiť. Už len kvôli typickému teenagerskému sarkazmu sršiaciemu z každej Sophiinej vety.

Z tejto knížky som dostala miernu kniho-depresiu. Tak nazývam stav keď sa nemôžete dočkať pokračovania super, úžasnej, bombovej, strhujúcej knihy, čo je v mojom prípade táto. Tretí diel by však mal vyjsť už čoskoro takže pokiaľ si zúfate ako ja, ukľudnite sa. Aspoň ja sa o to snažím. Najlepší spôsob na krátenie času – áno, čítanie, my v tom určite pomôže!

Ach tá zakázaná láska. Sophie je démon a zároveň člen Prodigia (to znamená že patrí k všetkým tým vlkodlakom, vílam, čarodejniciam …). Archer je kúzelník, tu by mal byť spoiler na jeho opísanie z tejto knihy ako sa dostal do rúk Oku, no paradoxne patrí k nepriateľom nadprirodzena.

Rachel vymyslela prekrásny svet. Originálny. Má vlastné legendy, pravidlá. Vlastných podliakov aj tých čo pre záchranu sveta obetujú život. V tejto súvislosti môžem uviesť pár príkladov.

Napríklad vlkodlaci. Nedajte sa zmiasť názvom. Táto „rasa“ označuje ľudí čo sa jednoducho menia na zvieratá. No nie sú zvieratá ako zvieratá. Vlk predsa nemá hlas človeka ktorý akoby žul kúsky skla a škrupín orechov. To povedala Sophie, nie ja. Príhodný názov by boli tvaromeniči ale niečo pododné už je aj u absolútne fantsatickej autorky Sherylin Kenyon. A k tým vlkodlokam … všeci majú vylepšený čuch a majú tendenciu všetkých neznámych oňuchávať. Proste bomba.

Príbeh je písaný z pohľadu hlavnej hrdinky. Odráža sa to napríklad v jej nevedomosti o Calovom vzťahu k nej.

Sophie je silná, sebavedomá, má zmysel pre povinnosť a blaho celku čo môže byť aj na škodu. Pretože pozrite sa na to trochu s nadhľadom. Ak musíte uprednostniť dobro väčšiny máte najtragickejší z dôvodov na rozchod – oficiálne ste nepriatelia.

Ako v prvom diele aj tu nájdete všetko. Srdceryvné scény kde sa až príliš očividne snažia dokázať že ich vzťah nemá budúcnosť aj keď zanedlho prežívajú skutočne žhavé chvíle. Zúfale budovanie krehkého vzťahu zo svojím otcom. Priznávam, James mi učaroval. Inteligentný, vyrovnaný, silný a verný svojej láske, aj keď ho opustila a celému Pridigiu. Ako jeho šéf často nemá chvíľku voľna. Myslím že to je moja najobľúbenejšia postava hneď po sexi Archerovi. Aj keď v inom zmysle. V neposlednom rade sa budete smiať. Mne len málokedy schádzal úsmev z tváre a kocúr na mňa kvôli tým výbuchom smiechu hľadeľ akoby mi preskočilo. Čo viac od knihy chcieť?