Rachel Hawkinsová – Čarodějnice z Hex Hall (Hex Hall 1)

carodejnice-z-hex-hall_bV rôznych knihách som čítala že každý dobrý skutok bude po zásluhe potrestaný. Sophie to poznala na vlastnej koži keď sa zo svojimi výnimočnými schopnosťami zahrala na dohadzovačku a tak pretiekol pohár trpezlivosti čarodejníckej rade ktorá ju poslala do nápravného zariadenia pre nadprirodzených delikventov. Hecate môže mladej čarodejnici pripadať ako väzenie hlavne, ak sa pritom musí stretávať s ostatnými nadprirodzenými bytosťami a odolávať Archerovi. Pokiaľ ju totiž neštve do nepríčetnosti dokáže byť celkom milí.

Zahrám sa na detailistu a hneď vás upozorním, že táto kniha je česky. Pre mňa to neznamená žiadny rozdiel. Niektorých to však môže odradiť.

Poďme sa venovať pozitívam tejto knihy pretože negatíva nijak nenachádzam. Sophie je súcitná no neskrotná ako hurikán. Aj preto sa pri prvom stretnutí na pána Dokonalého nesmierne naštve. Ale kto by sa jej divil, keď ju hneď v prvej vete nehorázne urazí? Takéto napätie medzi hlavným párom v romantickom románe jasne vyjadruje ako živelnej povahy obaja sú.

Archer dokáže byť arogantný no hneď pod touto tenkou membránou sa skrýva inteligentný, vtipný a sladký chalan. Tejto svojej stránky často využíva pri dosahovaní svojho cieľa. Pokiaľ teda chce. A keď k tomu pričítame jeho úžasný vzhľad (čítajte abnormálnu príťažlivosť) všetko jasne naznačuje, že Sophiina neznášanlivosť nebude mať dlhého trvania. Vďaka spoločnému trestu, pod čím sa v Hecate myslí hodina osamote v zaprášenom sklade, sa lepšie spoznávajú a napokon zisťujú že si aj dosť dobre rozumejú.

Ale v ich vzťahu je problém. Síce pri konci tento problém akosi … odpadne, nemení to nič na tom, že Archer je zadaný! Napriek tejto očividnej zrade svojej knižnej druhej polovičky som v sebe nedokázala vykresať tú potrebnú iskru hnevu. A nie je to preto, že by tam neboli chvíle keď jeho vzťah s,ako inak, najväčšou mrchou alias kráskou na škole Sophie trhal srdce. Myslím, že zato mohla moja intuícia. Ich vzťah mi totiž prišiel … umelý.

Typický tínedžerský humor dodával knihe stálu zábavu čo spravilo aj z menej akciou-nabitých častí  rovnocenných súperov pre tie prepchaté udalosťami. Aspoň väčšinou. Boli tam isté pasáže … ako napríklad tá kde sa mladý delikventi poučovali z minulosti. Veď viete. Čarodejnice. Táboráky. Niet lepšieho spôsobu ako sa zbaviť obsahu svojho žalúdka.

Napriek tomu, že je táto kniha hlavne pre dospievajúcich iste ju ocenia aj starší. Tento žáner má tú schopnosť zaujať rozmanité vekové kategórie.

V tomto diel sa jasne ukazuje ľudský strach z neznámeho – v tomto prípade sú to nadprirodzené bytosti. Pretože len hlavný nepriatelia Prodigia vedia o existencii nadprirodzena – ich vzťah hovorí sám za seba.

Vznik rôznych druhov bytostí je prinajmenšom zaujímaví. Skutočne originálne spôsoby ich vzniku aj  rozdelenia. Delenie víl na seelie – dobré a unseelie – zlé som už počula. Veľmi … obmedzujúce.  Aj keď napríklad čarodejnice mi prišli v tomto ohľade slobodnejšie  Tu sa však rodia ako svetlá či temná čarodejnica. Pretože to neznamená, že temná čarodejnica je zlá. Ide skôr o druh schopností. Jedna z trojice hlavných mŕch to vyjadrila celkom pekne. No ich povaha trochu skresľuje celkový dojem.

Rachel dosť búra stereotypy.  Ako inak by sa Sophie mohla skamošiť s najväčšou mrchou na škole alias babou čo má jej chalana? Okrem toho, že zo schopnosťami ide odolávať „šikanovaniu“, omnoho lepšie autorka necháva Sophie len obeťou. Je to vidím ako výsledok jej zdravého sebavedomia – nič si nemusí dokazovať. Pošmyknutie na konci pričítam hlavne Alice.

Alice je zvláštna postava. Najprv duch potom stratená príbuzná či jediná skutočná priateľka … a nakoniec … to si prečítajte. Takéto závažné spoileri sem dávať nebudem no môžem vám zaručiť že to bude zaujímavé.

Jenna je ďalšia z mnohých zaujímavých osobností. Rovnako ako lord Byron, áno ten slávny básnik, je upír. Navyše má zvláštnu posadnutosť ružovou. Čo je asi jediný nie úplne originálny prvok. Napriek tomu je to skôr niečo ako roztomilý koníček. Jeena je veľa vecí no sladká rozhodne nie. Možno nevinná ale nie sladká.

V tejto sérií vyšiel druhý diel a zatiaľ posledný – tretí netrpezlivo očakávam. Táto séria je proste úžasná.