Dážď od Matúša Mahúta

Dážď od Matúša Mahúta

Mierne zrážky, chladnejšie noci, inak sa môžeme v slovenskej literatúre tešiť na lepšie časy. Minulý rok vyšiel vo vydavateľstve Tatran spoločenský román Kvapky z prostredia Mlynskej doliny v Bratislave. V posledný augustový deň tohto roka sa dočkal pokračovania, ktoré rozvíja témy internátneho života, prvých lások, skúšok a neznesiteľnej ľahkosti študentského bytia. Svieža a vtipná výpoveď študentov si našla priaznivcov aj za hranicami Vysokoškolského mestečka Ľudovíta Štúra.

Čo robíš?

To, čo najlepšie viem. Píšem. Posledný rok som sa venoval copywritingu a neskôr finančným analýzam, čo znamenalo, že som sa písaním živil. Vždy som si prial, aby sa to stalo skutočnosťou a naozaj sa to podarilo. Nakoniec to ale nebolo ono, s týmto žánrom som si dal na chvíľu pauzu a budem skúšať niečo ešte kreatívnejšie. Momentálne dobíjam baterky medzi oravskými horami, venujem sa hudbe, poézii, športu a čerpám inšpiráciu na ďalšie diela.

Za posledné tri roky sa ti podarilo napísať tri knihy. Bude to naďalej pokračovať týmto tempom?

Sľúbil som si toto číslo ako minimálny počet kníh za rok a pevne verím, že budem mať dostatok šťavy na jeho zvýšenie. Samozrejme je dôležité netvoriť viac kníh na úkor kvality, preto som ochotný slabšie kusy odložiť a zbytočne netlačiť vydávanie.

Ako sa ti spolupracuje s tvojím vydavateľstvom?

Pozorne sledujem, čo sa na slovenskom trhu predáva a som čoraz vďačnejší za to, že si ma vybral práve Tatran, keďže im najviac závisí na kvalite svojho knižného portfólia. Byť jeho súčasťou považujem za životný úspech, celý kolektív, od distribúcie výtlačkov cez redakciu a tvorenie obálky je čistá almázia, odporúčam ho každému nádejnému autorovi.

Tvoj debut s názvom Tam hore sa zaoberá vážnymi témami o ľudskom pokolení zabalenými v metaforách. Knižná séria Kvapky je ľahšia a hravejšia. Čo myslíš, že čitatelia ocenia viac?

Vydať Tam hore v dvadsiatich štyroch rokoch bol úlet a predpokladal som, že spájať takéto mláďa s takou vážnou knihou je nepravdepodobné. Teší ma, že sa to podarilo a chránim si svoje prvé dieťa ako také eso v rukáve, o pár rokov bude mať v sebe viac potenciálu, dovtedy sa oň budem trpezlivo starať. Kvapky Dážď sa vyznačujú svojou ľahkosťou, nielen preto, že sú zabalené v paperbacku, a roznecujú v čitateľoch mladosť. Vždy hovorím, treba si dopriať to, čo nám najviac chýba. Ak vás trápi ľahká melanchólia alebo vám chýba smiech, bežte po si po Kvapky.

Čo čítaš, keď nepíšeš?

Som najväčším milovníkom audio kníh. Tiež obľubujem objavovanie nových žánrov, s ktorými si krátim čakanie na ďalší diel Piesne ohňa a ľadu (Hra o tróny), momentálne je to Homo deus od Harariho, Ostrov búrok od Folleta a Tancuj, tancuj, tancuj od Murakamiho. Okrem toho čerpám inšpiráciu v kinematografii, v anime, kreatívnych videách a v hudbe.

Si rád, že si preč zo školy?

Áno aj nie. Mám viac peňazí a viac slobody a nepotrebujem sa pchať do zadku toľkým ľuďom. Na druhej strane je skvelé mať okolo seba komunitu diev a mládencov, čo očakávajú od života tak veľa a sú ochotní utekať za svojimi snami. Celá Mlynská dolina má svoje čaro, ktoré sa rozhodne oplatí skúmať, jedna cez stránky a jednak konkrétne skúsenosti.

Vrátil by si sa na internáty?

Na pár týždňov áno. Doplniť iskru, pripomenúť si dobré veci, ktoré sa mi podarilo nazbierať počas štúdia a pripiť na tie zlé.

Aké sú tvoje plány do budúcnosti?

Rozdávať milióny. A písať, koľko sa do mňa zmestí. Rád by som preskúmal, čo všetko dokážem. Chcel by som určite živiť tento koníček a obetúvať mu čo najviac času. Okrem toho sa ostatné veci tak veľmi nesústredím, je pre mňa dôležité sa zabaviť a písanie ma jednoducho baví. Čítajte, je to super.

Dážď Book Cover Dážď
Matúš Mahút
TATRAN
2023/08
140×210 mm
368
https://www.literama.sk/sk/knihy/466375/dazd-matus-mahut

„Ani jeden z nás nebol na svete chcený. Mohli sme sa narodiť trošku inak. Ale vieš čo? Práve takí skáču najvyššie.“ Kvapky sa premenili v Dážď a magická Mlynská dolina ponúka ďalšiu nálož študentského veselia a samopaše. Každý rok je dôležité o kúsok podrásť. A slzy zmiešané s lacným alkoholom so sebou tento rok prinesú okrem štandardnej dávky nemiestnych žartov, vysokoškolských skúšok, smiešnych lások a absurdných príhod aj hlbší ponor do životov hlavných postáv, ktoré v sebe skrývajú viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Študentský život píše silno ako domáca a našou úlohou je vychutnávať všetko, čo nám namieša. Keď prší, musíme tancovať v daždi. Keď svieti slniečko, musíme sa nechať opáliť. Každopádne, pokračovanie Kvapiek vám ukáže, ako sa tešiť v každom počasí a odolávať mu rovnako statočne ako naša milovaná Mlynská dolina.