Lisa McMann – Zatmenie (V zajatí snov 2)

Dokázali by ste milovať človeka s rakovinou? Ovplyvnila by dĺžka života toho druhého váš vzťah? A čo keby k tomu pribudli ďalšie vedľajšie účinky ako napríklad oslepnutie? Janie sa opäť zapája do nebezpečného záťahu na úchylných učiteľov a Cabel z toho pochopiteľne šalie. Keď konečne otvoril svoje srdce dokorán zisťuje, že láska prináša aj strach. Dokáže sa s tým vyrovnať?

Najlepšie tajomstvá majú mŕtvi. Marta Stubinová, jediná Lovkyňa snov ktorú Janie poznala, ich má kopu. Našťastie zanechala svoje osobné deníky takže aspoň ich časť môže byť odhalená. Tiež sa môže zlepšiť v ovládaní svojej schopnosti, vpadávania ľuďom do snov.

Cabel. Úžasne podporujúci, niekedy prehnane ochranársky, nepochopiteľne biflošský a pritom skutočne pekný Janin priateľ ako každý mužský hrdina … proste žúžo :D. Napríklad ho vôbec nelákajú chemikáliami okydané blonďaté roztlieskavačky zo slamou v hlave.

“Come on, Cabel,“ Carrie says. „Let me give you a ride, at least. Unless you want Shay to- hey, here she comes now.“ Carrie titters, her eyes dancing.
Cabel’s eyes grow wide. He slips into the backseat of Carrie’s car without a word. „Get me outta here. Fuckin‘ creepy cheerleaders.”

A tu je jeho reakcia na to že má ako najlepší žiak preniesť prejav na konci roka:

„Congratulations,“ she finally says, laughing. „What ever are you going to do?“
„Fail ever assignment from today onward.“
„You won’t be able to.“
„Watch me.”

Kto by už len kvôli takej veci chcel dostávať zlé známky?! 😀 A k tej ochranárskosti – Cabel strpí Janie v ohrození len preto, že musí.

“Excellent.“ Captain nods. „Cabel. What’s your job?“
„Watching in agony, sir.“
Captain suppressed a smile. „I’d make you stay home if I didn’t know you’d sneak out, anyway. While you are watching in agony, feel free to take note of anyone who comes or goes that’s not on the list.”

A čo tak dávanie darčekov v štýle Janie?! Ako v dnešnej dobe býva balenie skutočne rôznorodé a pekné, ale stále má len úlohu obalovať to vo vnútri! 😀

Janies lips part in surprise. She wets her lips and examines the box and the ribbon that surounds it. „Thank you.“ She says softly. „Um…“ He clears his throat, „The gift, see is actually inside the box. The box is like an extra bonus gift.It’s how we do things here on planet Earth.

Janie sa zo svojou novou úlohou tajnej agentky pekne zžíva. Pre každého učiteľa majú s Cabelom krycie mená ako zo siedmych trpaslíkov.

Bashful=Spanish, Miss Gardenia
Doc=Psychology, Mr. Wang
Happy=Chemistry 2, Mr. Durbin
Dopey=English Lit., Mr. Purcell
Dippy=Math, Mrs. Craig
Dumbass=PE, Coach Crater

Zo snov, kde nemá čo získať, sa vyvlieka čoraz ľahšie, niekdy sa jej podarí pomôcť snívajúcemu ho zmeniť, ale po prvý krát v živote musí zvládať aj vlastné sny. A to nie sú zďaleka všetky nové korenia v tomto fantasticky návykovom jedle.

Unikátny štýl, o ktorom som písala pri Precitnutí mi bol tentokrát hneď od začiatku dôverene známy. Po toľkých knihách s opismi na stranu a vnútornými monológmi na dve bolo toto dielo ako chladný svieži vánok uprostred horúceho leta.

Postavy sa rozvíjajú priamo v deji. Ich vlastnosti autorka opisuje pomocou činov a žiadnu z nich nezanedbáva.

Príbeh skvelo dotvárajú aj strategicky umiestnené medzery. Pomáhajú objasniť intonáciu, zdôrazňujú, či len dramatizujú text, no každá kniha sa skladá s takýchto maličkostí. Každá z nich je dôležitá a spolu dotvárajú knihu k jej dokonalosti.

Dojímavé scény dokazujú že aj Janie je len človek, no zároveň ukazujú, že je lepšie v ťažkých životných situáciách nepodliehať pesimizmu.

Táto skutočne úžasná kniha sa dá ľahko prečítať za veľmi krátky čas a jedným dychom. Okúzli vás svojou prepracovanosťou aj v najmenších detailoch. Zároveň opakuje staré dobre známe veci, poukazuje sa v nej na dôležitosť správnej výživy, názorne predvádza, že dievčatá by nemali byť len nežné a tak sa tento príbeh miestami pretkaný humorom hravo pretlačil medzi skutočne kvalitné knihy 21. storočia.