Ally Condieová – Dokonalý pár (Dokonalý pár 1)

Jedna z najlepších kníh akú som kedy čítala. Dojímavá aj hlbokomyseľná. Plná nespútanej romantiky aj perfekcionizmu doby, v ktorej žijú. Čítanie tejto dychberúcej knihy je ako výlet do Dysneylendu, len sto krát lepší. Prinútila ma zamyslieť sa nad všetkým. Od zmyslu života až po niečo tak obyčajné ako sadenie kvetov.

Je to krásny príbeh o slobode v zajatí. Je o pomáhaní napriek zrade. Nádeji na lepšiu budúcnosť v spoločnosti na zdanlivo silných základoch. Ally Condie si zaslúži môj hlboký obdiv. Dokázala napísať úžasný príbeh ktorý sa mi vryl pod kožu rovnako ako miliónom ďalších fanúšikov po celom svete.

Každý aspekt Cassinho života bol už od začiatku kontrolovaný. Jej mama otehotnela v tom správnom veku. Už od mala dostávala presne odmerané porcie výživného jedla, aby vyrástla a mohla byť platnou súčasťou spoločnosti v predurčenej pozícií. Napriek tomu ju nedokázali kontrolovať stále, napriek všetkému si dokázala vytvoriť aj uchovať tajomstvá. V našom svete je niečo také bežné. Každý má tajomstvá. Vo svete funkcionárov má každý človek len to, čo ostatný. Súkromie sa zdá skôr snom, než právom každého človeka.

Kay každý deň svojho života v meste nosil masku. Predstieral, že je v poriadku aj napriek tomu, že stratil všetko, čo v živote mal. Predstieral, že je priemerným občanom „dokonalej“ spoločnosti, kde je zakázané niečo tak bežné, ako beh, aj keď v skutočnosti vyrasatl v absolútnej slobode s milujúcimi rodičmi. Teraz predstiera, že stelesnením jeho zmyslu života nie je hnedovlasá sedemnásťročná Cassia s prenikavou inteligenciou a zmyslom pre krásu a poéziu.

Na písanie človek potrebuje hlavne dve veci: talent a predstavivosť. Niektorí dokážu vymyslieť prepracovaný svet bez použitia príliš umeleckých prostriedkov a stále si poviete „wow to bolo úžasné“. Najzaujímavejší je vtedy príbeh. Iný majú schopnosť spraviť aj z padania listu uctievania hodnú udalosť. Táto kniha patrí medzi menšinu. Má oboje. Nádherné opisy jednoduchých aj zložitých vecí z každodenného života aj z dokonale vymysleného sveta Cassie.

Myslím, že výnimočne názov knihy Dokonalý pár odráža aj jej kvalitu. Bez zaváhania totiž prehlasujem, že podľa mňa je táto kniha dokonalá rovnako ako pár ktorý v nej vystupuje. Až priveľmi sa teším na druhý diel, na to, že koniec bol tak krásne ukončený. Ale za to môže tá rovnocennosť pisateľských schopností a miera fantázie tejto skvelej autorky, pretože jej príbeh je vysoko návykový.

Táto kniha tiež poteší fanúšikov poézie. V príbehu totiž zohráva dôležitú úlohu. Spoločnosť totiž vyčlenila 100 kusov z každého druhu umenia a ostatné oficiálne neexistujú. Spoločnosť obrala ľudí o čo najviac druhov zábavy, aby sa z obyčajného koncertu stala udalosť roka. A všetci im za to ešte ďakujú! Všetko je prepracované do najmenších detailov.

Som si istá, že nie každý môj názor zdieľa. Pre poriadok ho ešte môžem vyjadriť číselne alebo aj hviezdičkami. Z 10 bodov jej dávam 17. Ak je 5 hviezdičiek úplne super fantastická tak si zaslúži prinajmenšom 7 hviezdičiek. Ja si za svojím názorom stojím. Verím že táto kniha si zaslúži každý cent z úžasne nízkej ceny v mojom najobľúbenejšom internetovom kníhkupectve Literama.