OSN chce rušiť hniezda záchrany!

Výbor OSN pre práva dieťaťa odporúča (CRC/C/CZE/CO/3-4) zrušenie takzvaných baby boxov v Česku. Podľa ich predstaviteľov porušujú Dohovor o právach dieťaťa, hlavne upieraním práva dieťaťa na identitu. Podľa OSN by sa mala problematika riešiť skôr prevenciou, napríklad viesť ľudí k plánovanému rodičovstvu.

Argumenty OSN sú pritom  absolútne nepochopiteľné, baby boxy pomáhajú zachraňovať životy! Právo na život je prvoradejšie ako právo na identitu.  Cieľom hniezd je predovšetkým a v prvom rade záchrana života –  zabezpečenie  najzákladnejšieho a najprvoradejšieho práva každého človeka a teda i dieťaťa – práva na život. Bez  udržania života a zabezpečenia práva naň,  sú všetky následné práva irelevantné.

Ako funguje hniezdo záchrany? Po vložení bábätka do baby boxu sa do pár minút spustí signál, ktorý privolá lekára. Zákon umožňuje zveriť novorodenca do náhradnej starostlivosti ihneď po prijatí. Pre väčšinu odložených detí sa už našli adoptívni rodičia.

V Čechách je v prevádzke 44 baby boxov, za posledných 5 rokov v nich našli 50 detí. Na Slovensku prevádzku týchto zariadení zastrešuje OZ Šanca pre nechcených a fungujú už od roku 2004. V súčasnosti je ich celkom 33 a do dnešných dní sa v nich našlo 30 odložených detí.

Na Slovensku boli medzi prvými v roku 2004 slávnostne otvorené hniezda záchrany :

  • v Bratislave, pri novorodeneckom oddelení Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou, 8. decembra 2004
  • v Žiline, pri novorodeneckom oddelení Nemocnice s poliklinikou, 15. decembra 2004
  • v Prešove, pri novorodeneckom oddelení I Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana, 17. decembra 2004

 

Viac o projekte hniezd záchrany na http://www.hniezdozachrany.sk