Séria Bratstvo čiernej dýky je silne návyková

Z cyklu Bratstvo čiernej dýky je Vyvolený milenec šiestou knihou populárneho seriálu autorky J. R. Wardovej. Hlavným protagonistom príbehu je upír Phury, Zsadistovo dvojča, člen Bratstva, elitnej skupiny bojovníkov, ktorí chránia radových upírov pred bezduchým.

V nočných tieňoch Caldwelu zúri vojna na život a na smrť medzi upírmi a ich nepriateľmi. Jediným štítom chrániacim obyčajných upírov je šestica vampýrských bojovníkov, Bratstvo Čiernej dýky. Najobetavějším členom je Phury, je ochotný položiť život za každého z bratov, jeho životným krédom je česť a túžba pomáhať. Jeho citlivá povaha ho viedla dokonca k sľubu celibátu. Paradoxne práve vďaka týmto obdivuhodným vlastnostiam bol vybraný pre zachovanie čistej a silnej upírskej rasy. Bol vybraný, aby sa stal otcom mnohých synov a dcér a zaistil tak prežitie rodu a zachovanie jeho tradícií a zrodu nových jeho bojovníkov. Stáva sa prvým z vyvolených, má k dispozícii štyridsať žien s čistými upírskym rodokmeňom as nimi má splodiť čo najviac detí. Pre Phuryho to znamená veľkú obeť.

Phuryho prvá žena Cormia v ňom ako jediná vidí nešťastnú a citlivú dušu, muža svojho života o ktorého sa nechce deliť. Napriek tomu zostáva jeho jedinou priateľkou a oporou. Cormia, ktorá túži získať nielen jeho telo ale aj srdce, odkrýva Phuryho obavy skryté pod jeho vznešenou zodpovednosťou. Medzitým sa však divokosť útokov nepriateľov rodu stupňuje, smútok sa šíri sídlom Bratstva, a Phury sa musí rozhodnúť medzi láskou a povinnosťou.

Obetuje Phury pre Bratstvo skutočne všetko? Alebo zvíťazí láska k jedinej vyvolenej bytosti?