Frank Peretti je rodený rozprávač

Frank Peretti je rodený rozprávač

Frank Peretti (* 13. januára 1951, USA) je rodený rozprávač. Už v detstve rozprával rozprávky deťom zo svojho okolia. Po strednej škole hrával na banjo v miestnej bluegrassovej kapele. Krátko nato prešiel od koncertovania s popovou kapelou k jednoduchej kresťanskej hudbe. Neskôr študoval angličtinu, písal scenáre a popritom pomáhal svojmu otcovi na fare v malom kostolíku. V roku 1983 sa vzdal svojej pozície pastora a začal pracovať na stavbách. Pri práci v miestnej továrni na lyže začal písať „This Present Darkness“, ktorá ho neskôr katapultovala do pozornosti čitateľov.

Publikovaním viac ako 12 milliónov výtlačkov sa z Franka Perettiho stal fenomén, stal sa „hviezdou“ amerického vydavateľského neba. Románu „The Oath“ (Word 1995) predalo viac ako pol milióna výtlačkov za prých 6 mesiacov od publikovania. „The Visitation“ (Word 1999) bolo na prvom mieste rebríčka bestsellerov CBA po dobu štyroch mesiacov. Kniha „This Present Darkness“ bola na zozname bestsellerov mesačníka Bookstore viac ako 8 rokov.

Perretiho dve knihy z oblasti nebeských vojen, „This Present Darkness“ (1998) a „Piercing the Darkness“ (1989), fascinovali čitateľov: celkoho sa ich predalo viac ako 3.5 milióna výtlačkov. „The Oath“ získala zlatú medailu z najlepšiu fikciu v roku 1996.

Pre deti písal Perreti sériu „The Cooper Kids Adventure“ (spolu s Tommym Nelsonom), ktorá je stále najpredávanejšou knižnou sériou s predajom viac ako 1 miliónom výtlačkov. V auguste 2000 vydal Peretti zábavné audioknihy s názvom „Wild and Wacky Totally True Bible Stories“, pričom seba situoval do roly učiteľa nedeľnej školy z videí „Visual Bible for Kids“. Perretiho prvá nebeletristická kniha, „The Wounded Spirit“ (2000), sa rýchlo stala bestesellerom. Kniha sa zaoberá „ranenými dušami“ a je opisom bolestivých zážitkov z detstva.

Frank Peretti a jeho žena, Barbara Jean, žijú na západe USA. Aj napriek náhlej popularite a sláve, Frank stále žije jednoduchý a naplnený život, je tesárom, hrá na banjo, tvorí sochy, bicykluje a chodí na túry. Je tiež nadšeným pilotom.