Andrej Bán: Na juh od raja

Andrej Bán: Na juh od raja

„Som tulák a svedok“, takto začína Andrej Bán svoju knihu Na juh od raja, v ktorej ponúka príbehy počas štvrťstoročia. Od Bosny, Gruzínska, Japonska, Haiti a rôznych vysoko exponovaných kútov sveta, zaznamenáva na fotografiách okamihy, keď sa ľudia musia vyrovnávať s následkami vojen a katastrof.

Pútavo spracovaná kniha je doplnená vcelku rozsiahlymi príbehmi zo svetových regiónov s osobnými skúsenosťami autora. Použité fotografie sú veľmi silné a vyvolajú vo vás nutkavú emóciu premýšľať o tom čo sa deje v tomto svete.

Pre mňa je to dielo, ktoré som neprečítal na jeden krát. Fotografie a jednotlivé príbehy sú skôr čítanie na večerné etapy, keď budete nad dočítanou pasážou premýšľať. Veľakrát som sa vrátil a prezeral si fotky a premietal si vypovedané udalosti.Určite zanechajú silný dojem a knihu si otvoríte viac ako jeden krát.

Túto knihu odporúčam nie len pre jej estetickú hodnotu ale aj pre jej výborné reportážne spracovanie.

Na juh od raja Book Cover Na juh od raja
Andrej Bán
Fotografia
Slovart
2016/10
210×240 mm
208
https://www.literama.sk/sk/knihy/279636/na-juh-od-raja-andrej-ban

Fotograf a reportér časopisu .týždeň Andrej Bán vo svojej tretej autorskej knihe prináša 82 čiernobielych dokumentárnych fotografií z 25 krajín, ktoré navštívil počas uplynulých 25 rokov.

Jedinečné snímky autor dopĺňa pútavými textami o živote v regiónoch postihnutých vojnami, exodmi, etnickými či náboženskými konfliktami a prírodnými katastrofami.

Hoci v knihe dominujú fotografie z krízových oblastí, publikácia nie je iba o hrôzach, ale najmä o nádeji a schopnosti bežných ľudí prežiť a vyrovnať sa so svojím osudom.

Fotograf sa opakovane vracia najmä do Kosova, Bosny a Hercegoviny, Gruzínska, Pakistanu či Afganistanu.