Dievča, ktoré porazilo Islamský štát – Faridin príbeh

Dievča, ktoré porazilo Islamský štát – Faridin príbeh

Pravdivý príbeh o krutostiach páchaných v mene náboženstva napísaný ženou, ktorej sa priamo dotkol.

Farida žila v malej dedine v Iraku, bola šikovná, šla jej matematika a fyzika, rada pomáhala mame s domácimi prácami, mala veľa kamarátov, milujúcu rodinu, patrila k menšinovému náboženstvu – bola jazídkou. Jej otec bol vojak, strážil hranice a mala ešte štyroch bratov. Najmä s najstarším si veľmi dobre rozumela. Učil ju tajne šoférovať a otec ju zas učil strieľať z kalašnikova. Jazídi brali ženy ako rovnocenné, nemuseli chodiť zahalené.

Pred augustom 2014, nažívali s moslimami, ktorých bola väčšina, celkom v pohode. Aj keď jej starý otec povedal, aby si na nich dávala pozor, že dejiny jazídov sú o prenasledovaní a utrpení. Niekoľkokrát ich vyvraždili, ukradli im ženy, vyhnali ich z vlasti a nútili ich zriecť sa ich náboženstva. Vraj niekedy dávno v minulosti si moslimovia vymysleli o nich klamstvo, vraj sú uctievači vládcu pekla. Ale aj napriek tomu žili obe náboženstvá vedľa seba a rešpektovali sa.

Farida mala pred sebou skvelú budúcnosť. Chcela sa stať učiteľkou matematiky. Ako sama vravela, bola by to z rodiny dotiahla najďalej. Patrila totiž k najnižšej jazídskej kaste, maloroľníkom, ktorým bolo vzdelanie odpierané. V starších generáciách dokonca odsudzovali, keď sa niekto učil čítať a písať. Náboženské chválospevy a modlitby sa predávali ďalej len ústne.

Zmenilo sa to v roku 1970. Vtedy Saddám Husajn zaviedol povinnú školskú dochádzku. Žiaľ jej sny skončili v roku 2014. Islamský štát začal najskôr s teroristickými útokmi vo väčších mestách, ktoré postupne džihádisti preberali pod svoju kontrolu a zavádzal tam tvrdé pravidlá. Keď dávali o tom správy v televízii zdalo sa im to veľmi vzdialené a že ich dediny sa to netýka. Veď čo by už v ich horskej dedine hľadali. Farida nechápala, prečo sa niektorí dali naverbovať k Islamskému štátu. Keď sa na to pýtala otca povedal jej jednu veľmi peknú odpoveď: „Spory sa neriadia logikou. Niekedy ľudia najprv musia zakúsiť veľké zlo, aby pochopili, čo je menšie zlo.“ Nepovedal jej o dobre, ale o menšom zle.

Tak v auguste 2014 do ich dediny prišli bojovníci Islamského štátu. Faride sa rozpadol svet na milión kúskov. Prišli o všetko, o majetok, ako rodinu ich rozdelili, otca a brata zabili, jej mamu s najmladšími bratmi odviezli nevedela kde a ju samu predali do otroctva. Otec jej neustále vštepoval, že morálne a náboženské hodnoty sú to najdôležitejšie a že všetko ostatné v živote je druhoradé. O predmanželskom sexe dievčatá ani len nerozmýšľali, lebo tým by uvrhli celú rodinu do hanby. A ona teraz sa stala sexuálnou hračkou v rukách džihádistov. Bola len tovarom, ktorý predávali ako na trhu. Keď sa jej jeden nabažil, predal ju ďalšiemu. Cítila hanbu a potupu. Viackrát sa chcela zabiť, ale vždy ju zachránili, viackrát sa pokúsila o útek, ale vždy to zlyhalo. Bránila sa ako levica za čo ju kruto bili, ona sa však vždy dokázala postaviť na odpor. A neustále myslela na útek, čo sa jej aj raz podarilo aj so skupinkou dievčat, ktoré boli tiež otrokyňami.

Po strastiplnej ceste sa nakoniec dostali do utečeneckého tábora, kde sa stretla s niektorými zo svojej ďalšej rodiny. Veľmi ju bolelo, keď vraveli o tom, ako potupila rodinu, lebo už nie je panna. Cítila krivdu, lebo predsa to nespravila zo svojej vôle. Až nakoniec sa jej z toho pomohla dostať sociálna pracovníčka, ktorá jej zabezpečila odlet do Nemecka, kde žije doteraz.

Kniha ma opäť utvrdila v tom, aké sú priepastné rozdiely medzi tým, čo žijeme my a čo žijú v arabskom svete. Je jedno, či sú to moslimovia, alebo jazídi. V súvislosti s tým si myslím, že asi to nepôjde, aby sme žili spolu. Jednoducho to nejde. Vždy sa nájdu nejaké trecie plochy medzi nami. A opäť ma to utvrdzuje v tom, že aj napriek tomu, že by malo náboženstvo ľudí spájať, ich rozdeľuje. Ani naše náboženstvo, keby sme mali trošku inú kultúru, a boli by pri moci fanatici, ktovie ako by sa to skončilo. U nás je to o tom, že sme vzdelanejší, ťažšie sa s nami manipuluje. Ale aj tu sú pokusy spraviť len to jedno, ktoré je najlepšie a najsprávnejšie a naj… A tí čo sú iní, neveriaci, a vybočujú nejako z radu – to sú tí druhoradí a treba ich napraviť na tú správnu (samozrejme tú ich) vieru.

Páčila sa mi jedna myšlienka ktorú pán Króner povedal vo filme Tisícročná včela, že na svete je toľko náboženstiev a toľko bohov, tak ktorý z nich je vlastne ten pravý? Kniha nastavuje zrkadlo náboženskému fanatizmu, ale aj morálke tých, ktorí odsudzujú ženy za niečo, čo si nespôsobili samé. Ako sama Farida povedala, zostala žiť, aby im ukázala, že je silnejšia ako oni. Je však výhrou to, keď si zranenú dušu prídu liečiť do cudzieho prostredia, ktoré je také vzdialené ich kultúre?

Kniha bola aspoň pre mňa plná otázok. Určite odporúčam prečítať, nech si každý vytvorí svoj názor, ktorý nemusí byť totožný s tým mojím. Je to ale kruté čítanie.

Dievča, ktoré porazilo Islamský štát Book Cover Dievča, ktoré porazilo Islamský štát
Farida Abbas & Andrea C. Hoffmann
Biografie
IKAR
2016/06
125×200 mm
240
http://www.literama.sk/sk/knihy/264947/dievca-ktore-porazilo-islamsky-stat-farida-abbas-andrea-c-hoffmann

„Zostala som nažive, aby som ukázala, že som silnejšia než oni.“

Jedinečný dobový dokument o hrôzach Islamského štátu. Dojímavý príbeh ukazuje, že priateľstvo, láska a vôľa žiť sú silnejšie ako barbarstvo.