Felix Francis: Vydierač

Felix Francis: Vydierač

Po dlhej dobe som sa odhodlala prečítať si knihu od Félixa Francisa, milujem totiž knižky jeho otca Dicka Francisa a dlho som váhala či začať čítať knihy aj od Félixa…

No nakoniec zvíťazila zvedavosť a rozhodne som urobila dobre. Kniha Vydierač má skutočne raketový úvod, kde sa vražda stane v podstate v „priamom prenose“ hneď na prvých stranách. Žiaľ na dej knihy to v podstate nemá vplyv a je to akosi mimo deja. Rovnako tak dejová línia s nevlastným synovcom mi prišla tak akosi navyše, respektíve keby tam nebola tak to nič nezmení. Možno len sme sa dozvedeli o šikovnosti hlavného hrdinu, ktorý tu všetko zvláda ľavou zadnou.

vydierac-243889Napriek tomu, že nemám rada knihy písané v prvej osobe, nakoľko vždy tu nastane dilema ako neprezradiť riešenie hneď, keď ho hlavný hrdina zistí. Tu to bolo pomerne slušne zahmlené a teda mi to nevadilo.

Inak má kniha dobré tempo, sympatického hlavného hrdinu a pekne gradujúce napätie, ktoré vás núti ju prečítať na jeden dúšok. Čo sa mi páčilo boli veľmi kreatívne riešené kroky vydierania, vždy tam bolo niečo nové a človek len čakal čo vydierač spraví nabudúce. Autor má u mňa významné plus za originalitu.Rovnako tak prevleky boli super, krásny príklad toho ako pár drobností môže kompletne zmeniť vzhľad.

Čo mi v knihe chýbalo bolo veľké finále. Do posledných 2 strán tu bolo stupňujúce sa napätie a ešte aj chvíľočku pred koncom to vyzeralo super, ale potom zrazu bum bác a namiesto grand finále tam boli dve splácané strany, kde autor akoby len tak mimochodom ukončil príbeh. Možno som prečítala priveľa kníh od Agathy Christie, kde autorka dáva veľký dôraz na pompézny záver, ale v tejto knihe sa to priam pýtalo. Už som mala v hlave vykreslenú veľkú scénu, ako hrdina s usvedčujúcimi fotkami odhalí vydierača uprostred dôležitej porady a akosi namiesto toho tam boli dve strany, kde autor splácal záver akoby sa ponáhľal a potreboval ho vtesnať na minimálny počet riadkov.

Kvôli tomu odo mňa kniha nedostane 4,5 hviezdičky, ktoré by som jej inak s radosťou dala, ale takto dávam o hviezdičku menej, čiže 3,5. Félix Francis je však dôstojným nástupcom svojho slávneho otca Dicka a určite si prečítam aj jeho ďalšie knihy.

Vydierač Book Cover Vydierač
Felix Francis
Detektívka
Slovenský spisovateľ
2015/04
130×200 mm
256

Ďalšia skvelá detektívka z dostihového prostredia.

Keď počas pretekov v Cheltenhame bývalý tréner Matthew Unwin zavraždí bookmakera, detektív Britskej dostihovej komisie Jeff Hinkley si kladie otázku, či tento brutálny čin nesúvisí s dopovaním koní v Unwinovej stajni. Krátko nato sa začnú množiť prípady pozitívnych testov koní a k zodpovednosti sa prihlási neznámy, skrývajúci sa za prezývku Leonardo. Za svoje mlčanie žiada päť miliónov libier, inak zverejní škandalózne informácie o dopingu, ktoré by mohli úplne zničiť dostihový šport v Británii...