Daniel Hevier: VIanočná pošta

Daniel Hevier: VIanočná pošta

Útla knižka, malého formátu, ktorá má len 54 strán, ale mne sa zdalo, že do nej autor Daniel Hevier  dal celú podstatu sveta. Nádherné verše, ktoré sú pre neho také typické, krátke, ale obsahom obrovské:

„Si dobrý? Vyjdeš na sucho
Dobráci vyšli z módy
tým ujde sa len zaucho
Tak to na svete chodí“

Chodia mi do knižnice deti zo ZŠ, pre ktoré si vždy niečo pripravím a snažím sa im knihy priblížiť, upútať ich nimi, predstaviť ich… Tak som teraz nedávno, aj keď tak časovo netradične, siahla po tejto útlej knižke (priznávam, keď je v knižnici trošku voľnejšie, rada si ju vždy prečítam – žiaľ som jediná), keď som tu mala šiestakov a siedmakov. Okrem toho, že deti nevedia čítať básne (vlastne celkovo je to s čítaním u nich veľká bieda – nájdu sa aj výnimky, ale tých je čoraz menej), tak básňam väčšina nerozumela.

A pritom sú nádherné, obrazné, písané aj pre ich vekovú kategóriu. Dávajú obrovitánsky priestor pre fantáziu, ktorú sme zabudli používať. (Ešte vďaka za Harryho Pottera, ktorý ju v nás zobudil. Ale aj to len po tom, čo bol sfilmovaný.). Nájdu sa v nej to svoje aj veriaci, aj neveriaci – je posolstvom pre všetkých. A nielen pred Vianocami. Určite si ju kúpim aj domov do knižnice, lebo tak nádherné verše sa nikdy nezunujú, sú nadčasové, múdre aj láskavé zároveň.

Určite si túto knižku kúpte, nebude pre vás sklamaním.