Jamie McGuire: Ranč na Červenom vrchu

ranc-na-cervenom-vrchu-227012Pre Scarlet, ktorá sama vychováva dve dcéry, je každý deň boj. Nathan má manželku, ale nespomína si, aké je byť zaľúbený. Domov chodí len kvôli svojej dcérke Zoe. Mirandinou najväčšou starosťou je, či sa do jej malého volkswagena zmestí jej sestra a ich priatelia, pretože si chcú pred skúškami cez víkend oddýchnuť na vidieku.

Jamie McGuire: Ranč na Červenom vrchu (Vydavateľstvo FORTUNA LIBRI 2014/06 )

Toto bola moja prvá kniha o „zombíkoch“. Miestami mi pripomínala dej knihy Vongonzero i keď táto nie je o zombie – mimochodom odporúčam prečítať – je výborná!

Napísaná je v kapitolách o prežívaní situácie na svete, ktorý ovládli zombie, cez tri hlavné postavy – Scarlet, Nathana a Mirandu. Títo sa po vypuknutí nákazy so svojimi blízkymi snažia dostať na Ranč na Červenom vrchu, ktorý podľa nich im poskytne bezpečný úkryt pred nakazenými. Viac ako polovica knihy je o putovaní hlavných postáv a ich blízkych. Začínajú svoju cestu každý samostatne, bez toho aby sa poznali. Po ceste však sa ich osudy prepletajú, stretávajú sa vedome aj nevedome, aby sa opäť rozišli a nakoniec všetci zišli na ranči. Pri prekonávaní hrôz sa postavy zoceľujú, menia. Musia prijímať smrť neznámych aj blízkych a vyrovnať sa s tým. Tým, že sú ich povahové črty rozdielne, rozdielne aj reagujú.

Zo zdravotnej sestry Scarlet sa stáva nemilosrdný zabijak zombies a bez ľútosti zabije aj zdravého človeka, z ktorého sa vykľuje zvrhlík zneužívajúci situáciu. Doženie ju k tomu strach o jej dve malé dcéry, ktoré nemôže nájsť, ale nechá im odkaz, že sa stretnú na ranči.

Nathan, ktorý mlčky znáša nezáujem manželky o neho aj ich dcéru, zrazu musí čeliť úplne inej situácii a obrániť dcéru Zoe. Miranda sa pokúša dostať svoju sestru, ktorá veľmi zle znáša stresové situácie a ich partnerov na ranč, ktorý patrí ich otcovi. Po ceste sa musia vyhýbať zombie. Zistia že ich priťahuje zvuk a medzi mŕtvych ich pošle len rana do hlavy. Musia sa naučiť zabíjať, aby prežili. Vidia zomierať zdravých ľudí, musia zabiť ranou do hlavy aj tých, ktorých milujú a sú im blízky, aby sa z nich nestáli zombie. Celý svet je na ruby a týmto chaosom sa postupne dostanú na ranč.

Pridá sa k nim aj vojak – Joey, ktorý patril k elitným jednotkám. Ten skomplikuje situáciu medzi Mirandou a jej partnerom Bryceom. Ich vzťah ochladne a v malom spoločenstve cítiť napätie. Veľmi pekne je opísaný vzťah medzi Mirandinou sestrou Ashley a Cooperom. Aj napriek rozdielnosti pováh a tomu, že sú len tínedžermi, ich vzťah je plný porozumenia aj bez slov a tým, ako neverbálne, len letmými dotykmi si dávajú najavo náklonnosť, je to veľmi hlboký a najmä vyzretý vzťah, ktorý však dostane tvrdú ranu.

Spolunažívanie na ranči nie je jednoduché, vždy musí mať niekto stráž, zabíjanie je na dennom poriadku, napätie medzi Mirandou, Joeyom a Bryceom, začínajúca láska medzi Scarlet a Nathanom, Scarlet neoblemne čakajúca na jej dve dcéry a samozrejme neustále sa prispôsobovanie novým situáciám – ako sa dostať k nezávadnej vode, vypnutie elektriny, koniec vymožeností civilizácie. A všetci sa musia najmä vyrovnať s tým, že stratili svojich blízkych.

Na konci knihy ich zostane len osem, ktorí prežili. Ostatných po pohryzení zombíkmi museli zabiť. Rany na duši sú veľké, ale postupne sa zaceľujú. Život ide ďalej. Nákaza ustupuje a svet sa pomaly dostáva na začiatok.

Vcelku dobré čítanie, napriek „krvavej“ téme celkom pohodové, malo spád. Na leto k vode ako stvorené, netreba pri tom veľmi rozmýšľať 😉