Andy Weir: Marťan

martan-222655Je to najslávnejší človek na Zemi, až na to, že nie je na Zemi. Astronaut Mark Watney sa stal jedným z prvých ľudí, ktorí pristáli na Marse. Dnes nepochybuje, že bude prvý, kto na ňom aj zomrie. Marťan má jedinečný a skvelý námet a navyše sa mi už po pár stranách zapáčil autorov štýl písania. Dokáže totiž do príbehu zaujímavo a s ľahkosťou zakomponovať množstvo vedeckých a technických poznatkov. Andy Weir: Marťan (Vydavateľstvo IKAR 2015/08)

Ďalšou silnou stránkou knihy je humor. Hlavný hrdina Mark sa nachádza v absolútne katastrofálnej situácii, napriek všetkému sa však nenecháva premôcť zúfalstvom a zachováva si svojský prístup k životu, zahŕňajúci napríklad vtipné poznámky. Kniha je zo začiatku písaná výlučne formou Markových zápisov, no časom nám autor poskytuje viac uhľov pohľadu.

Ďalšie postavy (maximálne ľudské so všetkým, čo k tomu patrí) robia príbeh ešte lepším a napínavejším. Napätia a komplikácii je v Marťanovi viac než dosť, spolu s nečakanými zvratmi, do detailov premysleným vedeckým pokrom a vtipmi na správnych miestach.

Andymu Weirovi sa podarilo napísať dokonale vyvážený román, ktorý sa síce z väčšej časti odohráva na Marse, no zároveň dýcha realistickosťou. Knihu rozhodne odporúčam, či už ste fanúšikmi sci-fi alebo skrátka máte chuť poriadnu jazdu – smer Mars!