Cynthia Hand – Nadpozemská (Nadpozemská 1)

Hľadaniu zmyslu života venujú miliardy ľudí po celem svete nesmierne mnoho času. Clara tento problém nemala. Ako čiastočný anjel vie, že jedného dňa dostane víziu, kde sa ukáže, čo má robiť. Zdá sa to jednoduché, no skúste si nájsť človeka bez mena v lese, akých sú na svete milióny len s pomocou svojej mamy, veľkej tajnostkárky! K tomu prirátajte milého Tuckera – človeka, ktorý je tam vždy, keď pán Dokonalý (resp. hlavný hrdina) nemôže a dostanete túto fantastickú sériu, kde je boj dobra a zla viac než skutočný.

Záhady, záhady, záhady. V tejto knihe je ich plno. A hneď ako sa jedna vyrieši ďalšie pribudnú takže sa určite nebudete nudiť. Už len samotný Clarin sen či skôr vízia! Alebo spolužiačka čo ju tiež prenasledujú vtáci (vysvetlenie tohto zdanlivo nepodstatného detailu si budete musieť nájsť v knižke). V neposlednom rade tiež zvláštne správanie Clarinho brata. Každé tajomstvo presvitá, no dokiaľ nie je odhalené, vôbec by ste ho neuhádli.

Na tejto knihe je toho toľko k obdivovaniu. Perfektne prepracované prostredie, autentické postavy.

Ale … táto kniha má niečo ako chyby. Chápem, že by som to za chybu považovať nemala, no stále ma to štve. Milostní trojuholník. Clara si myslí, že vie čo chce. Podľa mňa sa vyhýba nevyhnutnému. Možnože sa jej nepáči, keď jej život riadi osud. Možnože autorka rada napína čitateľov. Kľudne ma ukameňujte, ja chcem aby skončila s Christianom!!!!

Pred tím než som sa sem prisťahovala som nikdy nepochopila celú tú vec s milostným trojuholníkom. Veď viete, vo filmoch alebo romantických románoch a podobne kde je jedna baba za ktorou všetci chalani slintajú aj keď na nej nedokážete nájsť nič skutočne zaujímavého. Ale, och, nie, obaja ju musia mať. A ona je celá, och bože, ako si dokážem vybrať? William je taký citlivý, rozumie mi, zhadzuje z nôch, ach trápenie, nádhera, nádhera, ale ako by som mohla žiť bez Rafa a jeho diabol-sa-môže-starať spôsobmi a jeho tmavou a len-trochu-hrubou láskou? Blé. (Môj vlastný preklad – ospravedlňujem sa za chyby :D)

Existujú knihy ako napr. Nadpozemská, ja som sa s nimi stretla a boli to sladko-trpké chvíle,  ktoré uvidíte (mám na mysli obálku) a poviete si že JU MUSÍTE MAŤ!!!!! Možno keď ju prečítate, nebude to až taká pecka, možno vám vyrazí dych. Možno by mali byť označené za karcinogénne a s nálepkou „len na vlastnú zodpovednosť“. Ide však o to, že Nadpozemská (Unearthly), Hallowed (Posvätená) a Boundless (Nespútaná) majú akože držte-si-klobúky-ľudia obálky. S potešením tiež oznamujem, že ani zahraničný vydavatelia túto reputáciu nepoškodili: verzie (12,3 dielu) ktoré nemajú vlastný link nájdete na officiálnom blogu autorky.

Takže prečo Christian? Je to jednoduché. Len s ním sa cíti v bezpečí, nažive, slobodná a milovaná. S Tuckerom – aj keď je sladký a vtipný – je to podľa mňa priateľstvo. Teda bolo by keby Clara neprechádzala obdobím hľadania. Navyše Christian je tiež sladký, pozorný, priateľský, silný, ochranársky, všímavý no hlavne je to isté čo Clara. Je sčasti anjel. Preto musia byť spolu! Aj keby sa rozhodli s Tuckerom že si užijú ten jeho krátky život tak viem že ich manželstvo by bolo na Claru príliš ľudské. Ja jednoducho viem že spolu skončia takže nebudem sa snažiť „preorientovať“ na Tuckera len aby ma tento diel tak nevytáčal.

Opakujem sa? Tak mi dovoľte upozorniť na fakt, čo mi nejde do hlavy. Sú 3 druhy nephilov. Nebudem tu písať tie zložité názvy. Stačí keď poviem, že sú buď zo štvrtiny, polovice alebo troch štvrtín anjelom. Čím viac jej majú tím sú silnejší a zriedkavejší. Chápem, že keď sa dá dokopy anjel s človekom vznikne polovičný nephil … ale čo tak štvrť a štvrť? Chápete? Dokážem si to vysvetliť, no v knihe som to nenašla, takže netuším, či je to možné a čo sa v takom prípade stane.

Sanžím sa však neodcudzovať knihu len preto že sa mi nepáči ako sa to vyvíja  Dosť pritom pomáha, že s Tuckerom po väčšinu času chodí na ryby alebo do hôr. Jednoducho prijateľne priateľsky spolu trávia čas. Potom Clara zistí, že sa Tuckerovi páči a ona. Dúfajme, že len v nepochopiteľnej nádeji na normálnosť, proste súhlasila. Veď prečo nie, keď tam nie je Christian?!

Napriek tomu si ju iste obľúbi každí, aj náročnejší čitateľ. A viem, že ostatní čitatelia so mnou súhlasia – ešte som nepočula, že by sa niekomu nepáčila. A dovoľte mi zahrať sa na veštkyňu. Zo skúsenosti viem, že prvý je prvý. Ten pravý je jednoducho dokonalý partner do života plného smiechu, lásky a detí z netuším-ako-veľkej-časti anjelov. A na sto percent to nie je človek. Verte mi. Aj v druhej časti (áno, čítala som ju) jasne vidieť že Christian je ten pravý.