Karolina Limrová – Dva meče (Dvě zrcadla 2)

Daniel Phillips má už teraz skazenú svoju predstavu o upíroch ako monštrách, keď sa po dvoch rokoch samoty zoznámi so šarmantnou a slepou Selenou. Už od začiatku ho fascinuje. Jeho záujem podporuje aj silný ochranársky pud. Preto v momente, keď je vyhodená na ulicu z vlastného bytu urobí vec, pri ktorej sa sám seba pýta, či sa nepomiatol. Postupne čoraz hlbšie poznávajú jeden druhého a Danyho záujem rastie. Práve vtady vyjde najavo jej špinavé tajomstvo. Dokáže bezcitný lovec upírov svojou láskou prekonať všetky rozdiely ale hlavne svoje predsudky?

Po prečítaní prvej čast Dvě zrcadla ma ani nenapadlo že by mohol vyjsť druhý diel (Dva meče) no keď som sa o ňom dozvedela, nemohla som sa dočkať. Tento diel bol… hlavne iný. Neviem, či horší alebo lepší, pretože bol proste iný. Ani nie preto, žeby nenadväzoval na ten predchádzajúci. K môjmu obrovskému potešeniu sa v tu objavuje moja obľúbená dvojica Kate a Joshua z prvej časti. Napriek tomu to bolo v mnohých ohľadoch iné. Selena sa nenávidela, no žila len pre pomstu. Neľutovala sa, našla nový cieľ života. Joshua sa skôr motal po svete a snažil sa robiť čo ho bavilo. Selena svoje city držala na uzde, vždy keď chcela plakať sústredila sa na hnev. Necítila sa človekom, predstierala že ním je, ale v hĺbke duše vedela pravdu. Joshuove ľudské city boli akosi zahrabané pod povrchom. Po toľkých rokoch bol uvrhnutý do určitej apatie.

Najviac ma asi prekvapili jej stravovacie návyky. Dobre vedela kto je, a preto dokázala byť „vegetariánka“, no tá dĺžka medzi kŕmeniami ma zarazila. Nakoniec to však asi bolo spôsobené, tak ako jej super sebaovládanie, loveckým medailónom. O ňom som sa v tomto diele dozvedela zaujímavú skutočnosť. Pripadá mi ako nesmierne ironické z čoho je vyrobený a na aký účel slúži. A verte mi, že to nie je žiadna mágia. Keď sa to dozviete, pochopíte ako to myslím.

V spojitosti ku Kate ma potešila zmena Danielovho správania či skôr cítenia. Myslím že by ma dokonca naštvalo, keby mu už pripadala nezaujímavá,  preto sa mi nesmierne páčila rovnováha citov a príťažlivosti ktorú autorka vytvorila. Bol to jednoducho taký príjemní bratský vzťah s troškou chlapského uvedomenia jej krásy. Veď o zrak neprišiel, no nie?!

V tomto diele mi trochu chýbal ten fantastický – nevysvetliteľný prvok. V prvej časti mali zrkadlá, o ktorých len tak mimochodom Daniel ani nevedel. Druhej časti  to asi boli len tie náhrdelníky lovcov. Zásluhu na tom má fakt, že boli už v prvej časti. Neprekvapilo ma, že existujú takže mi nepripadali moc tajomné.

Dokonca aj kvázi hlavný nepriateľ bol iný. V knihe Dvě zrcadla bola Joshuova ex. Tá mi však prišla rovnako ako Dany skôr ako prekážka.  Ani jeden z nich ich vzťahu neprial, no v konečnom dôsledku by sa cez to dokázali hravo preniesť. V tejto časti je to doslova boj.

Najlepšie sa tu však ukazuje rozdiel medzi človekom a upírom. Nejde len o spôsob výživy alebo šedé dúhovky. Pri love bol Daniel pomalý, ľudský, skoro bezbranný. Selena elegantná, šikovná – hotová mačkovitá šelma.

Nepopierateľne zaujímavé bolo Selenino vnímanie sveta. Ako slepá dokázala mapovať terén sluchom. Ten spôsob ma nesmierne uchvátil a tie opisy boli lepšie než normálne, dokonca aj bez farieb. Pôvodne som si myslela, že vďaka tomu prídem o ten začiatočný opis ich druhej polovičky, no ten Selenin ma zaujal viac ako od Danyho! A to je slepá!

Celkovo to bolo nesmierne zaujímavé, kniha nikde neviazla, každá ďalšia scéna je po tom krásne-ukľudňujúco-domáckom začiatku iná. Dozviete sa ako pokračuje život Merbothových o dva roky. To je totiž doba, ktorá uplynula od konca prvého dielu. Počas nich Kate písala Danymu listy. Ako sa jej darí, čo robia, jednoducho sa s ním delila o novinky. On ich statočne ignoroval ako „správny-bezcitný-lovec-upírov“. Zvláštne, no scéna vyznávania lásky bola skôr dojímavá a bolestná. Štvalo ma to, veľmi, ale po tom, čo sa stalo neskôr sa mu to ani nedá zazlievať. No to som už asi prezradila moc. Prečítajte si to a uvidíte sami.