Alyson Noël – Hviezda noci (Nesmrteľní 5)

Prekonať druhých je ľahké, či skôr ľahšie ako prekonať sám seba. Ever dobre vie svoje slabiny – schopnosť rozumného myslenia a dôvery. Vie že by stačil jeden úder do čakry, ktorá toto predstavuje a za chvíľu by z nej bola len kôpka prachu. Stále neverí Damenovy, že ju miluje bez výhrad . Neverí Judeovi aj keď chce len jej dobro a vlastne neverí ani sebe. V tomto úžasnom piatom dieli fenomenálnej série Nesmrteľní sa to však konečne môže zmeniť. Konečne má možnosť prestať stúpať do tej istej rieky. Je to však namáhavý a dlhý proces. Bude dosť silná, aby to prežila bez väčšej ujmy?

Ani v tejto knihe nechýba prejav úžasného nadania nápaditosti. Vždy keď som si myslela, že hlavná hrdinka Ever nemôže urobiť väčší pokrok ako mať rada svojho najväčšieho nepriateľa, ktorý jej ničil život – bum! Príde ďalšia príležitosť k osobnému rastu. A to už ani nehovorím o Milesovi,  jej najlepšom priateľovi. Bez okolkov priznávam že ma OHROMIL!  Po toľkých dieloch by ma nenapadlo, že môže byť ďalší, ešte lepší. Problém bol v tom že som videla nápady tejto skvelej autorky ako fľašu s vodou a nie nevyčerpateľnú studňu. Čo už, to je môj problém :D.

Koniec koncov teraz viem že Alyson by dokázala urobiť aj z obyčajnej veci ako krájanie zeleniny skvelý román o pravej láske. Myslím, že si to aj sama uvedomuje. Súdim to podľa vety, kde si Ever spomína na svoje začiatky. Nikdy by mi nenapadlo, že zo síce tak úžasnej, no vzhľadom k ostatným románom celkom bežnej knihy sa vykľuje takáto spletitá a úžasná séria.

Za jednu z najväčších pozitív pokladám práve to „nadprirodzeno“. Možno sa mýlim, no mne ešte neprišla do rúk kniha, kde by sa kombinovalo tak veľa odlišných vecí a ešte k tomu dávali dokonalý zmysel. Skoro každá vec sa dá vysvetliť. Všetko je spojené so všetkým. To, čo neviem vysvetliť sú len úmyselne podané nápovede k budúcemu deju. Pretože tak, ako povedala Ava, všetko má svoj čas aj miesto.

Význam tohto názvu bolo pre mňa ťažšie rozlúštiť než ostatné. Napríklad Modrý mesiac – čas kedy sa vybrala do minulosti. Krajina tieňov – posmrtné miesto pre nesmrteľných. Tu je Hviezda noci symbol Everininej neistoty. Zosobnenie jej slabej čakry. Toto unikátne dielo by sa malo čítať s porozumením. Nemal by to byť len zdroj zábavy, ale aj poučenia. Hlboké myšlienky, životné skúsenosti viac ako šesťsto rokov starého nesmrteľného sú vložené do monológov postáv, v tomto príde postavy (pretože je to napísané z Everinho pohľadu). Pre niektorých môžu ostať skryté, iný si ich hneď všimnú. Podľa mňa stačí mať otvorenú myseľ a skutočne sa nad tým zamyslieť.

Ako tomu bolo aj v predošlých dieloch, autorka dokázala vytvoriť milostný trojuholník a pritom ma nenaštvať tým blbým váhaním. Myslím, všetky tie „zmysluplné“ monológy ktoré väčšinou nikam nevedú , len zaberajú miesto. Vytvorila geniálnu situáciu, kde musíte poznať všetky fakty, aby ste posúdili, či Damen konal správne alebo skutočne zničil život mladej otrokyne alias minulej Ever. Veď tajomstvá, hlavne z minulých životov, dokážu človeku so slabosťou dôverovať, tým nesprávnym riadne pomotať hlavu.

Nepáči sa mi Sabinino správanie. Chápem, že Everinina teta žije v usporiadanom svete, kde má všetko svoje miesto. Každá vec sa sá zaškatuľkovať. Všetko má svoje vysvetlenie. Hlavne v ňom však ľudia nepredpovedajú budúcnosť , nevidia aury, ani nedokážu hýbať predmetmi. Upokojuje ma vedomie, že to Alyson nakoniec vyrieši. Verím, že aj Sabine sa buď umúdri alebo uľahčí Ever odchádzanie.

V súvislosti so Sabine musím ešte spomenúť pána Munoza, jej budúceho manžela. Búra stereotyp nudného a nechápavého učiteľa. Svojou podporou a pomocou pochopiť Sabinin  „nadprirodzený svet“ si u mňa získal kopu bodíkov k dobru.

Haven. Bývalá najlepšia kamarátka Ever. Momentálna najväčšia nepriateľka. Nenávisťou poháňaná nová nesmrteľná chce zniesť jedinú osobu, ktorá jej môže pomôcť z povrchu zemského. Pravda však je, že aj keby sa Ever pretrhla za nápravu jej zlomeného srdca, je neskoro. Roman zomrel (čo znamená že odišiel do Krajiny tieňov) spolu s receptom na elexír nesmrteľnosti. Zásoby jeho prisluhovačov závratnou rýchlosťou chlemce závislá Haven. Pôvodná krása pri absťáku mizne. Bez elixíra z nej zostáva len troska s krvou podliatymi očami, bledou pokožkou a neskrotným trasom. Kto nakoniec vyhrá túto hru, ktorá predstavuje celý Havenin život? Kto bude určovať pravidlá keď majster klamu Roman zmizol?

Bude to jeho verná žiačka alebo nováčik na strane dobra?

Titul na Literama.sk… Alyson Noël: Hviezda noci (Nesmrteľní 5)

Chcete vedieť ešte viac? Navštívte autorkin officiálny blog kde nájdete kompletný zoznam jej kníh, rozsiahlejší životopis, zoznam chystaných akcií a mnoho ďalších zaujímavostí! A ak sa ešte stále neviete rozhodnúť, prečítajte si aj ďalšie z mojich recenzí série Nesmrteľný!