Gabriela Futová: Nezblázni sa, mamička

Po veľmi úspešných knihách Naša mama je bosorka (2001) a Hľadám lepšiu mamu (2001),  je tu ďalšia kniha od Gabriely Futovej: Nezblázni sa, mamička.

V príbehu sa stretávame s piatimi členmi rodiny, otec a mama spravidla odstraňujú následky šarvátok a udeľujú tresty. Avšak hlavnými hrdinami sú dvojčatá Siso a Pisko a ich mladšia sestrička Dáša.

Chlapci vypočuli mamin rozhovor s priateľkou, z ktorého si vyvodili jasný záver: mama ich má už dosť, tých všetkých vylomenín a hodlá ich dať do útulku….

Tak napríklad Dáša zapálila svoju izbu, lebo bola zvedavá, na požiarnikov, Pisko vytopil susedov, Siso rozbil v škole okno a to nie je zďaleka všetko. Dovtedy rozdelení a rozvadení súrodenci sa spoja a hodlajú vzniknutú sitúáciu okamžite riešiť. Rozhodnú sa polepšiť a doma pomáhať.

Dobrý zámer nemusí byť vždy aj dobrou cestou. Uvarenie fazuľovej polievky v papiňáku končí výbuchom. Hrozí najhoršie. Pre istotu si všetci zbalia veci na útek. Nová situácia súrodencov opäť rozdelí. Chalani odhalia, že sestra ich tajne odpočúva, tak sa chcú sestre pomstiť. Dajú Dáše žuvačky do vlasov. Mama ju dá ostrihať kaderníčke a s novým účesom žne veľké uspechy. Keď zase vyvesia na nástenku Dášinu bábätkovskú holú fotku, učiteľka ju pochváli za skvelý nápad, všetci spolužiaci musia takisto doniesť fotku.

Dáša sa im za všetky príkoria pomstí a oni zostanú holohlaví, v škole schytajú veľkú hanbu: sestra vyvešala po škole inzerát ,,Siso a Piško, jedinečné holohlavé dvojčatá, si hľadajú dve frajerky na bozkávanie: Kto má záujem, nech sa prihlási v 4. B”. Samozrejme odveta nenechá na seba dlho čakať. Nasleduje simulovaná vražda, so všetkým, čo k tomu patrí … s kečupom :). Ani táto akcia im však nevyjde, do deja vstupuje aj policajný vlčiak Argo a záchranka.

Skvelý príbeh, s typickým detským slovníkom v dialógoch dáva knihe osobitý náboj pre dynamický text. Vtipné a nečakané pointy len potvrdzujú kvalitu, ktorú Gabriela Futová do tejto knihy vložila.