Slovenský young-adult fiction – 3.časť

Slovenský young-adult fiction – 3.časť

V ďalšom dieli o kvalitom YA rozoberiem nielen prvotinu jednej autorky ale aj momentálnu spisovateľskú situáciu.

tajomstvo-dusi_bČo kniha, to príbeh. V každej knihe by sme určite našli nejakú tú podobnosť s tamtou či onou sériou, to ale podla mňa neuberá na kvalite! Pri Tajomstve duší to platí dvojnásobne. Ja sama ako amatérska spisovateľka viem aké je v tejto dobe ťažké … ok, takmer nemožné 😀 napísať niečo originálne! Deni to vo svojom fantastickom debute navyše zvládla s gráciou a dokázala do príbehu dať kus seba.

Okrem toho – KTO BY DOKÁZAL ODOLAŤ TEJ OBÁLKE!? 😀

Základný dej

Hlavná postava sa volá Berenice  (tá ktorá prináša víťazstvo) ale všetci ju volajú Eby. Ako malá sa totiž rada túlala po lese a jej otec na ňu raz volal Berrie (po angl. čučoriedky) no ona počula Eby. Na začiatku (zhruba prvé dve strany :D) je jej život ideálom dokonalosti, proste jedna prekrásna rodinná idylka. Po zamyslení sa to dá prirovnať k začiatku série Nesmrteľný :D. Zhoduje sa to aj v typu nehody ktorá to všetko zničila a do kelu aj v tom že sa tam hneď na začiatku objavil ON !!! 😀 Potom prichádza ešte väčšie „klišé“ – nový začiatok v novom meste kde ako inak stretne tajomného cudzinca. Avšak tajomný akože má tajomstvá nie v tom klasickom trochu otrepanom zmysle slova pretože má ako inak oprávnený pocit že ho pozná! A ja som úprimne hltala každú stranu!! 😀 Pretože celá kniha mala svoj vlastný štýl, svoju unikátnu dušu. Tá ma očarila nielen svojou nežnosťou ale aj odvahou, smútkom a svižnosťou.

Štýl

Zdá sa že každá kniha má svoje tempo. Niektoré autorky sa neboja rozpísať sa. Najprv podrobne a poeticky opíšu prostredie, potom ešte pár odstavcov rozoberania pocitov hrdinov zo situácie, k tomu pár desiatok viet o možných riešeniach problému, vtedy sa patrí pridať poriadny dej kde máte pocit že od napätia vyskočíte cez strop, samozrejme patrične popretkávaný strategicky umiestnenými odbočkami. Opačný prípad má aj obrátenú charakteristiku. Trochu opisu tam, trochu pocitov sem a dej nikdy nezaháľa. A ostatné druhy temp sú medzi tým :). Ja väčšinou čítam diela bližšie prvému spôsobu a tak mi vždy chvíľu trvá kým sa naladím na štýl ako je tento. Nebolo to úplne stručné ak napríklad v sérií Lovkyňa snov ale bolo to svižné tempo a po väčšinu času lahodilo mojim očiam :D. K tomu štýlu ešte dodám že príbeh je písaný z pohľadu Eby a je lahodne emocionálny :D.

Zhoda

S kým, ako, prečo … alias „niečo viac o spomínaných klišé“

Na svete už vyšli tisíce kníh, filmov a iných umeleckých diel, či už zo života alebo vymyslenej „reality“. Avšak tak ako na pláži nenájdete dva rovnaké kamienky má každý človek svoj vlastný pohľad na svet a každý spisovateľ svoj štýl. Aj keď som si pri určitých situáciach pomyslela „veď niečo také sa stalo aj v Twilighte„, vôbec to nebola kritická myšlienka. Už len preto že táto séria má u mňa určité výsadné postavenie – spustila totiž moju čítaciu mániu :D. Nie je to to najlepšie, čo som za život čítala, na filmové spracovanie dám vždy, keď mám príležitosť a nie som žiadny „fanúšik číslo jedna“ ale Stephanie Meyer napísala obdivuhodné dielo a bolo vzrušujúce vŕtať sa v Tajomstve duší a nachádzať podrobnosti ktorých vôbec nie je málo :D. Vždy tam však boli rôzne druhy odlišností a od ich dôležitosti sa vyvýjal aj čas, za ktorý som ich postrehla.  Chcem teda zdôrazniť ŽE TIETO „ZHODY“ NEVPLÝVAJÚ NA NESPOCHIBNITEĽNÚ KVALITU KNIHY!! 😀

Aby sa nepovedalo

V jednej predošlej recenzii tak ako tu musím zdôrazniť že recenzia by mala byť trochu komplexnejšie ohodnotenie daného diela a k tomu patria ako inak aj zápory. Tu však vidím len jednu a tá môže byť navyše spôsobená zlým prekladom. Niektoré vety totiž nedávaly úplne zmysel. Celkovo ich nemohlo byť viac ako 6 ale o čom bol tento odstavec keby som nemala čo vytknúť :D!!

Pútavosť = prečo sa túto knihu oplatí kúpiť

výrez zo zadnej stranyKeby som mala povedať čo ma na tejto knihe upútalo tak jednoznačne poviem obálka a názov. To však ešte nie je dôvod na kúpu knihu – u mňa nie. Tak som si prečítala anotáciu na zadnej strane a už vtedy som tušila že to bude kniha plná rôznych klišé typu „zakázaná láska a spol.“. Ja som však typ ktorý dá aj takej knihe šancu. Ako som totiž napísala už na začiatku – ide o tie drobnosi, o ten štýl, tempo. To čo ma však skutočne popchlo k prečítaniu však boli informácie o autorke (presnejšie ten citát na obrázku dole).

A ani tentokrát ma môj čitateľský čuch nesklamal 😀 a z Tajomstva duší sa vykľulo skvelé dielo, inak by som ho predsa nečítala hneď dvakrát za dva dny no nie?!. 😀

Nad-, para- a podobné „nerealitnosti“

Moje práve vymyslené slovo 😀 má zahrňovať všetky vymyslené prvky odlišujúce svet z tejto knihy od toho nášho. Dúfam že sa nenahneváte ak opäť použijem analógiu z inými knihami. Tajomstvo duší nie je žiadna Alagaëzia (ja to čítam alegazia 😀 :D) ani Stredozem ale Jadov druh má vlastné legendy, pravidlá, zvláštnosti a nadriadených. Nedá mi tiež nespomenúť že po prečítaní anotácie som čakala že aj Eby bude patriť k samostatnému druhu no ona je len výnimočný človek takže môžete čakať v podstate len jeden ALE skutočne orignálny druh. Žiadny upír ani vlkodlak či čarodejník a podobne abnormálna 😀 klasická skupina.

Eby + Jad = veľká láska ♥

Ach tí hrdinovia románov. Niektorý vás rozzúria do nepríčetnosti, s inými sa stotožníte viac než s najlepšiou kamarátkou a ďalšie inšpirujú k veľkým skutkom. A tu …?

+Eby. Vyrastala v skvelom prostredí no „nezaspala na vavrínoch“ a nestala sa z nej lenivé rozmaznaná teenagerka čo by po minúte v lese začala pišťať že nemá nasvojom BlackBerry žiadny signál. Práve naopak. Je šikovná, svojhlavá, aj láskavá preto dokáže opustiť všetko čo dovtedy poznala a postaviť sa na vlastné nohy bez nijakých tých citových zrútení no s dostatočnou dávkou smútku. To aby sme si nemysleli že je necitlivá :D. Úžasná tiež bola jej múdrosť. Je na svoje vedomosti pyšná no nechválila sa s nimi. Vďaka jej záujmu o rôzne veci má komplexné poznatky z rôznych oborov a v škole vôbec nemá problémy. Nenachádzam podobnosti s inou hrdinkou.

-Jarrold. Okrem originálnych mien dokáže autorka stvoriť „kosti taviaceho“ 😀 hrdinu s aurou „jeden zlý krok a odskáčeš si to“ avšak na rovine teenagerov. Kdo totiž čítal série s dospelými hrdinmi určite vie čo mám na mysli. Ani tu nenachádzam podobnosti s iným hrdinom až na klasické nie-som-pre-teba-dosť-dobrý :D.

±Spolu sú úžasná dvojka schopná čeliť všetkým nástrahám. Rozumejú si, starajú sa o seba, dokážu sa rozprávať celé hodiny. Eby nemá dôvod žiarliť a keď si myslí že ona je naopak podnetom k žiarlivosti Jad nerobí žiadne scény a jeho prvoradým cieľom je jej zdravie a pohodlie. Proste DoKoNaLé 😀

Začiatok a koniec

Musím priznať že Tajomstvo duší ma do seba nevtiahlo už od prvej strany – ako som už napísala musela som sa prispôsobiť štýlu a tempu. Bol to však zaujímavý proces. Pomaly som sa vpíjala do prostredia kde postavy žijú až som po chvíli horela nedočkavosťou po každom ďalšom slove. Dej je veľmi svižný a na pár riadkoch sa môže situácia obrátiť o 180°. Koniec bol myslím skvelý. Taká príjemná zmes happy endu no dosť miesta na prípadné pokračovanie so solidnými základmi – žiadne silené vytláčanie prachov z úspechu prvého diela.

Zhrnutie

Myslím či skôr možno dúfam že nebudete ľutovať. Podľa mňa mala kniha zaujímavý a neustále sa meniaci dej, realistických hrdinov aj primerane prepracovaný „svet“. Takže ak máte chuť na niečo kvalitné no svižné Tajomstvo duší je tá správna voľba :).