Eva Borušovičová – Urobíme všetko, čo sa dá

Toto nie je román. Aj označenie kniha sa v tomto prípade stáva urážkou. Toto úžasné majstrovské dielo sú skúsenosti nesmierne vtipnej, nadanej, chápavej, dôvtipnej, spasiteľským komplexom obdarenej, priateľskej, ale hlavne inteligentnej Evy Borušovičovej. S nadhľadom opisuje riešenie všedných starostí ale aj hlbokomyseľné situácie, ktoré dokážu vykresliť úsmev na tvári každého. Na každej strane, v každej novej príhode, nájdete toľko rád do života ako v žiadnej inej a pritom sa budete smiať, plakať či zúfať spolu s postavami.

Eva Burušovičová je nepochybne veľmi známou osobnosťou a to nielen v oblasti písania, či už kníh, rôznych článkov alebo filmov. Narodila se v roku 1970. Vyštudovala Filmovú fakultu, nakrútila dva celovečerné filmy. Napísala scenár filmu Jánošík. Keď sa nevenuje písaniu  trávi čas s rodinou, priateľmi či pracuje na jednom zo svojich mnohých projektov.

Toto veľdielo by sa za určitých okolností dalo prirovnať k vínu. Veľa ľudí ho naraz vypije a zhltne tak množstvo informácií ktoré by normálne bolo treba pomaly vstrebávať a vychutnávať ako skúsený degustátor. Jednou z bilióna kvalít tejto knihy je aj to, že aj keby ste začali od stredu stále nestrácate niť. Vďaka rozdeleniu do vyššie spomínaných mini-príbehov som mala možnosť si rozdeliť knihu tak, že ma mohla každý deň obohatiť a zároveň ma neobmedzovala v čítaní iných.

Doteraz mi stačí otvoriť tento skvost na akejkoľvek strane a hneď sa prihlúplo usmievam. K tejto knihe toho nedokážem povedať mnoho, pretože na jej skutočné opísanie by musela vyjsť ďalšia kniha. Možno vám pri rozhodovaní pomôže aj fakt, že je pre ľudí každého veku.

Dá sa čítať doma keď vonku prší, na dovolenke kde vám rozžiari deň jasnejšie než slnko ale aj v práci, autobuse, na kúpalisku … Najlepšie však pri zlej nálade.

Nechýba tu umeleckosť vlastná každému takémuto dielu, obalená mnohými vrstvami humoru, životných múdrostí, všednosťou, zúfalstvom, radosťou, nadšením aj nádejou. Spolu tvoria úžasnú farebnú mozaiku pestrú ako sám život.Vety ktoré obsahuje sú také bláznivé, až vám dávajú dokonalý zmysel. Nájdete v nej stratenú vieru, nekonečne trpezlivého spoločníka osamelých nocí aj kamaráta na bežnú konverzáciu o ničom. Vďaka úspornému formátu sa vojde do každej kabelky priemernej veľkosti, dobrého ruksaku aj na vrch prepchatého kufra. Je ako malé, vtipné vydanie biblie našej doby.