Alyson Noël – Navždy (Nesmrteľní 1)

Život telepata je ťažký. Mladá Ever by vám o tom mohla povedať svoje. Každý deň ju obklopuje zmeť farieb, myšlienok, hlasov a niekedy aj duchov. Nový začitok v novom meste, na novej škole kde zastáva novú roľu tzv. spodiny je len jedným z dôsledkov tragickej nehody. Jej život navyše skomplikuje nesmierne príťažlivý Damen …

Už od prvej chvíle od neho nedokáže odtrhnúť oči ale snaží sa odolávať. Pretože okrem nádhernej postavy, inteligencie, charizmy, peňazí a priateľskej povahy má Damen aj pomyselný kľúč k Everyným schopnostiam. To ju vábi takmer rovnako ako jeho hrejivý pohľad. Dokáže rozochvieť každú bunku v tele. Ale je tiež nebezpečný a tajomný. Predstavuje vážnu hrozbu pre Everino srdce a ťažkú úlohu pre jej hlavu.

Táto šesťdielna séria Nesmrteľný uchvátila čitateľov po celom svete. Tento príbeh má všetko čo by mal mať. Každá postava je jedinečná a v priebehu sa mení. Prostredie je realistické. City strhujúce. Nič by som na nej nemenila.

Myslím že v tej záplave upírov, vlkodlakov a čarodejníc je tento druh bytostí viac realistickejší. Taká zmes náboženstiev a vecí na ktoré väčšina ľudí neverí. Napríklad čakry – Hinduizmus. Netvrdím, že sa v nej nenájdu podobnosti z inými. Napríklad aj v knihe Pád od Lauren Kate sa jeden z dvojice reinkarnuje a ten druhý, nesmrteľný, v tomto prípade anjel, na ňu čaká. Alebo Bella zo Súmraku stretne v novej škole tajomného a príťažlivého nesmrteľného. A napriek tomu všetkému je to iné. Osviežujúce.

Ever Bloomová mala všetko po čom len môže mladá teenagerka priať. Blond vlasy, krásnu postavu, množstvo priateľov, miesto hlavnej roztlieskavačky a super chalana. To všetko však zmenil jediný deň. Teraz býva v úplne inom meste, chodí do novej školy, má dvoch kamarátov a býva v úžasnom dome so svojou tetou Sabine. Napriek všetkým zmenám, tá najväčšia sa udiala s Ever. Ona totiž dokáže vidieť aury ľudí, počuť ich myšlienky a vidí životné príbehy ľudí ako na dlani len pomocou dotyku. Až tým sa úplne všetko zmenilo. Nosí na hlave kapucňu, všade kde môže počúva gotické kapely. Nie preto lebo by sa jej páčili. Oni sú však jediná vec vďaka ktorej dokáže skoro ignorovať svoje novonadobudnuté schopnosti.

Aspoň zo začiatku. Nový žiak Damen Augusto dokáže svojím hlasom tlmiť myšlienky ostatných. Svojim dotykom robí Ever normálnu. Nevidí, necíti ani nepočuje nič čo by nemala. Aj keď sa ho najprv stráni, nedokáže odolať a začína sa s ním čoraz viac zbližovať. Najhoršie sú otázky. Každá návšteva znamená novú nevysvetliteľnú situáciu. Zakaždým Damen urobí alebo povie niečo záhadné. Chvíľu sa dokonca lepí na je najväčšiu nepriateľku – Staciu. Ako keby Ever nemala dosť svojich problémov, s Haven, jej najlepšou priateľkou sa odcudzujú. Začalo to žiarlivosťou. To sa dá ešte pochopiť. Kto by predsa netúžil po úžasnom, múdrom krásavcovi. Ale potom prišla Drina. Rovnako tajomná ako Damen, ani ona nemá auru. Ale na rozdiel od neho okolo seba nevysiela teplo ani priateľstvo. Je chladná a slizká ako had.

Ako každá kniha od americkej autorky, aj v tejto vidieť rozdiel medzi „elitou“ a „spodinou“. Keďže bola Ever zo začiatku tá cool, je rozdiel ešte výraznejší.

Toto dielo vás možno neuchváti svojím štýlom no dej a jeho rýchle plynutie áno – aspoň v to dúfam. Niektoré autorky dokážu opísať jeden deň na päťdesiatich stranách a stále ma to baví. Iný zaujmú viac obsahom a medzi začiatkom a stou stranou prejdú celé mesiace ktoré poctivo opisuje. Oba spôsoby sú jedinečné a ich obľúbenosť u mňa sa mení s náladou.

Zo série je preložených všetkých 6 dielov. Čítala som všetky a musím povedať že akokoľvek nadvezujúco navonok pôsobili, každý diel mi prišiel skoro ako nová kniha. Alyson Noël skutočne nechýbajú nápady. Vrelo doporučujem všetky.

Titul na Literama.sk… Alyson Noël – Navždy (Nesmrteľní 1)

Chcete vedieť ešte viac? Navštívte autorkin officiálny blog kde nájdete kompletný zoznam jej kníh, rozsiahlejší životopis, zoznam chystaných akcií a mnoho ďalších zaujímavostí! A ak sa ešte stále neviete rozhodnúť, prečítajte si aj ďalšie z mojich recenzí série Nesmrteľný!