Čo je to e-book?

Kto rád číta a zaujíma sa o knihy, určite už tento pojem počul. Ale čo je to vlastne ebook? Čo je ich podstatou, čo všetko k tomu potrebujeme a hlavne, čo sú výhody a nevýhody takéhoto „čítania“.

Elektronická kniha alebo keď chcete e-kniha, e-book,  by mal byť plnohodnotný digitálny ekvivalent tlačenej knihy. Texty a obrázky e-kníh sa uchovávajú v elektronickej podobe. Takéto knihy môžeme čítať vďaka zariadeniam zvaným čítačky (readers).

V čom spočívajú výhody e-kníh?

V knihách sa dá rýchlo vyhľadávať. Zo sebou na dovolenku si zoberiete celú svoju „knižnicu“. Texty možno zvýrazňovať, môžete si robiť v nich poznámky. Kde prestanete čítať, vsuniete si jednoducho „elektronickú“ záložku.

Displej čítačky – elektronický papier, je šetrný k očiam, bol vyvinutý tak, aby sa dobre čítal aj pri dennom svetle. Samozrejmosťou je, že veľkosť písmen si možno upraviť na akýkoľvek rozmer.

Veľkou výhodou je dostupnosť kníh – zaplatím, stiahnem a môžem čítať. Nemusím chodiť do obchodu, nemusím čakať na zásielku, v konečnom dôsledku zaplatím menej. A čo je najdôležitejšie, titul sa nikdy nevypredá!

Netreba zabúdať ani na to, že čas od napísania knihy až k momentu, keď môžeme začať knihu používať sa podstatne skráti. Preskočí sa fáza tlače a klasickej distribúcie.

A čo nevýhody?

Ilustrácie a obrázky e-kníh sú menej kvalitnejšie (zatiaľ len 16 odtieňov šedej). Bežná kniha pád na zem prežije, elektronická čítačka len ťažko. No a samozrejme, bez elektrickej energie máme smolu, neprečítame ani mäkké „f“.

Problémom stále zostáva boj výrobcov o štandard vo forme a formáte, a preto v súčasnosti nájdete na trhu čítačky a knihy, ktoré sú navzájom nekompatibilné.

Záver

Presadia sa elektronické knihy úplne a vytlačia klasické knihy? Zrejme úplne nie. Stále zostane literatúra (hodnotné umelecké knihy, odborná literatúra s detailnými fotkami a pod.), ktorú sa oplatí mať v poličke!