Piata vlna

Piata vlna

PO PRVEJ VLNE OSTALA LEN TMA. Po Druhej unikli len šťastlivci. A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci. Po Štvrtej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never.

Piata vlna, Rick Yancey Vydavateľstvo TATRAN 2014/04

piata-vlna-226019K Zemi prileteli Mimozemšťania. Na oblohe visela ich materská loď ako zelené oko. Ľudia si pod vplyvom filmov predstavovali stretnutie, priateľstvo, mimozemské technológie, ktoré ich pohnú dopredu… Ale nič z toho nebolo. Žiadny kontakt, ani jeho náznak, Nič. Len zelené žiariace oko nad hlavami.

A v jeden deň sa to stalo. Prišla elektromagnetická vlna, ktorá obehla zemeguľu. Vypadla elektrika, mobilná sieť, zlyhalo satelitné spojenie, padla počítačová sieť. pri tomto zásahu zomrelo veľa ľudí. To bola prvá vlna. Potom bol chvíľu pokoj a prišla druhá vlna. Cunami zabilo na pobrežiach milión ľudí. Tretia vlna prišla z oblohy. Vtáky rozsievali vo svojich výkaloch vírusy, ktoré ľudí rozkladali zvnútra. Ľudská rasa bola zdecimovaná a tí čo zostali prežívali v táboroch, Zem bola zničená. Štvrtá vlna – prišli tlmiči. Strelci – mimozemšťania v ľudských telách, ktorí ľudí lovili.

Všetci čakali piatu vlnu. Nevedeli kedy príde, ani ako bude vyzerať. A v tomto svete dievča Cassie, ktorá s otcom a bratom bývajú v jednom z táborov, je svedkom toho, ako vojaci, ktorí majú pomáhať, jej zabijú otca a odvlečú malého, 5 ročného brata. Sľúbi mu, že určite ho nájde a budú opäť spolu. Nechápe veľa vecí, nechápe súvislosti, vie len jedno. Môže sa poľahnúť len sama na seba. A tak sa ho vyberie hľadať.

Pozor nasledujú spoilery!

V pätách má však tlmiča, ktorý ju postrelí. Ale aj zachráni. Pri jej sledovaní sa Evan Walker (tlmič) do nej zamiluje. Vylieči ju zo zranení a pomáha jej prežiť. Ona mu chce veľmi veriť, ale niektoré veci jej na ňom nesedia.

Medzitým jej brata Sama pripravujú v tábore na rolu neľútostného vojaka – zabijaka, ktorý má za úlohu ničiť mimozemšťanov. Jednotke, kde ho pridelia, velí Ben, do ktorého bola Cassie tajne zamilovaná, keď ešte chodili do školy. Neľútostný výcvik a to, ako zaobchádzajú s malým Samom nedá Benovi pokoj.

Pri akcii na ostro zistí, že všetko čo im vraveli a čomu mali veriť je klamstvo. Mimozemšťania ich zneužili na to, aby zabíjali ľudí, ktorí prežili. Oni mali byť tou piatou vlnou. A tak sa Ben vzbúri, ale chce sa vrátiť po Sama, ktorému to sľúbil. Cesta Cassie aj Bena tak vedie do jedného miesta a ženie ich oboch daný sľub.

Podarí sa im dostať medzi mimozemšťanov a zachrániť Sama? Čo sa stane s Evanom, ktorý je vlastne mimozemšťanom? Prečítajte si príbeh detí, ktoré museli predčasne dospieť a čeliť smrti a nebezpečenstvu, ktoré bolo veľmi dobre skryté. Príbeh tvrdohlavého dievčaťa, ktoré chce za každú cenu, aj cenu svojho života splniť sľub, ktorý dalo bratovi.

V knihe sú pekne opísané vnútorné myšlienkové pochody, súkromné vzbury, výhry aj prehry Cassie aj Bena. Jej putovanie zničenou krajinou posiatou mŕtvolami aj jeho neľudský výcvik v tábore. Ani jedno z toho ich nezlomilo a zostali ľuďmi. Čo ich vlastne aj zachránilo.

Knihe nemožno uprieť originálny nápad. Občas mi vadilo ako bola písaná. Najmä jej prvá polovica. Ale druhá to potom napravila.