Divosi: Vranovravec

Divosi: Vranovravec

Príbeh pre tínedžerov všetkých vekových kategórií – tak volám knihy, ktoré sú určené mladým, ale dobre sa čítajú všetkým. Originálny nápad, veľmi dobre napísané, rýchly dej bez zbytočných opisov , akčnosť, prekvapenie, zvraty, obrovská fantázia, temnota, pre niekoho aj nechutnosť (šváby, pavúky a stonožky). To všetko obsahuje Vranovravec.

Divosi 1: Vranovec, Jacob Grey,  Vydavateľstvo FORTUNA LIBRI 2015/04

divosi-vranovravec-239710Príbeh chlapca Krá, ktorý rozumel reči vrán a ovládal ich silou svojej vôle, ktoré ho vychovali v hniezde vysoko na strome v starom zabudnutom parku zvláštneho mesta Čierny kameň. Otrhaný a špinavý vyhýbal sa ľuďom pozoroval ich len z diaľky. Potravu si hľadal v smetných košoch. Od mala ho prenasledoval zvláštny sen o Snujúcom mužovi ovládajúcom pavúkov a o tom, ako sa ho rodičia zbavili a dali ho odniesť vranám.

Spoločníkov mu robili tri vrany, jedna z nich bola biela a slepá – lebo vraj prišla z druhej strany, od mŕtvych. Veľmi rád pozoroval červenovlasé dievča, Lýdiu – dcéru riaditeľa väznice. Krá sa raz stal svedkom úteku troch väzňov, ktorý napadli Lýdiinho otca. Krá s jeho vranami mu pomôžu a tak sa za zvláštnych okolností zoznámi s Lýdiou. Jej rodičia nie sú z neho nadšení. Medzi nimi však vznikne silné priateľské puto. Krá s Lýdiou začnú pátrať po príčine jeho sna v miestnej knižnici. Knihovníčku, ktorá im má pomôcť však zabijú a podozrivý sa stane Krá. Medzitým sa dozvedá, že v meste žije viac takých, ako je on. Ľudí, čo sa vedia rozprávať so zvieratami – volajú sa divosi. Sú dobrí a zlí. Traja väzni, čo utiekli patria medzi zlých. Mali za úlohu doviesť z druhej strany od mŕtvych Snujúceho muža. Na to však potrebovali Vranovravca a meč Vraní zobák, lebo len vrany mali schopnosť prechádzať medzi svetom živých a mŕtvych. Traja väzni však omylom za Vranovravkyňu považujú Lýdiu a unesú ju.

Kolotoč udalostí sa spustí na plné obrátky. Krá za pomoci ďalších Divochov objavuje v sebe schopnosti, o ktorých ani netušil. Dozvie sa, že tým, že ho rodičia dali vranám, mu vlastne zachránili život. A on už nechce zachrániť len Lýdiu, ale aj pomstiť rodičov. Pri tom sa stretáva v súbojoch s Hadovravkyňou Mambou aj Drobcom, ktorý ovláda šváby a Sánkom, ktorý sa rozprával so psami, dostáva sa do sveta mŕtvych, kde ho čaká súboj so Snujúcim mužom a chce odtiaľ späť medzi živých doviesť Lýdiu, ktorá sa tam ocitla.

Knihu som prečítala za jeden večer. Je to naozaj výborné, ľahučké čítanie zo žánru fantasy. Odporúčam prečítať. Už sa neviem dočkať ďalšej časti (dúfam, že to nebude tak nekonečné čakanie ako na pokračovanie Ritmatika, či Metalurga – to ma „zabíja“ 🙁 ). Neviem čo je to za politika – ale PROSÍM vydavateľov, nešlo by to nejako urýchliť?

Oceňujem opäť aj grafiku obálky – veľmi pekná a vystihujúca, už menej tú mäkkú väzbu. A len taká drobná poznámka na koniec: robím v knižnici a deti stále chcú len niečo ako Harryho Pottera – jednoducho nechcú skúsiť nič iné. Stojí ma dosť námahy presvedčiť ich na niečo iné (napríklad vynikajúca!!! séria Fablehaven, alebo hore spomínané knihy). A je to obrovská škoda, lebo Potter je naozaj dobrý, ale je hŕba ďalších kníh, ktoré sa mu vyrovnajú. Len treba skúsiť a prečítať ich.