Coleen Hoover: Beznádejná

beznadejna-202337

Dve recenzie, dva úplne odlišné názory a predsa, tá istá kniha. Beznádejná by mohla byť cieľom mnohých polemík…

…bude sa v nej len bozkávať … typická plejáda romantických scén, ktoré sa od seba líšia len prostredím … Sky stihne zachytiť a opísať každý vlások, ktorý sa na Holderovi vo filmovom vetre pohne …  (zdroj)

… autorka dokázala do týchto troch stoviek strán napísať, bolo priam neuveriteľné … dokázala, že každý riadok v knihe premyslela … veľmi ťažké opísať slovami stelesnenú dokonalosť a nechcem knihu vychvaľovať do nebies, no v tomto prípade to inak ani nejde … (zdroj)

Dve recenzie, dva úplne odlišné názory a predsa, tá istá kniha. Beznádejná by mohla byť cieľom mnohých polemík a skutočný knižný nadšenci sa za svoj názor pobijú – Love-Hate kniha nie je len obyčajný termín pretože v takýchto situáciách sadne ako uliaty. Jedny sú z nej hotový a strácajú slová, iný nechápu ako sa to môže vôbec niekomu páčiť.

Bestseler = majstrovské dielo?

Preto si vydavateľstvo Ikar povedalo, že svojím drahým čitateľom prácu uľahčí a založila sériu Svetový Bestseler. Je to celé o pravdepodobnosti – nakúpili ju masy, bude sa teda asi páčiť aj vám. A mnohé tomu nasvedčuje. Na populárnom Goodreads Beznádejná získala neuveriteľných 4,47 hviezdičky!!

Kde je pes zakopaný?

Ľudia majú radi poriadok a keď je nejaká kniha skvelá, je proste úžasná a basta. No nie? Pretože pár zlých a opačných názorov je prirodzený stav, ale ak je ich taká tretina a často uznávaný ľudia :-\

Nechcem tu však začať filozofovať, ide o to, ako sa k tomu máme postaviť my, bežní čitatelia.

Knihu som čítala práve na zreteli s týmto kontrastom a dokázala som vnímať obe časti. Ide o postoj.

  • Hlavný hrdina bol charakterovo „zvrzaný“. Akoby autorka nechcela citlivku no ani bad-boya, a tak vznikol Držiak alias Holder ktorý zmláti spolužiaka a zároveň varí najlepšie mäsové guľky.
  • Hlavný hrdina bol presne taký ako by ste chceli aby vyzeral váš dokonalý protejšok. Chápavý, so zmyslom pre spravodlivosť, nadšenie pre pohyb a z toho vyplývajúce tehličky na bruchu, úprimný, náruživý aj trpezlivý.

Rovnako môžem pracovať s prostredím.

  • Čo je už len typickejšie než stredná škola? Chápem, že ak chceme písať o teenageroch, škola je proste v balíku, ale nežijeme predsa v B-čkovom americkom filme kde v jedálni za jedným stolom sedia vypracovaný tupý športovci a vydedencov týrajú.
  • Dlhoročne doma vzdelávaná Sky prináša celkom nový pohľad na stereotyp vzdelávania. Len máloktoré hrdinky si uvedomujú mašinériu ktorej sú nevedomky súčasťou a z drobných zlyhaní či urážlivého komentáru sa nervovo rútia.

Alebo

  • Inakosť hlavnej protagonistky ma spočiatku nadchla, čo sa však zrútilo rýchlejšie než domček s karát v momente, keď prišiel Pán Stelesnený Sex. Pretože síce dovtedy necítila absolútne nič, ale namiesto aby sme to rozvíjali, že Collen si vhoďme do zmesi chlapíka s vážnymi problémami zvládania hnevu nad ktorým všetci vzdychajú a nezabudnime opísať ako bez neho zrazu nedokáže žiť.
  • Je ťažké nájsť tú správnu rýchlosť s akou by sa mal vzťah, hlavne pri násťročných, vyvíjať tak, aby to nepôsobilo, že sa ponáhľajú, no pritom sme nefrfľali ako im to všetko trvá. Hooverová našla jedno zo skvelých riešení. Musím priznať, že prvé dni boli intenzívne, no zrazu sa viac ako mesiac nevideli a Sky sa nehrala na patetickú 17-ku a žila svoj život takmer ako dovtedy, dokonca sa v nej možno utriedili neskrotné pocity. Navyše sa autorka touto pauzou nezaoberala dlho a tak nemáme dôvod fňukať nad sadistickým napínaním.

Chápete? Môžem sa smiať napríklad na tom ako Menej (Less) s Nádejou (Hope) a Držiakom (Holder) vyvádzala alebo úprimne oceniť že Šesť (Six) ktorá sa pôvodne volala Sedem (Seven) má úchylku na nutelu, ktorá je pre ňu hlavný chod a taký chleba je len príloha či v duchu rebelovať z Nebom (Sky) pri jej pečení koláčikov s cukrom, keď je jej nevlastná matka posadnutá zdravou výživou preč.

Myslím, že až keď si sami knihu prečítate, zistíte kam sa radíte. Hlavne sa nenechajte obmedziť názormi ostatných a vytvorte si svoj vlastný