Knižný veľtrh Frankfurt 2011

Digitalizácia kníh: výhody ale na druhej strane aj nebezpečenstvá. To bola ústredná téma knižného veľtrhu vo Frankfurte, ktorý sa práve skončil.

Viac ako 7000 zúčastnených vystavovateľov z viac ako 100 krajín, to je tohtoročná bilancia zejme najväčšieho podujatia týkajúce sa kníh na svete. Tento rok sa konal už 63. ročník Frankfurtského knižného veľtrhu.

Veľtrh otvoril svoje brány za účasti nemeckého ministra zahraničných vecí Guida Westerwelleha a islandského prezidenta Ólafura Ragnara Grimssona. Island bol v tomto roku čestným hosťom veľtrhu. Ako najmenšia krajina, ktorej sa kedy dostalo tejto pocty, vyslala na veľtrh až 38 autorov a 203 knižných noviniek.

Priebeh veľtrhu počas piatich dní sprevádzalo viac ako 3 tisíc rôznych sprievodných akcií a podujatí. Svoju účasť na výstave potvrdila tisícka autorov z rôznych končín sveta. Medzi tie ńajznámejšie mená určite patria minuloročný laureát literárnej Nobelovej ceny Mario Vargas Llosa a taliansky autor Umberto Eco (Meno ruže).

Ústrednou témou tohto ročníku veľtrhu bola opäť elektronizácia kníh, ktorá má v radoch čitateľov ale aj vydavateľov svojich fanúšikov i odporcov. E-knihy sú lacnejšie, prenositeľnejšie. Na druhej strane sa ľahko kopírujú. Vydavateľom a obchodníkom robia starosti predovšetkým internetoví piráti, okolo 60% všetkých elektronických kníh sa sťahuje z webu ilegálne.