Beth Revisová – Naprieč vesmírom (Naprieč vesmírom 1)

Život vo väzení je ťažký. Hlavne preto, lebo vás tam oberú o slobodu. Starší žije ako väzeň po celý svoj život. Jeho svet už od detstva ohraničujú kovové steny vesmírnej lode z ktorej niet úniku.

Amy je ako každé 17-ročné dievča zo Zeme. Je nezvyknutá dýchať mnohonásobne zrecyklovaný vzduch, namiesto slnka sa spoliehať na obyčajnú žiarovku a rovnomerný dážď z obrovského zavlažovača považuje za úbohú atrapu.

Zrazením týchto zdanlivo nezlučiteľných svetov vzniká táto veľkolepá trilógia o moci klamstva a vplyvu lásky.

Moja romantická duša mala spočiatku problémy s pomalým postupom vzťahu hlavných hrdinov. Zložitý svet na kozmickej lodi Pamodaj však po niekoľkých stránkach úspešne upútal aj mňa. Prepracovaná technika ako planžety, komáče, gravitačné eskalátory, čítačky … všetko bolo nesmierne fascinujúce. Škoda že také veci nemáme aj my. Táto kniha je z väčšej časti skôr sci-fi, aj keď nie tým spôsob ako napr. E.T. Skôr to bol ďalší zo scenárov nášho vývoja ako civilizácie.

Prvé čítanie knihy má vždy svoje čaro. Netušíte čo sa má stať, všetko môžete prežívať s hlavnými hrdinami. Táto kniha patrí podľa mňa k tým, čo sa oplatí prečítať aj dva-krát. Pretože až pri druhom čítaní dokážete pochopiť rôzne dvojzmyselné poznámky či všimnúť si zdanlivo nepodstatné detaily. Navyše ste pri druhom čítaní už dobre oboznámený s pravidlami daného sveta.

Vytvoriť udržateľný spôsob vlády je ťažké. Na lodi, kde celú pravdu pozná len jej absolutistický veliteľ, to musí byť ešte ťažšie. Podnadpis tejto knihy to vyjadruje až príliž dobre. Vďaka klamstvám tá loď ešte stále ide. Keby posádka nebola opantaná lžou … následky by mohli byť katastrofické. Časy sa však menia. Najstarší je každý dňom slabší, jeho nástupca nevzdelaný.

Skoro každá veta bola okorenená lžou. Lži prestupujú loď ako choroba, ktorej následky môžete vidieť hlavne zo zdravého pohľadu Amy. Jedine ona vyrastala v relatívne neskazenom svete na zemi. Všetko má na svedomí chorobomyseľný vládca zahrávajúci sa z ľudskými životmi. S ľuďmi narába ako so svojim hračkami, pričom sám je ako rozmaznané dieťa.

Miestami neskutočne pohoršujúce, mrazivo šokujúce, príjemne bláznivé aj dychberúco žhavé.

Ani táto kniha však neušla môjmu kritickému oku, čo sa týka vzťahov mimo hlavného páru. Osobne neznášam milostné trojuholníky kde si hlavná hrdinka nevie vybrať s kým chce byť. Chápem, že Amy smúti za životom na zemi. Skutočne áno. Ale prečo musí mať bývalého priateľa?! Prečo naňho musí myslieť takým spôsobom. Nemôže si jednoducho povedať, že aj tak je dávno mŕtvy?!  Hlavne keď je… (spoiler, takže si to musíte zistiť sami). Ani pomyslenie na fakt, že je do tejto knihy takmer nemožné dať spomínaný milostní trojuholník, nezmiernilo moju chuť ju obliať studenou vodou vždy keď naňho nesprávne myslela.

http://acrosstheuniversebook.com/assets/img/downloads/wallpapers/godspeeddiagram/godspeeddiagramwallpaper1024-768.jpgÚžasne premyslená tiež bola samotná loď. Všetky tie rozličné poschodia, tajné chodby. Každý sektor má svoju funkciu, svoj účel, svojich typických obyvateľov. Jeho interaktívny plán nájdete tu.

Na vyváženie tejto frustrujúcej skutočnosti bola Amy pozemšťanka. Poznala hory, nebo, oceány. Všetko tak krásne opísané až som si kládla otázku, či to hovorí o našej zemi. Bolo pre mňa fascinujúcim zážitkom na chvíľu vidieť beh ako niečo viac než ho vidí väčšina ľudí.

S kúpou tejto knihy som spočiatku váhala. Nemám rada neuzavreté knihy, ktorých pokračovanie ani nie je napísané. Tento diel však skončil prekvapivo … dobre. Bol to horko-sladký koniec, na ktorý sa nezabúda. Je skutočne úžasné nedostať to bežné nutkanie mlátiť okolo seba ako malá v márnej túžbe po okamžitom dodaní ďalšieho dielu. Síce ma teraz nahlodáva určitá zvedavosť, no dokážem počkať na druhý diel. Túto knihu by som nevrátila ani keby mi za ňu vrátili peniaze.

Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o autorke, jej knihách alebo si zadarmo stiahnuť jej novelu As they slip away navštívte jej officiálnu stránku. Pre lepšie orientovanie v priestore si tiež môžete pozrieť podrobný interaktívny plánik lode Pamodaj/Univerzum/Godspeed.

How could I have ever thought the lightbulbs in the Great Room were stars?
I will never, never be the same.
I have seen stars.
Real stars.

Starší, strana 119, z originálu Across the universe.