Vinyl

Vinyl

Pre všetkých vinylových „fajnšmekrov“ je táto kniha ako stvorená.

Pekne krok za krokom vás prevedie od samotného vynálezu a vývoja nahrávky. Postupne sa prelúskate cez tvorbu prvých obalov, ich návrhov až po nástup mikrodrážky natočenej na 33 1/3 rpm.

Kniha obsahuje aj raritné fotografie obalov, autorov, pikošky nahrávania a lisovania platní a takisto krásne grafické spracovania obalov. V knižke prechádzate aj dekádami vývoja gramofónov, nábytku pre ne, jukeboxov až po zoznam výrobcov platní a najznámejších obchodov s vinylmi. Napriek tomu, že kniha má takmer 260 strán, nedá sa v nej postihnúť všetko a spomenúť všetkých, čo majú niečo spoločné s platňami. Avšak to hlavné tam je. Viac by som uvítal ešte nejaké technické informácie, ale to asi nebolo cieľom tejto knihy.

Vizuálna stránka obsahu však určite poteší milovníkov krásnej grafiky a dizajnu platní. Pre tých, čo drží toto vinylové šialenstvo stále pri srdci, patrí kniha do povinnej výbavy svojej knižnice. Tí, čo majú radi kúsok tohto zázračného plastu, knižku odporúčam.

Lebo je to už tak. VINYL ŽIJE, A ŽIŤ BUDE.

VINYL Book Cover VINYL
Mike Evans
Slovart
2016/10
250×250 mm
256
https://www.literama.sk/sk/knihy/277841/vinyl

Svet sa čoraz viac a viac digitalizuje, milovníci hudby však dobre vedia, že tie pravé nahrávky sú najlepšie na gramofónovej platni. Aj preto predaj vinylových platní neklesá. Kniha Mikea Evansa je okázalou vizuálnou oslavou dejín aj súčasnosti tohto média...