Šepkár

Šepkár

Ak necháš dvere napoly otvorené, začuješ niečo šeptom ševelené.

Bravúrne napísaný príbeh, mysteriózny psychotriler. Mŕtvoly – detí. V príbehu sa vedie aj vyšetrovanie, ale toto nie je jeho nosnou časťou.

Hlavnou zápletkou je zložitý vzťah otca a syna, Toma a Jaka, ktorí sú hlavnými postavami. Obaja prišli o osobu, ktorá ich spájala a obom robila ich spolužitie znesiteľným. Jeden prišiel o ženu a druhý o mamu. Tom sa nepovažuje za dobrého otca, už pri narodení syna nevedel, čo s ním a po smrti ženy sa desí, čo bude s ním robiť. Ale snaží sa, i keď sa mu zdá, že vo všetkom zlyháva. Rozhodne sa preto zmeniť život a presťahujú sa do domu, ktorý na internete vybral Jak. Verí, že sa zmení aj jeho syn, ktorý je uzavretý, málo sa s ním rozpráva, vyhýba sa deťom a najradšej kreslí. 

Toma však trápi aj to, že sa Jak rozpráva s neviditeľnými osobami. Pripisuje to traume z toho, že Jak našiel mŕtvu mamu. Jak však má na to iný pohľad, on sa predsa rozpráva s dievčaťom s odretými kolenami, ktoré ho naučí riekanku … ak necháš dvere napoly otvorené, začuješ niečo šepotom ševelené…

Nasťahujú sa do nového domu, nič sa však nezmení. Jak stále hovorí so svojou neviditeľnou priateľkou a začne mať problémy aj v škole. Tom počuje v dome aj čudné zvuky. V mestečku v tom čase hľadajú aj zmiznutého chlapca Neila. 

Zapojí sa do toho aj vyšetrovateľ, ktorý za vraždy malých chlapcov poslal páchateľa do väzenia, jednu obeť ale nikdy nenašli a jeho to trápi. Páchateľ svojim obetiam šepkal pod oknami. Preto dostal meno Šepkár. Po mestečku všetky deti poznajú riekanku o Šepkárovi … ak necháš dvere napoly otvorené… Ako je to možné? Kto teraz unáša chlapcov? Má vrah obdivovateľa, ktorý ho kopíruje? A na rade je Jak.

Príbeh je naozaj zaujímavý, originálny, všetky postavy – kladné aj záporné, sú veľmi pekne vykreslené. Čo však oceňujem, to je atmosféra príbehu. Nie je to krvák, alebo niečo také, ale bledé prsty, ktoré sa načahujú cez otvor na vhadzovanie pošty v dverách, praskanie podlahy, prepojenie Jaka na mŕtvych, to všetko vytvára mrazivý, miestami desivý príbeh, že som niekedy mala nutkanie ísť sa pozrieť, či máme zatvorené dvere. Veľmi pekne, citlivo je opísaný vzťah Jaka a Toma, cez pohľady ich oboch. To sa naozaj podarilo.

Veľmi, veľmi pekné, mrazivé čítanie, ktoré vtiahne do deja a nepustí vás. 

Zaujímavé rozuzlenie.

Odporúčam prečítať.

Šepkár Book Cover Šepkár
Alex North
Triler
Lindeni
2019/09
368
https://www.literama.sk/sk/knihy/369901/sepkar-alex-north

Ak necháš dvere napoly otvorené, začuješ niečo šeptom ševelené.
Temný a napínavý krimi thriller, v ktorom autor Alex North "utkal" príbeh otca a syna, ktorí sa zaplietli do vyšetrovania týkajúceho sa sériového vraha.

Po náhlej smrti manželky Tom Kennedy verí, že úplne nový začiatok - v novom prostredí, medzi novými ľuďmi, im obom, jemu aj synovi, pomôže prekonať bolesť spôsobenú stratou blízkeho človeka - manželky a matky. Presťahujú sa do dedinky Featherbank do nového domu.

Lenže táto dedina má temnú minulosť. Pred dvadsiatimi rokmi sériový vrah uniesol a zavraždil piatich chlapcov. Kým sa podarilo zločinca Franka Cartera chytiť, usvedčiť a dostať za mreže, ľudia mu dali prezývku Šepkár, pretože v noci lákal svoje obete šepotom pod ich oknom.

Tom a Jake sa dávnym zločinom nezaoberajú, pomaly si zvykajú na nový dom a prostredie. Jedného dňa však zmizne ďalší chlapec. Jeho zmiznutie veľmi pripomína zločiny Franka Cartera a podnecuje podozrenie, že zločinec mal komplica. Teraz detektívi Amanda Beck a Pete Willis musia nájsť chlapca kým bude príliš neskoro, aj keď to znamená, že Pete bude musieť odsúdeného zločinca navštíviť vo väzení.

Zrazu sa Jake začne správať akosi čudne. Tvrdí, že za oknom počuje šepot...