Peter Šloser – Mafiánska poprava?

Peter Šloser – Mafiánska poprava?

Rozprávali sme sa s bývalým policajtom, ktorý svoju 30 ročnú kariéru ukončil hodnosťou plukovníka. Počas svojej služby riadil okresnú kriminálku, neskôr svoje skúsenosti využil v riadiacich funkciách na štyroch špecializovaných útvaroch s celorepublikovou pôsobnosťou so zameraním na boj proti organizovanému zločinu. Dej jeho knihy nás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí.

Na naše knižné pulty prichádza nová kniha „Mafiánska poprava?“ To nie je otázka, to je nadpis. V názve máte otáznik. Prečo? Predstavte nám v skratke Vašu knihu zo svojho pohľadu.

Otáznik neplní v tomto prípade úlohu interpunkčného znamienka, ale má svoj význam, za ktorým sa skrýva identita vraha. Ak by som ju teraz prezradil, nebol by čitateľ v napätí až do konca. Dej sa odohráva v roku 2005 a brutálna vražda je prepletená vzťahmi medzi krivými policajtmi, úplatnými politikmi a osobami z prostredia organizovaného zločinu.

Kto je Peter Šloser? Čo viete o ňom prezradiť? Prečo pseudonym?

Som bývalý policajt, ktorý ukončil službu v polícii s hodnosťou plukovník. Počas svojej praxe som riadil niekoľko útvarov na policajnom prezídiu, ktorých úlohou bolo bojovať proti špičkám organizovaného zločinu. Takže aj preto ten pseudonym.

Prečo ste sa rozhodli písať? Kedy a čo bol prvý impulz?

Každý policajt by mal brániť dobro a odhaľovať zlo. Bol som často svedkom, že práve takíto policajti nemali na ružiach ustlané. Aj preto som sa rozhodol písať, aby si čitatelia vytvorili obraz o zákulisí policajnej práce a všetkým, čo s ňou súvisí. K písaniu ma vlastne motivovali tí, ktorí bránili dobru zvíťaziť nad zlom.

V kariérnom rebríčku ste vystúpili veľmi vysoko. Preniesli ste svoje skúsenosti, zvyky (alebo aj zlozvyky 🙂 do knihy? Asi sa môžeme tešiť na celkom autentické policajné techniky, postupy, procesy…

Knihu som začal písať ešte ako policajt. To, čo človek prežije alebo vie priamo od kolegov, sa ľahko reprodukuje. Takže je tam všetko, čo odznelo v otázke.

Boli ste kriminalista, vyšetrovateľ, operatívec,…?

Začínal som ako policajt, ktorý „šliapal“ chodník. Potom som bol spracovateľ. To je taký malý vyšetrovateľ, robil som všetky úkony trestného konania od obhliadky miesta činu až po vznesenie obvinenia. V posledných takmer 20 rokoch som riadil viaceré útvary, kde boli zaradení vyšetrovatelia aj operatívni pracovníci.

Akú funkciu či zaradenie ste mali v polícii najradšej?

Keď som bol policajt v uniforme a dostal som ponuku ísť na kriminálku, prvýkrát som odmietol. Za celú dobu služby v polícii som nikdy nenadával, že toto ma nebaví. Od doby, keď som sa stal nadriadeným, moja denná pracovná doba sa pohybovala vždy nad 10 hodín. Ak bol závažný prípad nebol som doma aj tri dni.

Aká časť, ak je to možné rozlíšiť a povedať, je z knihy fikcia a čo realita?

Každý autor tohto žánra sa chráni uvedením textu, že postavy a príbeh sú vymyslené. Preto aj ja nechám na zamyslenie čitateľom, či sa mohlo v našich podmienkach niečo podobné odohrať. Pri súčasnom mediálnom odhaľovaní rôznych káuz určite s tým nebudú mať veľký problém.

Myslíte si, že niektorí Vaši bývalí kolegovia sa spoznajú alebo sa pokúsia stotožňovať s postavami?

Už som počul reči o tom, že píšem v knihe o konkrétnom policajnom funkcionárovi alebo politikovi. Zväčša tie tipy neboli správne. Nebolo mojím cieľom nikoho zosmiešniť. Ale určite sa v knihe niekto nájde, aj keď to nebude o ňom, ale o niekom s podobnými vlastnosťami.

Citujeme z knihy:„Jednoduché v tom, že všetko sa bude odvíjať od toho, ako dopadne tvoja strana vo voľbách. … Ty budeš rozdávať karty. Ty budeš tvoriť vládu. A ty rozhodneš, kto bude minister vnútra.“ Nebojíte sa, že šliapnete na otlak vplyvným ľuďom?

No vidíte. Určite som nemohol byť pri takomto rozhovore. Takže aj tento citát je výtvorom fantázie autora. Táto kniha nie je faktografia, iní autori na Slovensku boli oveľa viac konkrétnejší ako ja a nič sa im nestalo. A keď sa mi za celú moju kariéru nikto nevyhrážal, prečo by sa mal teraz.

Prečo práve knihy založené na reálnych prípadoch alebo inšpirované skutočnými udalosťami majú podľa vás u čitateľov úspech?

Je určite zaujímavé čítať tento žáner, pretože čitateľ sa pri tom vžije do niektorej z postáv. Alebo si uvedomí, že v opisovanej situácii bol aj on osobne. Človek sa pri tom zasmeje a možno aj poplače. Mne sa pri písaní tejto knihy stalo niekoľkokrát, že som sa cítil ako jedna z postáv.

Vo filmoch a seriáloch pri vyšetrovaní zrejme nie je veľa „policajnej reality“. Pozriete si napriek tomu krimi film alebo idete do kina na detektívku?

Nemám odbornosť filmového kritika. Ale pri rozhovoroch s kolegami sme si často uťahovali zo situácii odohrávajúcich sa v televíznych kriminálkach. Hlavne, keď policajt povedal, že ráno chce mať na stole výsledky z labáku. Reálne takéto výsledky dostane policajný vyšetrovateľ aj po niekoľkých mesiacoch.

Boli ste niekedy pri práci v ohrození života?

Policajt si niekedy ani neuvedomí, čo sa mu mohlo stať. Ale najmä v posledných rokoch som mal väčšie obavy z krivých policajtov ako zo zločincov.

Čo čítate, keď máte čas? Čo by ste nám odporučili?

V mojej mladosti, asi do 23. roku veku, som čítal takmer všetko, čo mi prišlo pod ruku. Keď som sa stal policajtom, nebolo na čítanie veľa času. Ale v posledných rokoch som nevedel z ruky pustiť knihy od autora Jo Nesbo a Philip Carlo.

Keď píšete, čo Vás inšpiruje? Máte pri tvorbe nejaké špeciálne zvyklosti alebo „rituály“ (čas, poloha, nápoj,…)?

Píšem vtedy, keď mi to rodinné povinnosti umožnia ;-). Činnosť pri manuálnej práci alebo šoférovaní auta využívam uvažovaním nad tým, ako bude dej pokračovať. Pri písaní si uchlipkávam z vychladenej kávy a odmietam akýkoľvek alkohol vrátane piva, ktoré by na mňa pôsobilo utlmujúco.

Logicky sa samozrejme ponúka otázka: Kedy a o čom bude ďalšia kniha?

To nezáleží len odo mňa, ale aj od záujmu vydavateľstva. Písanie ma začalo baviť tak, ako niekedy policajná práca. Tí, ktorí ma poznajú vedia, koľko som tomu obetoval. Druhú knihu mám rozpísanú a podľa odoziev ľudí, s ktorými niektoré veci konzultujem, by mala byť minimálne o stupeň lepšia.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme všetko dobré, nech sa kniha „dobre číta“!

Mafiánska poprava? Book Cover Mafiánska poprava?
Peter Šloser
Krimi
Ikar
17.9.2019
200×125×20 mm
416
https://www.literama.sk/sk/knihy/366979/mafianska-poprava-peter-sloser

Prvotina bývalého policajta Petra Šlosera nás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí.

Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku, zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Autor neopisuje len reálne zákulisie zločinu a (ne)schopnosť štátnych zložiek bojujúcich proti nemu, ale aj prepojenie úplatných politikov na krivých policajtov a mafiu. Všetko, čo pri vyšetrovaní mafiánskych vrážd a iných zločinov vnímal svojimi zmyslami, podáva formou, ktorá je nespojiteľná s realitou.