Ohnivá kázeň

Ohnivá kázeň

Zaujímavé postapokalyptické fantasy. Svet je zničený po atómovej vojne. Ľudia prežívajú skorej zázrakom.

Detí sa rodí málo, a aj tie zomierajú. Keď to už vyzerá beznádejne, zrazu sa začnú rodiť dvojčatá. Bolo by to super, keby sa jedno z dvojčiat nenarodilo nejakým spôsobom postihnuté – jedno oko, chýbajúce končatiny, viac palcov na rukách, alebo nohách, tri ruky. Na pohľad boli rozoznateľné. Druhé bolo úplne zdravé.

Malo to však ešte jeden zádrheľ, ale veľmi významný. Dvojčatá boli nerozlučne spojené. Ak zomrelo jedno v tom okamžiku zomrelo aj druhé, ak ochorelo jedno ochorelo aj druhé. Oba cítili to jedno a to isté. Zdravé boli alfy a tie postihnuté omegy. Medzi omegami sa občas narodilo dieťa, ktoré vyzeralo napohľad ako jeho dvojča alfa, ale predsa bolo iné. Boli to jasnovidci. V spoločnosti vládnuca trieda – Koncil – zložené len z alf, začala šíriť nenávisť voči omegám. Tvrdili, že sú nebezpečné, otrávené jedom. Ale nemohli ich pozabíjať, lebo by boli zabili aj alfy. Tak ich začali vytláčať na kraj spoločnosti, kde v biede a ponížení živorili. Viditeľne poškodené omegy brali ich rodičom už ako batoľatá, a oni sa ich radi zbavovali. Jednoducho alfy nenávideli omegy, ale museli ich trpieť. Ale ak sa chcel niekto zbaviť alfy, stačilo ak našiel jeho dvojča-omegu a zabil ho. To sa začalo zneužívať v politike.

V tomto prostredí sa začína príbeh dvojčiat – Zacha, ktorý je alfou a jeho sestry Cass, ktorá je síce omegou, ale postihnutá vzácnym nedostatkom – je jasnovidka. Vo svojich snoch vídava obrovský výbuch, ktorý zničil Zem. Keďže nemá viditeľné poškodenie, Koncil ich nedokáže rozdeliť a tak zostáva aj s bratom u rodičov. Naučí sa skrývať svoje schopnosti dosť dlho a tak majú ťažký život, všetci ich odmietajú a oni vyrastajú samotársky. Zach nenávidí Cass a snaží sa ju prichytiť pri jej nadprirodzených schopnostiach, aby ju už konečne zobrali a on mohol normálne žiť.

Aj sa tak stane. Rozlúčia ich, ale až v 14-tich rokoch. Cass odchádza do domu jej tety, sestry jej otca, ktorá bola tiež omegou. Žije si pokojným životom v dedine s ostatnými omegami (ak sa to dá tak nazvať), keď ju prídu vziať vojaci koncilu a zavrú ju do cely. Jej brat Zach sa totiž stal vysokopostaveným, ale krutým, členom Koncilu a bojí sa, aby ho niekto nezabil tak, že odstráni Cass. Preto ju radšej zavrie do cely, nepúšťa ju von, nemôže sa s nikým stýkať. Chodí k nej len jedna omega, jasnovidka, ktorá sa vyzvedá na Cassiine vízie, pre ktoré Cass nemôže spávať. Volá sa Spovedníčka a Cass má z nej veľký strach, ale odoláva jej. Vo svojich videniach vidí aj ostrov uprostred mora, ktorý je útočiskom omeg, ktoré utiekli spod moci Koncilu a búria aj ostatných. Preto sa Koncil chce dozvedieť, kde ten ostrov je. Cass je zavretá v cele dlhé roky, už si myslí že sa tam aj zbláznila, ale podarí sa jej utiecť. Pri hľadaní cesty z väzenia oslobodí z nádrže chlapca, ktorý tam živorí. Nevie kto je, nemá žiadnu minulosť, na nič si nespomína, nevie kto je jeho alfa. Pomenuje ho Spachtošom. Na úteku sa zblížia. Pre Koncil sú však obaja veľmi dôležití, tak ich hľadajú skoro všetci vojaci. Majú to ťažké, alfy ich prenasledujú a omegy odmietajú.

Cass využije svoje jasnovidecké schopnosti aby ich dostala na ostrov, ktorý vídala vo svojich víziách. Tam sa tiež stanú zajatcami. Spovedníčka Cass prenasleduje všade, stále ju cíti v hlave. To je aj dôvodom, prečo alfy nájdu tajný ostrov a napadnú ho. Veliteľ ostrova Gajdoš jej pomôže utiecť aj s jej priateľom. Dostanú sa späť na pevninu, kde zistia, že nie je všetko také, ako sa to na prvý pohľad zdá. Nie všetky alfy nenávidia omegy, niektoré dvojčatá spolu vchádzajú, čo chce dosiahnuť aj Cass. Zvrhlý Koncil na čele so Zachom a Spovedníčkou pre upevnenie svojej moci už nechráni všetky alfy a teda aj ich omeg, ale len niektoré. Unáša ľudí, zabíja omegy a tým aj alfy, robí na nich pokusy. Cass to chce zmeniť. Vo svojich víziách vidí k tomu cestu. Pri splnení misie sa Spachtoš dozvie, kto je jeho dvojča, čo ho veľmi nepoteší. Hnutie odporu omeg je prezradené, veľa z nich zomiera a Cass a jej noví priatelia sa rozhodnú, že skúsia zmeniť svet, aby omegy a alfy žili vedľa seba ako rovnocenní ľudia. Zaujímavý príbeh o tom, ako sa dá zneužiť moc, o vymývaní mozgov, o nebezpečenstve, keď sa moc nekontroluje.

Príbeh o tom, že ak je niekto iný, nie je preto ešte druhoradý. V niektorých miestach, najmä v prvej polovici knihy, akoby strácal dej napätie, ale takých miest bolo málo. Potom to bola celkom zaujímavá akčná jazda, plná prekvapení, ale aj násilia. Prítomná je myšlienka nadradenej rasy. Zneužíva strach a nevedomosť ľudí, aby si ich podrobila. A hranice ľudskosti už dávno nechala za sebou.

Hlavné postavy v knihe sú celkom pekne opísané. Najmä postava Cass vzbudí sympatie i keď niekedy jej konanie je skoro až naivné svojou mierumilovnosťou uprostred sveta plného násilia. Koniec je opäť otvorený, ale nenašla som nikde zmienku o tom, že by to malo mať ďalšie diely.

Odporúčam prečítať milovníkom fantasy žánru.

Ohnivá kázeň Book Cover Ohnivá kázeň
Francesca Haigová
Young Adults
IKAR
2016/01
145×227
360
http://www.literama.sk/sk/knihy/254945/ohniva-kazen-francesca-haigova

O štyristo rokov po jadrovom výbuchu, ktorý zničil civilizáciu aj prírodu, sa stal zo Zeme primitívny svet. Hoci sa radiácia stratila, z neznámeho dôvodu sa rodia iba dvojčatá. Jedno dvojča je vždy alfa – po všetkých stránkach telesne dokonalé; a druhé omega – postihnuté väčšími či menšími deformáciami. Spoločnosti vládne Koncil álf, ktoré si privlastnili to málo zdrojov, čo zostalo na svete, zatiaľ čo omegy odvrhujú a vypaľujú im na čelo značky...