Kiera Cassová: Selekcia

Kiera Cassová: Selekcia

Pre tridsaťpäť dievčat je Selekcia životnou šancou. Príležitosť uniknúť svojmu osudu…

Kiera CassováSelekcia (Selekcia 1 – 35 dievčat, 1 princ, životná šanca)Vydavateľstvo CooBoo 2014/09

Napriek všetkej mojej skepse bol prvý diel tejto pôvodne-na-úplné-klišé-odsúdenej série veľmi príjemný. Nepovedala by som priam úžasný ale ak by som mala o niečo menej rokov a o trochu menej nárokov, určite by som im to zhltla aj s navijakom.

Hlavná hrdinka má v hlave aj rozum (príjemný bonus) a jazyk má dosť ostrý aby sa prebila mojimi nepríjemnými očakávaniami. Hlavný hrdina bol na môj vkus trochu nezáživný, primerane hlboký a milý ale chýbala mu skutočná duša, po ktorej by som dychtila, čo mi ale prekvapivo ani nevadilo. Je to, keď už nič iné, trilógia a je v poriadku mať v popredí pre zmenu aj hlavnú hrdinku namiesto len jej vzťah.

Určite ďalšie plus dávam za nedostatok intríg a zákernej blondskej čarodejnice – kniha našťastie nespadá to stereotypov, kde by som ju podľa anotácie typovala (neviem kto tú písal, ale je príliš dramatizovaná, namiesto realistická – America svoje postoje prehodnotí oveľa neskôr a našťastie nebude ani dosť naivná aby to videla ako splnený sen – veď ide o vládnutie krajiny! – namiesto zodpovednosti a príležitosti obetavo niečo zmeniť).

S týmito výhradami knihu stále odporúčam pre mladšie dievčatá, pre ktoré je aj určená.