Nekonečné more (Piata vlna)

Nekonečné more (Piata vlna)

Boli tichí a neviditeľní, na inváziu sa pripravovali tisíc rokov a potom udreli v piatich vlnách. Po Prvej vlne ostala len tma, po Druhej unikli len šťastlivci, po Tretej sa zachránili iba nešťastníci a po Štvrtej platí jediné pravidlo: nikomu never.

Druhá časť trilógie Piata vlna sa čítala opäť veľmi dobre – zvládla som to za necelé dva dni. Spisovateľ používa zaujímavé, krátke vety, ale popritom ostré a vyjadrujúce veľa (prirovnala by som ich k prasknutiu bičom). Sústreďuje sa na nie veľmi dlhé obdobie, dej je však popretkávaný ešte kapitolami o minulom živote jednotlivých hrdinov. Tak sa čitateľ dozvedá aj o ich charaktere. Celkom pekne je opísaný Piškot, ktorého postava sa mi veľmi páčila, aj keď nerozprával a bol len na doplnenie skupiny. Na konci sa však prejavil veľkým činom.

Keďže postáv je málo, tak sú všetky celkom pekne opísané. I keď sú hrdinami deti, sú to „staré“ deti so skúsenosťami. Smrť a utrpenie videli na toľko spôsobov, že 5 ročný chlapec bez váhania dostane do rúk zbraň, aby sa bránil i keď sa v ňom ešte to dieťa niekedy trucovitosťou prejavuje. Opisujú sa napäté vzťahy medzi Cassie a jej bratom (obviňuje sestru, že nechala zabiť otca), ale aj veľmi silné puto medzi Macherkou a Šáločkou.

Celkovo je kniha nápaditá a veľmi dobre napísaná. Neustále je všadeprítomná paranoja, komu veriť a komu nie. Keď sa už človek rozhodne veriť, sklame sa. Ako prežiť v takomto svete, keď nepriateľ zneužíva geneticky danú dispozíciu ľudstva – za každú cenu chrániť deti?

Odporúčam prečítať, naozaj dobré čítanie – i keď také ľahšie. Predsa, je to kniha orientovaná na mladších čitateľov, ale už sa neviem dočkať tretej časti. Skončí sa to asi v rámci možností dobre – ale spisovateľ ešte do deja vloží asi veľa prekvapení a zvratov. Čo vidím veľké mínus? To je to čakanie po prvej časti, dokiaľ vyjde druhá a teraz čakať na tretiu. Ak čítate veľa ako ja, buď si prelistujete predchádzajúcu časť, alebo sa potrápite kto s kým, prečo, načo. A tak mám rozčítaných viac trilógií, kde čakám.

Casiie s bratom (Nuggetom – inak Samom), spolužiakom zo školy Benom – Zombim (ktorého kedysi len z diaľky zbožňovala, ale bol pre ňu nedosiahnuteľný), malou Šáločkou, Kaprom (ktorý ma uši ako žiabre), nedôverčivou Macherkou (idú si vzájomne s Cassie na nervy) a tučným Piškótom čakajú v jednej zo spustnutých budov na Evana – mimozemšťana v ľudskom tele, ktorý sa zaľúbil do Cassie a pomohol im ujsť z tábora Raj tesne pred tým, čo po ňom zostal v zemi obrovský kráter. Budova je od krátera vzdialená len kúsok, celú ju okupujú potkany, ktoré je počuť všade.

Evan sľúbil Cassie, že si ju nájde a ona jeho sľubu verí. Lebo ona vždy dodrží to, čo sľúbila. Macherka jej sebavedomie podkopáva a pri každej príležitosti nezabudne do nej rypnúť pre jej „mimozemského frajera“. Krajinu spútala mrazivá zima, oheň nemôžu založiť, aby ich nevystopovali, aj s jedlom je to bieda. Preto sa rozhodnú, aj napriek nesúhlasu Cassie, že sa presunú na juh. Našli starý turistický leták, kde sa hovorí o jaskyniach, kde je celoročne teplo.

Macherka sa teda vydá na prieskum dopredu s tým, že sa vráti a potom pôjdu všetci. Malá Šáločka aj napriek tomu, že správaním to tak nevyzerá, je na ňu naviazaná ako psík. Všade za ňou chodí. Macherka ju nechce vziať so sebou, je to nebezpečné. Postupuje zimnou krajinou, kryje sa, ale netuší, že ju už sleduje Tlmič. Šáločka sa potichu vytratí za ňou. A práva vďaka nej ich chytia. Macherka nebojuje len preto, aby zachránila Šáločku, vzdajú sa. Tí druhí tak zistia, že Macherku zlomia práve cez Šáločku. Odvezú ju na základňu, kde ju najskôr vypočúvajú a potom jej do tela vstreknú ich vylepšenia. Medzitým Evana zachráni z horiaceho Raja Grace – Tlmička. Je ako on. Ošetrila ho a zachránila. Evan ale vie, že to má iný dôvod. Tí iní chcú dostať Cassie, je pre nich nebezpečná. A tiež chcú dostať toho, ktorý ich zradil. Bez zradcu z ich radov by totiž Raj nikdy nepadol. Evan utečie, ale je ťažko zranený, má zlomený členok. Vie však, ako veľa jeho sľub pre Cassie znamená. Nechce ju sklamať. Nájde ju v rozborenej budove a keď sa s ňou stretne, Cassie ho postrelí.

Nájde ich aj Grace a nad budovou krúžia vrtuľníky. Vysadia malé dievčatko, Meggan, ktorú pozná z tábora Cassin brat Samko. Dievčatko je oblečené ako v horúcom lete, aj keď je vonku zima. Je časovanou bombou od Nich. Opäť ich zachráni Evan, ktorý ich na to upozorní. Ale budovu aj s Grace a Evanom vyhodí do vzduchu Piškot, keď ostatní utekajú. Cassie opäť stratila Evana. Na základni Macherka zatiaľ bojuje so svojim „vylepšeným“ telo. Prerábajú ju na Tlmiča. Stará sa o ňu vojak – Žiletka. Zblížia sa a on jej pomôže utiecť. Aké je jej veľké sklamanie keď zistí, že to bol len test. Preto keď jej vraví druhýkrát aby ušla, neverí mu. Žiletkovi sa ale stalo to, čo Evanovi.

To ľudské v ľudskom tele premohlo mimozemšťana. Macherka nechce utiecť vie, že by tým zabila Šáločku (ktorú ale čaká aj tak krutý osud detskej bomby). Žiletka to vyrieši za ňu, pretrhne to puto, ktoré ju zväzuje. Macherka sa dozvedá že vylepšili ju preto, aby im našla Evana. Je totiž pre nich extrémne nebezpečný. Osamotený, vylepšený. Jeho vedomosti, ak by došlo k zlyhaniu programu, ktorý je v ňom nainštalovaný, by mohli totiž viesť ku krachu celého ich systému. Koniec knihy patrí opäť stretnutiu. Zranený Evan nájde Cassie. Veď jej to sľúbil. Že ju nájde, tak, ako vždy.