Beth Revis – Milion sluncí (Naprieč vesmírom 2)

Beth Revis – Milion sluncí (Naprieč vesmírom 2)

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/bd7/bd7a7edd04feeb102789148ef9dc2e21.jpgTak ako tesár tesárči a učiteľka učí, tak autorka bestsellerov pochopiteľne píše bestsellery. Nie, tým nehovorím, že kniha vám vyrazí dych, znemožní spánok a pohltí myseľ. Hovorím, že väčšine tých, čo túto knihu čítali srdce ukradla! Moja reakcie možno nebola od počiatku taká búrlivá… pravda je však taká, že 3 diel v českom jazyku je za rohom a ja som po prečítaní 2 AJ TAK NEDOKÁZALA POČKAŤ !

Ak ste však nečítali prvý diel, radím vám si prečítať najprv ten. Moju recenziu naň nájdete tu, aj keď musím konštatovať, že v určitom ohľade nie je presná. Je to preto, že pri jej písaní som charakterizovala len Naprieč vesmírom zatiaľ čo momentálne mám prečítanú nielen 2 časť v českom jazyku ale aj novelu As they slip away a tretí diel Shades of earth v origináli. Chápem širšie súvislosti a zároveň dokážem ohodnotiť aj autenticitu prekladu. Pre úplnosť a dúfam, že nie na úkor vášho zmätenia teda budem používať rôzne autorkou vymyslené výrazy – na porovnanie.

Najstarší/Otec/Eldest – je mŕtvy. Orion je zamrazený. Starší/Syn/Elder teraz velí lodi. Avšak ľudia bez Phydusu (ten, ako som neskôr zistila, je v knihe veľmi dôležitý) zisťujú, že práca nie je až tak zábavná činnosť. Zistila, že slobodná vôľa je úžasná a prečo by mali robiť, keď si môžu robiť čo chcú? Navyše, keď vezememe do úvahy, že im velí omnoho mladší a menej skúsený chalan… všetko to vyvoláva vzbury. Väčšina ľudí si na systém vlády zvykla a kovové steny sú im domovom. Priateľstvo je však krehká vec a zvrátenosť ľudskej mysle nevyspytateľná. Taká je situácia na lodi menom Pamodaj.

Samotný názov lodi – Godspeed – znamená „veľa šťastia“ aj keď pri rozbore slova na God – Boh a speed – rýchlosť to tak nevyzerá. Slovenský prekladatelia to vyriešili skvele – Padomaj je vlastne skomolenina Pán Boh daj čo mi príde ako príhodný ekvivalent. Češi so svojím Univerzom zdá sa uprednostnili estetickú stránku.

Čo sa týka ostatných vecí v preklade:

  • wi-com (malé zariadenie implantované priamo do ucha ktoré umožňuje rozprávať s kýmkoľvek na lodi) sme premenovali na komáč. Česi si ponechali originálny názov.
  • grav tube (ekvivalent výťahu) sa stal na Slovensku eskalátor a v Česku gravitačním tunelom
  • Sol-earth (Zem) sa u nás nazýva Prvozem, u čechov Stará země. Cieľová planeta je Novozem, země Centauri
  • floppy je úžasná vecička. Naviac by som ju prirovnala k tabletu až na to že planžeta je viac floppy – poddajná. Myslím však že floppyna znie lepšie …
  • slovná zásoba sa mení skoro každý deň a jazyky sa striedajú ako na bežiacom páse. Autorka v rámci tohto javu pozmenila niektoré slová – myslela aj na detaily! Slovenský prekladatelia to v totmo prípade odflákly – nevšimla som si že by zmenili nejaké slovo. Češi si vytvorili vlastný ekvivalent – xakru, v originály frex, frexing od slova freak, freaking (zatraceně).

http://25.media.tumblr.com/5dfce8c217f08647816b737d49c0fc0d/tumblr_meos9rBSXi1rfjdioo1_500.jpgV totmo dieli tiež dostávame nový pohľad na niektoré osoby. Najstarší nebol úplný psychopat,  tak ako Orion nechcel zabíjať. Každý to však robil kvôli vyššiemu cieľu – neospravedlňuje ich to ale na rozdiel od niektorých aspoň neboli úplne zlý.

Tiež sa tu objavuje neznámy sabotér a ako v Orionovom prípade si pri jeho odhalení budete búchať hlavu o stenu v neviere že to bol skutočne on. Ani nie preto že by na zozname podozrivých zostal niekde na konci, ide o to že si to pravdepodobne neuvedomíte dokiaľ vám to niekdo nestrčí pred nos.

Ani tu nechýbajú hlboké myšlienky. Morálka neustále bojuje s nutnosťou, ideály špiní krutá realita.

Názov tentokrát neplatil na celú knihu ako v prípade 1 a 3 dielu. Naopak tu máme jednu konkrétnu poeticky ladenú scénu kde sú … však si to pozrite sami. Za seba hovorím že to bol jeden z najlepších okamihov v knihe a keď vezmeme aký úžasný je ten zbytok 😀 …

Veľmi dôležitú úlohu tiež zohrávajú tajomstvá a hrdinovia sa tak trochu hrajú na detektívov. Istá nemenovaná osoba zanechala nemenované vodítka, vďaka ktorým odhalia tajomstvá dosiaľ nepredstaviteľné! Ja som po ich odhalení zostala úplne šoknutá a neustále sa pýtala „to myslíte vážne?!“.

Čo sa týka romantiky ani tu ju príliš nehľadajte. Mne, zaritej romantičke, tam chýbala o to viac, že pri scénach, kde boli hrdinovia spolu a iskrilo to medzi nimi ste takmer videli tie ohňostroje a počuli ohromené „óóó“ ako z typických amerických seriálov.

Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o autorke, jej knihách alebo si zadarmo stiahnuť jej novelu As they slip away navštívte jej officiálnu stránku. Pre lepšie orientovanie v priestore si tiež môžete pozrieť podrobný interaktívny plánik lode Pamodaj/Univerzum/Godspeed.