Becca Fitzpatricková – Zavrhnutý (Zavrhnutý 1)

Najväčšia sila vesmíru – láska, spôsobila pád jedného Archanjela. Nespravodlivé, no stalo sa. Teraz musí blúdiť svetom v necitlivom tele bez krídiel. Jeho život je osamelý a vonkajší svet vníma cez neviditeľnú bariéru, ktorá mu otupuje zmysly. Dobro jeho duše vytláča bezútešnosť ľudského sveta. Len dva týždne v roku, počas židovského mesiaca Chešvan dokáže posadnúť telo svojho nefilského vazala a konečne cítiť. Jedného dňa však zistí, že sa môže stať človekom. Stačí keď zabije svoj jediný spôsob ako cítiť. Každý si myslí, že je to nemožné, v skutočnosti je to len niečo, čo ostatní Archanjeli chcú, aby si padlí anjeli mysleli. Stačí keď odstráni potomka svojho vazala. Zdá sa to ľahké, ale realita je iná a on je opäť nútený konfrontovať sa s láskou.

Redaktorka školského časopisu Nora Grayová vie presne kam patrí. Má svoju neustále pracujúcu mamu a charizmatickú najlepšiu kamarátku. Nora žije v obrovskom dome s gazdinou, ktorý im zanechal otec. V škole je úspešná, aspoň čo sa týka známok. Na spoločenskom rebríčku patrí skôr k „bifľošom“, a preto sa veľmi naštve, keď na biológii dostane domácu úlohu zistiť niečo o svojom novom, ale hlavne tajomnom partnerovi Patchovi (anglicky patch – náplasť). Už pri prvom rozhovore, pri ktorom vyjde najavo, ako dobre ju pozná zistí, že Patch je nielen pohľadný ale aj dostatočne sebavedomý, aby jej ukradol srdce. Netuší však, že dôvod prečo ju chce tak dobre poznať, nemá nič spoločné s jej inteligenciou ani kučeravými vlasmi.

Becca Fitzpatricková ponúka svoj  nový svet Padlých archanjelov. Je to kombinácia starých a základných dogiem, že anjeli strážia ľudí a zároveň nového nápadu padlých anjelov s neľudským vnímaním, či nefilov bez duše. Nikdy neviete, kto je len človek a kto sa vás snaží zabiť.

Ja vám sem dám skrátenú verziu príbehu z Beccinej stránky ako vlastne táto séria vznikla, mňa osobne zaujal …

Bol to 3 február 2003, deň mojich 24. narodenín. Po dlhej debate mi dal môj manžel ako darček lekcie písania. Musím priznať že som dúfala v lekcie Japonského varenia pretože po a) som absolvovala kurz angličtiny a môj profesor mi vyhrožoval že zlyhám a po b) som si nemyslela že mám príbeh k zdieľaniu. Na druhej strane som sa k týmto lekciám cítila strašidelne, takmer magneticky priťahovaná. V ôsmych rokoch som po prvý krát uvidela Romancing the stone a okamžite oznámila mame že budem spisovateľkou.

Nasledujúcu jeseň som začala písať knihu a 16 ročnom dievčati menom Ellie Fairchild (ktorá sa neskôr stala Norou Grey), jej manipulatívnej najlepšej kamoške Vee Sky a Ellinom sexy zlom partnerovi na Biológiu, Patchovi (ktoré skrýval veľké tajomstvo).

Mysliac si že zistím Patchovo veľké tajomstvo som za pár týždňov dokončila prvý hrubý náčrt. S 99% som nebola spokojná a tak som sa kvôli nedostatku nápadov na opravenie príbehu rozhodla odložiť to na neskôr.

Po krátkej prestávke ma pochytila ohromujúca túžba knihu vytiahnuť a skúsiť to znovu. Ale tentokrát, niečo bolo veľmi, veľmi iné. vedela som Patchovo tajomstvo. Stále bol nepopierateľný bad boy … ale teraz som vedela že to tak nebolo vždy. V jednom bode, v dávnej minulosti hrdo stál a niečo to zmenilo. Ako som premýšľala o tejto premene nemohla som sa striasť obrazu padania. Potom všetko zapadlo na svoje miesto. Vedela som kdo Patch bol a toto uvedomenie mi otvorilo nekončné možnosti – doslovne som z neho mohla urobiť čokoľvek som chcela. A presne to som aj spravila.

Delfský park je jednou z  atrakcii v meste Coldwater, nachádza sa pri pobreží. Spočiatku predstavuje len ďalšie miesto nepredvídateľného stretu Patcha a Nory. Toto miesto však má netušenú a spletitú históriu. Je to dôležité miesto pre padlých anjelov, aj keď… o tom až v druhej časti.

Nemaľujme si to na ružovo, pravda je taká, že veľa kníh má niekoľko nápadne spoločných prvkov. Hlavným je prostredie – stredná škola.  Ďalej je to charakter hrdinu – buď je tajomný, arogantný alebo čo ja viem závislí od krvi. Už to nie je o tom byť originálna ale vyzerať originálne. Rozdiel je jednoduchý. Pokiaľ vymyslíte niečo nové, čo tu ešte nebolo, ste originálny. Pokiaľ dokážete podať bežný motív tak, aby to vyzeralo ako úplne nový príbeh, vyzeráte originálny. Myslím, že Becce Fitzpatrickovej  sa to podarilo.

Patch je arogantný, inteligentný, sexi. Scény s ním sú proste …

Nora však nepatrí k tým typom hrdiniek, ktorá sa svojmu budúcemu hneď vrhnú okolo krku. Je to osviežujúca zmena po Twilighte a v mojich očiach to ich vzťah nedegraduje. Hlavne vzhľadom na to, že Patch jej chcel zo začiatku (spoiler – neprezradím :D). Nora jednoducho premýšľa, hľadá príčiny aj keď (až po nejakých sto stranách) zistí, že nie je človek. Dnes by to bez nadprirodzena v young-adult knížkach nešlo, ale začiatok má skôr charakter normálneho románu.

Zavrhnutý je kniha na voľnú chvíľku, kedy chcete vypnúť a nefilozofovať „o nesmrteľnosti chrústa“. Pohodové čítanie s plynulým dejom, kde môžete predpokladať budúci dej z jemných náznakov na začiatku. Pokiaľ sa vám nechce, jednoducho sa môžete nechať unášať vlnou elektrickej príťažlivosti. Aj vďaka rozprávaniu skrz Noru som sa dokázala ponoriť do deja a na chvíľu sa stať cieľavedomou a samostatnou študentkou zmietanou prvými záchvevmi lásky.

Kniha na Literama.sk Zavrhnutý (Becca Fitzpatricková)

Pre viac informácií o autorke, jej knihách a rôznych špeciálnych bonusoch navštívte Beccinu oficiálnu stránku alebo oficiálnu stránku série.