Becca Fitzpatricková – Crescendo (Zavrhnutý 2)

Chauncey, Patchov nefilský vazal, je po smrti a to by malo znamenať, že jeho láske s inteligentnou a skromnou Norou nestojí nič v ceste. Ale na dobrý príbeh sú vždy treba  komplikácie. Začne sa to jednoducho – Patch u Marcie, najväčšej nepriateľky Nory, priamo pred domom. Keď túto zdanlivo bezvýznamnú skutočnosť Nora zistí, prebudí sa v nej žiarlivosť, o ktorej ani sama nevedela. A to už je problém…

Začiatok dlho očakávanej knihy ma príjemne prekvapil. Príjemná chvíľka medzi hlavným párom pri najdôležitejšom mieste knihy ako oslava začiatku spoločne strávených chvíľ v lete. Hneď od začiatku sa mi podarilo zabaliť do teplého plášťa Noriných pocitov. Elektrina. Rozochvenosť. No hlavne láska.

„Prisahaj, že ma nikdy neprestaneš milovať,“ zašepkala som mu.
Prikývol, aj keď nepatrne.
Chytila som ho za golier, pritiahla k sebe a vášnivo som ho pobozkala, aby som prísahu spečatila. Preplietla som si prsty s jeho prstami, ostrá hrana prstienka sa nám zaryla do dlaní. Nikdy mu nemôžem byť dosť blízko, nikdy sa ho nenabažím. Prsteň sa mi zarezával hlbšie do dlane, až som si bola istá, že prerazil kožu. Krvavý sľub.
Keď sa mi zdalo, že nedostatkom vzduchu skolabujem, odtiahla som sa a oprela sa čelom o jeho. Oči som nechala zatvorené a plecia sa mi horúčkovitým dýchaním zdvíhali a zase klesali.
„Milujem ťa,“ zašepkala som. „Myslím, že omnoho viac, ako by som mala.“

Potom to však s ich vzťahom šlo z kopca. Nepáči sa mi to, ale viem že to bolo nevyhnutné. Jedinou útechou mi boli Norine monológy, kde si nadávla a kritizovala svoje nepochybne hlúpe správanie.  Nora mi príde ako postava veľmi milá a citlivá, zároveň však s určitým vnútorným ohňom. Ako povedal Patch:

„Máš slabosť pre veci, ktoré nikto nechce. V obchode si vždy berieš preliačené konzervy. Všimol som si to.“

Najobľúbenejšia postava je Patch. Patrí k typu chalanov, čo vyhľadávajú problémy. Je to však, aspoň v knihe, v určitých medziach. Pobije sa bez mrknutia oka, ale netýra nevinných. Má svoju česť a dokáže dodržať slovo. Tentoraz pri jeho charakteristike zacitujem Noru:

Zvodný úsmev varoval pred ťažkosťami, no zároveň ma ubezpečoval, že nie všetky problémy sú na škodu.

A tu je ďalšia časť z neskoršieho vývoja vzťahu. Becca má veľa takýchto skvelých pasáží, ale táto je jedna z najlepších:

Zasalutoval ako skautík, ale úsmev nič dobrého neveštil. Bol to úsmev zlého chlapca. Skazený, očarujúci úsmev mladíka, …

Zistila som, že Becca má sklony všade pchať detektívne zápletky. Detektívky moc nemusím. Vlastne oprava, som nemusela. Pretože toto je tá najlepšia romantická detektívka všetkých čias! 😀 V tomto diele bolo ešte ťažšie nájsť páchateľa. Jeho totožnosť aj skutky ma skutočne prekvapili.

A teraz prejdime k Scottovi. Norin starý priateľ z detstva skrýva tajomstvo. A nielen jedno, v skutočnosti má kopu tajomstiev. Spočiatku mi prišiel ako ten typ chalana, ktorý dokáže utláčať svoju vlastnú mamu. Drzý, arogantný, sebecký. Správal sa akoby mu patril svet, aspoň pri tomto úryvku mi to napadlo:

„Takto hovoríš s vlastnou matkou?“ osopila sa pani Parnellová a ukázala na neho prstom. Ale videla som, že to bolo skôr predstavenie pre nás, ako snaha ukázať Scottovi jeho miesto.

Nový rozmer dostala hlavne postava Patchovho priateľa, padlého anjela Rixona. Nielen vďaka vzťahu s Norinými najbližšími, ale aj súkromným rozhovorom, pri ktorých preberali veci od výmyslu sveta. Od pravidiel nesmrteľných po Patchovu minulosť.

Záver druhej knihy z tejto úžasnej zo série Zavrhnutý mal pre mňa horko-sladkú príchuť. Nora našla vnútornú silu, postavila sa svojmu „vrahovi“ a potom si pekne vyrazila s Patchom, len keby to neprekazila Čierna ruka. Tými poslednými slovami začala hlavný problém tretej časti:

„Rád by som sa predstavil,“ povedal. „Som Čierna ruka. Tvojho otca Harissona som dobre poznal. Som rád, že tu dnes nie je a nevidí ťa špiniť sa s tým diablovým plemenom.“ Pokýval hlavou. „Nie si dievča, v aké som dúfal, že dospeješ, Nora. Bratríčkovať sa s nepriateľom, vysmievať sa svojmu dedičstvu.

Nájdete na Literama.sk: Becca FitzpatrickováCrescendo – Egmont • 2011/05

Pre viac informácií o autorke, jej knihách a rôznych špeciálnych bonusoch navštívte Beccinu oficiálnu stránku alebo oficiálnu stránku série.