Čitateľský maratón detí prekonal rekord

Projekt „Čítajme si“ vznikol so zámerom pritiahnuť k čítaniu viac detí. Každoročne sa koná v jeden deň 6-hodinový čitateľský maratón pod záštitou krstnej mamy pani Oľgy Feldekovej, do ktorého sa zapájajú deti z celého Slovenska.

Toto podujatie sa prvýkrát uskutočnilo v júni 2008 a na 27 miestach Slovenska sa zapojilo do neho takmer 3000 detí. Na ďalší rok v marci 2009 bol tento počet niekoľkonásobne prekročený, vtedy čítalo takmer 11 tisíc detí v 95 mestách Slovenska. No a vlani v roku 2010 sa do čítania zapojilo až 21 234 detí, čítalo sa na 139 miestach v 81 mestách Slovenska.

Tohtoročný 4. ročník tohto ojedinelého podujatia nesúci názov „Čítajme si – Detský čitateľský maratón“ spoločne podporili so Slovenskou asociáciou knižníc, Spolkom slovenských knihovníkov aj vydavateľstvo Slovart.

Cieľom akcie bol aj pokus o prekonanie minuloročného rekordu v čítaní. Čítanie prebiehalo vo všetkých mestách Slovenska v tom istom čase – od 9:00 do 15:00 hodiny. Každý malý čitateľ prečítal jednu stranu, všetky zúčastnené deti sa potom zapísali na jeden veľký diplom v knižnici, ktorý dokumentuje ich účasť na podujatí.

A ako to celé dopadlo? Máme nový rekord! Tento rok sa do spoločného čítania zapojilo 30 480 detí. Gratulujeme!