Muž menom Ove

Muž menom Ove

SKVELÉ! Asi som ju konečne našiel.

Vždycky, keď sa ma niekto v nejakom dotazníku pýtal na najobľúbenejšiu knihu, márne som hľadala odpoveď. Teraz už ju mám – do knihy Muž menom Ove som sa asi zamiloval.

Už s prvými veselými stránkami ma kniha dostávala a čím hlbšie som sa do dojemného príbehu začítal, miloval som Oveho viac a viac. Zo žiadnych kníh, čo poznám, nesrší toľko emócií. Toľko som sa nasmial, dvakrát mi bolo aj smutno …

Príbeh Oveho je proste silný, život k nemu bol krutý. Ove je sympatický, nečervenie a podľa mňa každý z nás v Ovem uvidia niekoho, koho dobre pozná. Možno sú Oveho charakterové vlastnosti typické pre mužov 50 , ja som v ňom trochu videl oboch našich „deduškov“ – môjho otca i svokra. Ove je priamy a húževnatý muž, pre každodennú kritiku nejde ďaleko. Priadka, Zloduch a veľký konzervatívec. Ale aj cez to všetko má diagnostikované „príliš veľké srdce“.

Príbeh je z polovice nadmieru humorný, z tej druhej nadmieru dojemný. Román o podstate života, o tom, že nič nie je čiernobiele, o sile neobvyklých priateľstvách a o tom, prečo nie je dobré súdiť druhých na základe prvého dojmu. Je to presne tá kniha, ktorá vo vás niečo zanechá, taká, o ktoré budete ešte v posteli premýšľať, možno vás nenechá chvíľku zaspať … A možno ako ja zatúžite stať sa aspoň na chvíľu Oveho kamarátom.

Musím pochváliť aj skvelý preklad zo švédčiny, Mária Bratová našla bravúrne výrazy pre Oveho korenistý slovník. Od severských detektívok som na pár týždňov prešla k severskej dráme. Aj tento štýl Švédi zvládli s prehľadom.

Budem sa tešiť na ďalšie, Fredrik Backman.

Muž menom Ove Book Cover Muž menom Ove
Fredrik Backman
IKAR
2015/06
125×200 mm
336
https://www.literama.sk/sk/knihy/238511/muz-menom-ove-fredrik-backman

Ove dovŕšil päťdesiatdeväť rokov. Je to muž pevných zásad, neochvejných princípov a nemenných pravidiel – a večne nevrlý, zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce. Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi – čo on sám považuje za obyčajný puč. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného...