Mŕtve dievča neklame

Mŕtve dievča neklame

Najoceňovanejšia tínedžerská kniha posledného desaťročia. Moderná klasika tínedžerskej literatúry 21. storočia.

YA žánru sa s pribúdajúcimi rokmi venujem menej a menej, ale stále sa snažím udržať na hladine a sledovať čo v knižnom svete frčí. A v momente ako vyšiel seriál to bola kniha Mŕtve dievča neklame. Nápad ma zaujal ako seriál a keď som sa dozvedela, že vychádza aj kniha, nemohla som odolať.

Bohužiaľ som zas a znova ostala sklamaná. Príbeh, hoci to, čo sľuboval sa zdalo zaujímavé, bol neskutočne nudný. Príliš statický, nič sa v ňom nedialo, skrátka sme na vlastné oči mohli vidieť ako „show not tell“ funguje, teda na zlom príklade. Zároveň aj budovanie napätia bolo slabšie, v niektorých miestach som nevedela obsedieť, v niektorých miestach som sa neskutočne nudila. Mňa ako čitateľa nudilo to neustále vysedávanie niekde a rozprávanie sa s plochými postavami, ktoré nemohli robiť iba počúvať Hannah. Dalo by sa to prirovnať k sledovaniu filmu, kde ľudia nerobia nič iné ako sledujú film.

Postavy v tomto diele sú kapitolou samé o sebe. Ľahko sa v nich stráca, všetci sú zlí, autor veľmi očividne manipuluje s čitateľom a doslova mu linkuje koho má mať rád a koho nie a samozrejme, náš protagonista je Mary Sue v mužskom vydaní, pretože by to tak malo byť. A Hannah, bože, ako som to dievča neznášala. Bola plochou a šablónovitou postavou s ktorou som nevedela čo robiť v mojej hlave.

Jediné, čo môžem pochváliť je pre YA knihy príznačný autorský štýl, jednoduchý a svieži, ľahko stráviteľný, skrátka niečo, pri čom sa dá vypnúť a iba čítať, čítať a čítať.

Ale keď čítame o samovražde, tak to nie je úplne ono. Na túto tematiku som čítala viacero kníh a musím povedať, že bola zvládnutá nekonečne lepšie v iných dielach. Niekto obviňuje autora z glamorizovania samovraždy, čo je choroba modernej doby s ktorou sa neradno zahrávať.

Ja osobne ale autorovi vytýkam prehnané moralizovanie v knihe o tom, ako ak budeme na seba slniečkový, tak bude všetko v poriadku. Tak to nie je. Bohužiaľ. Podľa mňa zabrúsil do tejto tematiky veľmi málo a radšej sa venoval nezaujímavej časti života nejakej pubertiačky.

 

Mŕtve dievča neklame Book Cover Mŕtve dievča neklame
Jay Asher
Slovart
2017/03
125×175 mm
240
https://www.literama.sk/sk/knihy/289089/mrtve-dievca-neklame-jay-asher

Čitateľsky úspešný román o dôvodoch samovraždy tínedžerky, ktoré sú nahraté na magnetofónových páskach a postupne zaslané trinástim ľuďom, ktorých považuje určitým spôsobom zodpovednými za svoju smrť. Nie je to však román len pre dospievajúcu mládež, ale aj pre rodičov a učiteľov. Témy, ktoré sú tu diskutované ako znásilnenie, voyeurizmus, pitie alkoholizmu u neplnoletých, sexizmus, pomsta a pocity viny hovoria o problémoch, s ktorými mladí ľudia bojujú každý deň. Je veľmi dôležité, aby dospelí s dospievajúcimi o týchto citlivých témach rozprávali s láskavosťou a trpezlivosťou, nečinnosť je neodpustiteľná.