Posledná možnosť úniku

Posledná možnosť úniku

Odvážny psychologický triler, v ktorom nič nie je také, ako sa zdá…

Mám pocit, a určite bude so mnou množstvo čitateľov súhlasiť, že je naozaj náročné napísať dobrý kriminálny príbeh. Autor sa totiž musí popasovať s množstvom prekážok, ktoré môžu pri písaní nastať. Potrebuje, aby bolo jeho dielo nepredvídateľné, aby vyšetrovacie postupy polície vyzerali reálne a v neposlednom rade, aby prišiel s nápadom, ktorý tu ešte nebol. Nemôžem povedať, že Axat splnil úplne všetky kritéria. Hoci mal ale jeho román menšie nedostatky, jeho čítanie ma bavilo. Bolo totiž vidieť, že sa štylisticky odlišuje od svojich kolegov a Posledná možnosť úniku mala v sebe niečo, čo ma nútilo čítať ďalej a ďalej.

Ako som už spomínal, kniha mala niekoľko malých nedostatkov. Jedným z nich bolo to, že sa príbeh na môj vkus veľmi dlho rozbiehal. Síce napísal autor svoju knihu pútavo, jej prvá polovica ma bavila o niečo menej než tá druhá. Pozitívom knihy bolo aj to, že mal autor líniu románu vopred dobre premyslenú. Viaceré detaily vám totiž začnú dávať zmysel až s odstupom času. Páčilo sa mi, že autor napísal príbeh jednoducho a že čitateľa nezaťažoval zbytočnými opismi. Bolo vidieť, že už má niekoľko kníh za sebou a že sa v písaní jednoducho vyzná. Od príbehu však netreba očakávať strhujúcu zápletku, ktorá vám vyrazí dych. Síce je Posledná možnosť úniku podareným dielom, zaradil by som ho skôr do kategórie oddychových kníh, ktoré vám spríjemnia voľné chvíle. Mne ich teda rozhodne spríjemnilo.

Posledná možnosť úniku Book Cover Posledná možnosť úniku
Federico Axat
Triler
Ikar
2016/09
http://www.literama.sk/sk/knihy/268740/posledna-moznost-uniku-federico-axat

Úspešný právnik Ted McKay má všetko, po čom človek môže túžiť – krásnu manželku, dve rozkošné dcéry a dobre platenú prácu. Keď mu však diagnostikujú nádor na mozgu, rozhodne sa po dôkladnej úvahe spáchať samovraždu.

Práve keď sa chystá streliť si guľku do hlavy, vyruší ho zvonček pri dverách. Spočiatku chce Ted nevítaného hosťa ignorovať, ale napokon dvere otvorí. A to nemal urobiť, lebo od tohto okamihu sa začne odvíjať krutý príbeh, plný neočakávaných zvratov.