Ako sa to všetko začalo

Ako sa to všetko začalo

Ešte donedávna bol Ezra Faulkner chlapcom, ktorý mal úplne všetko

Zaujímavý príbeh, ktorý dáva nazrieť do života amerických tínedžerov na strednej škole. Ukazuje dve tváre vzťahov – povrchnosť, aj ich hĺbku. Ukazuje aj to, že deti vedia byť kruté.

Život našich tínedžerov je však predsa len trošku odlišný. Už aj preto, lebo v Amerike majú vodičské už v 16tich a tu do školy a v knihe veselo chodili na aute. Hlavný hrdina Ezra patrí na škole k tým vyvoleným, má perfektné auto, ide mu tenis, má frajerku s ktorou tvoria dokonalý pár. Všetko sa mu darí, je na výslní a užíva si to. Okolo neho sú „kamaráti“, ktorí sú ako on. Uznávajú len dokonalosť vo vzhľade, dobré športové výsledky a mejdany plné alkoholu. (Celkovo sa v knihe mejdany s alkoholom dosť spomínajú).

Pokiaľ jeden, jedinký krátky okamih, po jednom z mejdanov, nespraví z neho „obyčajného“ chlapca, ktorý sa musí zaradiť do tej sivej väčšiny a musí prestať športovať. Zrazu zisťuje, že aj jeho spolužiaci sú celkom zaujímaví a majú svoje aktivity. Opäť sa vráti k svojmu dávnemu priateľovi Tobymu, s ktorým ho rozdelila kuriózna nehoda na horskej dráhe. (Opäť jedinký krátky okamih v živote, ktorý človek neovplyvní a všetko je inak.)

Ezra poznáva, aké je to byť v šedom priemere, ale zisťuje aj to, že to výslnie je len pozlátkom pre prázdnosť a plytkosť. Poznáva ďalších mladých ľudí, ktorých život sa netočí okolo športu a dokonalých postáv a predsa ho žijú naplno a zaujímavo. Zoznámi sa so zvláštnym dievčaťom Cassidy, ktorá si žije svoj život, oblieka sa po svojom a nepozerá na okolie a reči, ktoré sa o nej šíria. To Ezrovi veľmi imponuje a snaží sa s ňou zblížiť a pochopiť ju. Tým, že sa zaradí do iného okruhu ľudí, mení sa aj on. Začína život vnímať inak. Cassidy mu to pripomína denne a núti ho rozmýšľať. Ezra totiž po tom, ako prestal byť obdivovaným športovcom, rezignoval aj na ambície dostať sa na dobrú vysokú školu. Sám Cassidy povedal: „No, nijaká škola už o mňa nebude mať záujem pre výsledky v športe.“ A to Ezra nie je hlúpy, je dobrým študentom. Keď už sa zdá, že je to s Cassidy na dobrej ceste a chystajú sa spolu ako pár na ples stane sa obrovský zvrat, ktorý zasiahne oboch dosť kruto. Ich cesty sa rozídiu. Ezrovi to však tento krátky časový úsek stačil na to, aby prestal len existovať, ale aby začal žiť.

Kniha má niečo do seba. Ukazuje, ako stačí jedna udalosť, ktorá spustí sled všetkých dôležitých vecí. Samozrejme je písaná pre tínedžerov, tak starší sa musia obrniť troškou trpezlivosti, ak po nej siahnu a prežuť nejednu nadávku, ktorou sa postavy častujú. Nevyhýba sa ani sexu, ale v takej správnej miere, nepreháňa to, ale je vidno, že je to bežná súčasť života mladých ľudí. Mladší čitatelia asi budú spracovávať rôzne múdre debaty, ktoré vedú postavy medzi sebou (spomínajú rôznych spisovateľov a citujú myšlienky, lebo sú členmi debatného krúžku). Je to aj celkom zaujímavý pohľad na systém stredných škôl, ako fungujú v Amerike. Hlavné postavy Ezra a Cassidy sú pekne opísané, kniha je celkom dobre napísaná, niektoré pasáže sú trošku natiahnuté, ale inak odporúčam prečítať tínedžerom.

Ako sa to všetko začalo Book Cover Ako sa to všetko začalo
Robyn Schneiderová
YA
2014/10
http://www.literama.sk/sk/knihy/234655/ako-sa-to-vsetko-zacalo-robyn-schneiderova

Ešte donedávna bol Ezra Faulkner chlapcom, ktorý mal úplne všetko – úspech u dievčat aj v škole, vyhliadky kariéry úspešného tenistu, chápavých rodičov aj partiu kamošov. O svojom ďalšom živote mal jasnú predstavu, ale to platilo len do okamihu, kým sa nestal súčasťou vážnej autonehody. A tak sa to všetko začalo...

Vôbec by však nečakal, že práve takáto udalosť mu otvorí oči a namiesto bezvýchodiskového konca môže byť naopak novým začiatkom.