Korisť

Korisť

V Republike sa lovecká sezóna nikdy nekončí

Tom Isbell: Korisť (Ikar 2015/11)

Ľudia sa hrali na vojnu a všetky štáty posielali do vzduchu svoje jadrové hlavice až nastal deň Omega. Ľudia si zničili Zem. Samozrejme nezanedbateľná zostala aj elektromagnetická radiácia, ktorá poškodzovala ľudí aj zvieratá. A aby toho nebolo málo, vládu nad krajinou a ľuďmi, ktorí prežili, opäť prevzali vojaci. Zrodila s Republika. Deti sa rodili poškodené. Odoberali ich rodičom a posielali do táborov. Chlapci a dievčatá oddelene. Chlapcov v tábore držia do 18 rokov a potom im sľubujú dôstojnícke miesta. Všetci tomu veria. Nik nemá meno, len vytetované číslo. Medzi sebou má ale každý svoje meno, ktoré ho charakterizuje – Chrobák, Fakľa, Dózer, Buchla, K2… Vlastné mená sa tu nenosia. Všeobecne ich však volajú – bažanti.

Všetci sú spokojní do chvíle, kým za plotom tábora nenájdu ďalšieho chlapca, ktorý sa volá Mačka. Ten Buchlovi povie o tom, že sú len korisťou pre lovcov, preto ich volajú bažanti. Presvedčia sa o tom na vlastné oči. Od tej chvíle Buchla s Mačkou začnú plánovať útek. Medzitým do tábora s dievčatami privedú dvojičky Hope a Faith, chytili ich na úteku. Šialený doktor v tábore robí na dvojičkách lekárske pokusy, ktoré sa s pribúdajúcim časom zvrhnú na sadistické mučenie. Pri úteku sa Buchla dostane do kontaktu s Hope a nemôže na ňu zabudnúť. Sympatie sú vzájomné. Aj dievčatá chcú utiecť z tábora. Kopú tunel. Vtedy sa niečo stane. Velenia táborov dostanú pokyn, že chlapci aj dievčatá musia zmiznúť bez stopy. Plán na útek je preč, musia ho uskutočniť ihneď. Bez príprav. Chlapci a dievčatá sa spoja a v pätách s vojakmi, ktorí ich chcú zabiť utekajú v ústrety neznáma za vidinou vysnívanej slobodnej krajiny.

Cesta je strastiplná, neznáma, trpia smädom aj hladom, prepadnú ich vlky, aj nepriateľke skupiny ľudí, ale poznajú aj čo je to dobrý človek, ktorý im pomôže a naučí ich praktické veci, ktoré im neskôr zachránia život. Medzi Buchlom a Mačkom to iskrí kvôli Hope, ktorá sa musí rozhodnúť. Dostanú sa do vysnívanej krajiny? Čo ich tam čaká? Velikánsky otvorený koniec, nezodpovedné otázky. Kniha je plná postáv vo veku tínedžerov, okolo ktorých sa točí celý dej. Dospelí, okrem jedného, sú záporné postavy.

Kniha sa čítala dobre, rýchlo, boli v nej pekné postavy aj zaujímavé zvraty a myšlienky. Prečítajte si ju. Odporúčam. Na záver povzdychnutie? Koľko zase budeme musieť čakať na pokračovanie?

Korisť Book Cover Korisť
Korisť
Tom Isbell
YA
http://www.literama.sk/sk/knihy/248457/korist-tom-isbell

Správu som napísal na kamarátovom obstarožnom písacom stroji. Počuli sme síce aj o mobiloch, počítačoch a o akomsi internete, no všetko sa stratilo v elektromagnetickom poli vybuchujúcich bômb. Omega. Tak volali ten deň. Definitívny koniec.