Vlk: Mo Hayder

Vlk: Mo Hayder

Staré krivdy nie sú nikdy úplne zabudnuté. Záložné manželia Anchor-Ferrero hodlali vo svojom vidieckom sídle stráviť pokojný čas. Skutočnosť sa však od ich predstáv desivo líši: hneď po príchode našli na záhrade rozvešané zvieracie vnútornosti a teraz ich drží v zajatí dvojica únoscov, ktorých požiadavky sú stále bizarnejšie a viac ponižujúce.

VlkMo Hayder (DOMINO 2015/11 , česky)

Ďalší z príbehov inšpektora Jacka Cafferyho, i keď v tomto príbehu nevstupuje ako hlavná postava. Aj k vyšetrovaniu sa dostane vlastne viac-menej z donútenia. Chce sa totiž konečne dozvedieť, ako zomrel jeho brat, ktorého nikdy nenašli. Žije sa mu s tým veľmi ťažko. Bezdomovec Chodiaci muž mu môže v tomto pomôcť, ale najprv od neho chce, aby vypátral, komu patrí zatúlaný pes. Na obojku mal totiž okrem mena napísané: Pomôžte nám. Jackovi sa to nepáči, nie je v službe, potĺka sa len tak. Ale jeho túžba dozvedieť sa konečne pravdu o bratovi je väčšia. Vezme psa a dáva sa do pátrania.

Medzitým sa v jednom z domov odohráva tragédia bohatej rodiny Anchor-Ferrersovcov, ktorá si sem prišla oddýchnuť. Po príchode nájdu v záhrade rozvešané črevá. Zľaknú sa. Pár rokov dozadu sa tu totiž stala vražda. Dvoch mladých zabil maniak a ich črevá rozvešal po stromoch. Zavraždený chlapec chodil s Luciou, ich dcérou. Myslia si, že sa vrah vrátil. Vtedy do domu prídu dvaja chlapi, ktorí sa predstavia ako policajti. Ich úľava však trvá len chvíľu. Z policajtov sa vykľujú dvaja zločinci, ktorí oboch rodičov s dcérou uväznia a mučia ich. Oliver Anchor-Ferrers bol významným človekom v zbrojárskom priemysle. Myslelo mu to a tak predával svoje patenty na zbrane. Preto aj ich dom je prešpikovaný kamerami. Len v izbe ich dcéry Lucie kamery nie sú. Únoscovia rodinu rozdelia, každého zavrú do inej izby.

Najal si ich majiteľ firmy s ktorým Oliver obchodoval a predal mu Vlka – zbraň. Oliver totiž píše knihu a toho sa niektorí boja. Únoscovia majú za úlohu ho vystrašiť a presvedčiť ho, aby knihu stiahol z tlače. Únoscovia si všetko natáčajú na kameru. Jeden z nich svoju surovosť len hrá, ale ten druhý je psychopat. Ich plán im však nejako nevychádza. Vzájomne si neveria a klamú si. Do toho jeden z nich zistí, že črevá, ktoré rozvešali v záhrade nie sú zvieracie. Začína mať strach. Matilde sa podarí vypustiť z domu ich psa, ktorý ma na obojku napísanú prosbu o pomoc.

Oliver to znáša veľmi ťažko, prekonal operáciu srdca. Je zavretý v Luciinej izbe a rozmýšľa. To mu vždy šlo. Nájde pod lištou zapadnutú fixu a začne z druhej strany koberca písať svoje postrehy. Pripútaný a sám núti svoje choré srdce aby bilo. Ale koniec nie je dobrý. Matilda zomiera, porezaná vykrváca pri Oliverovi, ktorému sa tiež nechce žiť, keď príde na to, kto to mal všetko na svedomí.

Caffery po dlhom pátraní konečne nachádza dom, odkiaľ prišiel pes. Splní svoju úlohu a hľadá Chodiaceho muža, aby sa konečne dozvedel o bratovi Ewanovi. Pravda ho však neoslobodí, ako dúfal. Pravde je totiž temná a hrozná, Jack sa musí s ňou vyrovnať.

Príbeh je napísaný takým zvláštnym spôsobom. Každá kapitola je písaná z pohľadu niektorej z postáv knihy. Niekedy sami to zdalo jemne popletené. Prvý príbeh Mo Hayder Koža, ktorý som čítala bol lepší. Páčila sa mi aj originálnosť zápletky v ňom. Toto ani nebola krimi v pravom slova zmysle. Skorej to bol nejaký psychotriler. Príbeh obrovskej nenávisti a žiarlivosti, ktorá zničila životy a rodinu. Príbeh o hľadaní pravdy. Spisovateľke nemožno uprieť, že jej príbehy sú plné pekných postáv, dobre opísaných, plné zápletiek a hlavne prekvapivých rozuzlení. Pekný preklad a páčila sa mi aj obálka knihy. Odporúčam prečítať milovníkom psychotrilerov.