Mo Hayder: Kůže

Mo Hayder: Kůže

Mo Hayder: Kůže – Zaujímavé psychologické krimi z anglického prostredia.

Dejom sa prelínajú dve hlavné postavy – detektív Jack Caffery z jednotky pre vyšetrovanie závažných trestných činov a seržantka „Blcha“ Phoebe Marleyová – veliteľka vodnej pátracej jednotky. Jej ľudia sú privolávaní pri pátraní po obetiach pod vodou, aj pri vyťahovaní mŕtvol zo zle prístupného prostredia. Zvyknutí sú pracovať s mŕtvolami v rôznom štádiu rozkladu.

Obaja spolu pracovali na jednej policajnej akcii operácii Nórsko, kde mali do činenia s africkými prisťahovalcami a ich tajomnými rituálmi, ktoré si so sebou priviezli. Aj po ukončení akcie majú obaja pocit, že ich niekto, alebo skorej niečo malé stále sleduje. Podľa afrických povier je to Tokološe – malá, znetvorená bytosť.

Dej knihy sa začína tým, že Blcha sa potápa v starom zatopenom lome a hľadá tam telo nezvestnej ženy, Lucy Mahoneyovej. Zdá sa jej, že ju v hĺbke 50 metrov niekto pozoruje. Telo ženy sa nájde na súši – vyzerá to ako samovražda, v zatopenom lome sa nájde jej pes stiahnutý z kože. Pri pitve nájdenej mŕtvoly sa objaví aj Jack, aj keď to nevyšetruje. Stále chce nájsť Tokološeho a vidí súvislosť s vyšetrovanými samovraždami, za ktorými on vidí veľmi dobre ukryté vraždy.

Medzitým sa stratí z protidrogovej liečebne ďalšia žena, mediálne známa Misty Kitsonova. Polícia skoro všetky sily venuje jej nájdeniu a vyšetrovanie samovraždy Lucy ide bokom, čo Jacka veľmi hnevá. Blcha má nervovo labilného brata Thoma, ktorý býva s priateľkou Mandy. Blcha mu raz požičia auto a on jej ho večer príde vrátiť dosť rozrušený a opitý. Má v pätách políciu a keďže Blcha brata vždy chráni, dopravákom povie, že auto riadil ona. Po niekoľkých dňoch zistí, že v kufri auta má mŕtvolu, ktorá sa už začína rozkladať. Je to Misty. A vtedy začne robiť nepochopiteľné veci. V snahe za každú cenu chrániť brata, nenahlási nič polícii, mŕtvolu dá do vane s ľadom a začne rozmýšľať, ako to spraviť, aby jej brat z toho vyšiel s čo najmenšími problémami. Lenže táto snaha sa obráti proti nej a nakoniec to vyzerá tak, že Misty zabila ona.

Medzitým čudných samovrážd pribúda. Jack to začína vyšetrovať. Zisťuje, že zabitú Lucy nebola taká, akú si vytvoril o nej predstavu. Začína si všímať aj to, že Blcha sa správa veľmi čudne. Stále ho prenasleduje Tokološe a stopy, ktoré pozbiera ho dovedú na jednu polikliniku, kde robia plastické operácie. Pri tom sa dostane do situácie, keď mu život visí na vlásku a uvedomuje si, že asi zranený zomrie v žumpe. Ale zachráni ho práve Tokološe.

Kniha je plná veľmi pekných postáv – okrem dvoch hlavných, je to ešte svojrázna patologička Beatrice, čudácka Ruth Lindermilková, Lucyn manžel, Thom, Mandy, Chodiaci muž. Spisovateľke Mo Hyder sa podaril v knihe veľmi pekný kúsok – skrat v správaní Blchy, ktorá ako uznávaný profesionál, zahodí za hlavu všetko logické a správne a v snahe chrániť brata spraví neuveriteľne veľa chýb, čo jej skoro zničí život. I keď sa nedozvieme, ako sa to vlastne skončí. Ťažko povedať, ako by sme sa v takýchto situáciách správali my. To je naozaj veľká dilema. Tak ako aj pre Jacka, ktorý o tom vie. Ale sám ma svoje temné miesta v živote.

Dobre napísaní kniha, viac dejových línií, ktoré sa prepletajú. Nesústreďuje sa na to technické vyšetrovanie – okrem pár okamihov, ktoré sa týkajú pitiev, ale sústreďuje sa na postavy v teréne, na ich myšlienkové pochody, ich správanie, okolnosti. Nie je to ten americký žáner knihy, ktorý ohuruje akčnosťou, ale ani to severské krimi. Je to niečo, aspoň pre mňa, iné. Taký „pokojnejší“ anglický žáner, plný strachu a tajomna, ako keď idete v noci po tmavej prázdnej ulici, ale stále vás to núti obzerať sa za seba, lebo máte pocit, že „niečo“ tam je. Výborná, odporúčam prečítať.

Kůže Book Cover Kůže
Mo Hayder
Krimi
Euromedia Group
2015/06
450
http://www.literama.sk/sk/knihy/239469/kuze-mo-hayder

Na odlehlém místě za městem byla nalezena mrtvola ženy v pokročilém stádiu rozkladu. Policie došla k závěru, že šlo o sebevraždu, a soudní patoložka tuto domněnku potvrdila. Jeden člověk však stále pochybuje: detektiv Jack Caffery. A pochybnosti se přemění v jistotu, když policejní potápěčka Blecha Marleyová vyloví ze zatopeného lomu torzo psa. Ten pes patřil mrtvé ženě. A před smrtí ho kdosi stáhl z kůže.